A. Butkevičius teigia, kad su Lenkijos premjeru kalbės apie tautines mažumas

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius teigia su Lenkijos ministru pirmininku Donaldu Tusku aptarsiantis tautinių mažumų klausimus, tačiau pabrėžė manantis, kad lenkai Lietuvoje turi išskirtinai geras sąlygas.

Lietuvos Vyriausybės vadovas pirmadienį sakė, kad susitikti pageidavimą pirmasis išsakė pats D.Tuskas, o susitikimo data jau suderinta. Šie A.Butkevičiaus teiginiai iš dalies neatitinka Lenkijos premjero pareiškimų.

"Čia jo buvo kvietimas susitikti, kada susitikome Taline prieš kelias savaites", - LRT radijui pirmadienį sakė premjeras, primindamas keturšaliį Baltijos šalių ir Lenkijos premjerų susitikimą.
"Jau yra numatytas laikas, jau yra derinama vieta. Vienas iš klausimų, įtrauktų į darbotvarkę, bus tautinių mažumų klausimo svarstymas susitikimo metu", - teigė A.Butkevičius.

Lietuvos premjeras teigė manantis, kad lenkų tautinei mažumai "nė vienoje kitoje šalyje nėra sudarytos tokios gero sąlygos kaip Lietuvoje".

Premjeras D.Tuskas sekmadienį pareiškė, kad jo susitikimas su Lietuvos premjeru būtų prasmingas tik tuomet, kai "kitoje pusėje pagaliau būtų aiškiai geresnė valia".

"Neverta savęs apgaudinėti – jie (lietuviai) ruošiasi prezidento rinkimams", – pareiškė D.Tuskas ir pridūrė, kad nenori, jog toks susitikimas suteiktų pagrindo manyti, kad abiejų šalių santykiuose nėra problemų.

"Ne viskas yra gerai, – pažymėjo Lenkijos vyriausybės vadovas. – Štai kodėl lauksime kokių nors sprendimų arba bent jau signalų, kurie mane įtikintų, jog toks susitikimas, kalbant apie lenkų padėtį Lietuvoje, duotų pradžią pokyčiams į gera". D.Tusko žodžius citavo PAP naujienų agentūra.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) praėjusią savaitę keliuose skirtinguose interviu sukritikavo Lietuvą, teigdamas, esą šalyje yra diskriminuojami lenkai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir politikai Varšuvoje kritikuoja Lietuvą, kad šalyje nėra leidžiama gatves ir vietovardžius rašyti lenkų kalba, o lenkų kilmės Lietuvos piliečių pavardės pase negali būti rašomos lenkiškais rašmenimis.

Savo ruožtu Seinuose gyvenantys Lenkijos lietuviai kaltina vietos valdžią diskriminuojant juos dėl taikomų mokesčių kultūros ir švietimo veiklai.

Mieste veikiantis Vyskupo A.Baranausko fondas pranešė apskundęs Seinų burmistro sprendimą reikalauti 35 tūkst. zlotų (29 tūkst. litų) už nekilnojamąjį turtą ir mokyklinį autobusiuką, nors lenkiškos mokyklos ir kultūros namai nuo tokio mokesčio atleidžiami.

Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė pirmadienį pranešė ketinanti kreiptis į kolegas Lenkijos Seime ir prašyti pagalbos sprendžiant nekilnojamojo turto mokesčio klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ES

ES portretas
Snukelis toks plytos prasantis.

tam savas

tam savas portretas
taip ir sakyk, kad tie nuo neatmenamų laikų Lietuvoje įsikūrę intrigantai netveria savame kailyje, nes prie sovietų jiems buvo geriau. O dabar jie atsidūrė laisvoje Lietuvoje ir niekaip negali su tuo susitaikyti, jie gali tik regzti intrigas ir drauge su ruskiais (nes yra vienos ir tos pačios slavų genties atstovai) varyti maskvon ir iš ten dergti Lietuvą. Tikrai lenkai yra atsibastę iš kitos šalies, yra tikri atsibastėliai ir kelia savo nepagrįstus reikalavimus. Štai lietuviai atsiradę lenkijoje, tikrai yra savose žemėse, bet tie pilsudskininkai tas žemes okupavo ir dabar vaizduoja tų žemių šeimininkus. Tai kas čia yra intrigantai, ar ne lenkai -pilsudskininkai? Tai ko dar norite? Turite savo tėvynę ir varykit ten, jei čia taip blogai.

nesuprantu

nesuprantu portretas
Kas lietuvos premjeras ar tas lenkas ar šitas su akiniais,jei su akiniais tai prie ko tas kitas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių