A. Butkevičius: pabėgėlių krizė negali būti sprendžiama jėgos primetimo principu

  • Teksto dydis:

Pabėgėlių krizė Europos Sąjungoje (ES) negali būti sprendžiama „jėgos primetimo principu“, penktadienį pareiškė Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak jo, dalijantis pabėgėlių naštą turi būti atsižvelgta į valstybės dydį, gyventojų skaičių ir ekonomikos lygį.

„Manau, kad tikrai čia negali būti sprendžiama problema jėgos primetimo principu (...). Turi būti savanoriškumo ir solidarumo principas pritaikytas, suprantant, kad tai yra bendra Europos Sąjungos problema“, - žurnalistams Rokiškyje sakė premjeras po bendro Lietuvos ir Latvijos vyriausybės posėdžio.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris-Šteinmejeris) penktadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos šalys, kurios nėra linkusios sutikti su migrantų perskirstymo kvotomis, gali būti priverstos tai padaryti, jeigu už tą planą nubalsuos dauguma 28 bloko narių.

Latvijos premjerė Laimduota Straujuma bendroje spaudos konferencijoje teigė, kad ši idėja ES kol kas neapsvarstyta, bet pridūrė, kad Latvija pasisako už „savanorišką procesą, kur kiekviena valstybė sprendžia dėl savo pajėgumų kiek gali priimti pabėgėlių“.

Lietuva ir Latvija pritarė Europos Komisijos pasiūlymui per dvejus metus paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių, šiuo metu esančių Vengrijoje, Graikijoje ir Italijoje. Pagal jį, Lietuva priims 1105, Latvija - 776 asmenis.

Kvotoms labiausiai priešinasi Vyšegrado šalys Vengrija, Slovakija, Čekija ir Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai dane

tai dane portretas
Baltijos šalys supranta padėties sunkumą, jos yra ES, todėl savaime suprantama, kad turi būti šių šalių vienybė, bet ne prievartos būdu. Lietuva priėmė armėnų, gruzinų, ukrainiečių, priims ir pabėgėlių, bet turės labai gerai atskirti, kas toje masėje užsitarnaus vietą Lietuvoje. savaime suprantama, kad jei esi sąjungoje, reikia dalytis našta, bet jei tau grasina vokiečiai ar austrai, tai turime jiems ir atsakymus - Ribentroppo pakto padarinius Lietuvoje ir iš Austrijos tyčia paleistą golovatovą (ar gavnanovą, neaiški ta jo pavardė). Tai kas kam turi sumokėti?

Nu jo

Nu jo portretas
O tai kokiu principu ji sprendžiama, jei ne primetinėjimo? Dulkina Briuselis pro visus galus tiek besipriešinančius, tiek nesipriešinančius, ir dar pamokslauja, kad negražiai daro nenorintys būti dukkinami.

dane

dane portretas
Tai kodel priesinasi tik Vysegrado salys. Kodel nesipriesina Baltijos valstybes, kuriu pragyvenimo lygis vienas zemiausiu ES???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių