A. Bilotaitė grįžti į darbą dar neskuba

Užsitęsė parlamentarės klaipėdietės Agnės Bilotaitės atostogos. Politikė dar prieš Kalėdas išvyko į Afriką, kur dalyvavo automobilių ralyje ir neskuba grįžti į darbą, nors Seime jau vyko du plenariniai posėdžiai, kuriuose ji privalėjo būti. Tačiau kol kas Seimo narės odisėja neužkliuvo nei Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, nei jos frakcijos kolegoms.

Socialinių tinklų pažiba

Pastarąsias kelias savaites savo socialinio tinklalapio "Facebook" profilyje politikė A.Bilotaitė virtualiesiems draugams demonstravo savo pasiekimus Afrikos ralyje.

Moteris, pasipuošusi žydru kombinezonu, pozavo šalia lenktyninio visureigio, ant kurio šono puikavosi užrašas "Agnė Bilotaitė. Petrus Gintas".

Politikė tikino, jog ji yra ekipažo šturmanė ir mielai dalijosi fotografijomis iš kelias savaites trukusių lenktynių.

Nors Seimo narė jau sausio 12 d. privalėjo dalyvauti plenariniame posėdyje, jos nebuvo ir vakarykščiame Seimo posėdyje. Be to, A.Bilotaitė turi ir kitų įsipareigojimų, kurių nevykdė dėl atostogų Afrikoje.

Ji yra Audito komiteto narė, kurio posėdį, vykusį sausio 11 d., taip pat praleido. A.Bilotaitė dukart nedalyvavo ir Antikorupcijos komisijos darbe (gruodžio 21 ir sausio 11 dienomis).

Antradienį iki pietų jos Seimo narės mobilusis telefonas buvo išjungtas, o jos padėjėja-sekretorė Eglė Grajauskienė dar mėnesio pradžioje užsiminė, kad A.Bilotaitė į Lietuvą geriausiu atveju sugrįš sausio 17-ąją.

Tegul sprendžia rinkėjai?

A.Bilotaitė yra viena Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojų.

Partijos kolega, taip pat frakcijos seniūno pavaduotojas, Jurgis Razma dienraščiui teigė, kad Seimo nariai turi stengtis dalyvauti visuose posėdžiuose.

"Problemų, aišku, atsiranda, kai mes nesame išsprendę Seimo narių atostogų reglamentavimo. Neeilinės sesijos kartais įvyksta neplanuotai, o Seimo narys yra suplanavęs kažkokią svarbią išvyką, žinoma, tada jam iškyla problema, ar atsisakyti tos išvykos, ar dalyvauti posėdyje. Šiuo atveju A.Bilotaitė, kiek žinau, yra pasielgusi korektiškai. Ji dėl dalyvavimo tarptautiniame ralyje yra gavusi Seimo valdybos sutikimą", – tikino J.Razma.

Esą Seimo valdyba tą išvyką traktavo kaip pateisinamą. Ir veikiausiai formalių sankcijų dėl nedalyvavimo darbe politikė nesusilauks.

"Kiekvienas politikas tokiais atvejais turi pažvelgti į tą situaciją rinkėjų akimis. O gal rinkėjai įvertins, kad tas dalyvavimas ralyje yra svarbus, nes tai ir Lietuvos atstovavimas bei tam tikras vardo garsinimas, ar vis dėlto svarbiau būti Seimo posėdyje. Bet kuriuo atveju čia ne mes, kolegos, turime vertinti esamą situaciją, o rinkėjai", – mano J.Razma.

Pažeidimų nerado

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) buvo pradėjusi tyrimą dėl Seimo narės A.Bilotaitės "elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms", tačiau pernai gruodžio 22 d. nuspręsta tyrimą nutraukti.

VTEK pranešime teigta, jog politikė privačių interesų deklaracijoje nenurodė aplinkybių, susijusių su dalyvavimu automobilių lenktynėse "Africa Eco Race 2016".

Oficialiame ralio tinklalapyje nurodoma, kad lenktynėse norintys dalyvauti asmenys (komandos) privalo sumokėti dalyvio mokestį, siekiantį nuo 7,2 tūkst. eurų už kiekvieną dalyvį (www.africarace.com).

VTEK šiuo atveju tyrė, ar A.Bilotaitė nesudarė deklaruotino sandorio (t. y., viršijančio 3 tūkst. eurų vertę), taip pat, ar negavo deklaruotiną sumą siekiančių dovanų iš fizinių ar juridinių asmenų (kai buvo apmokėtos dalyvavimo lenktynėse išlaidos).

Tyrimo duomenys esą parodė, kad politikės dalyvavimas ralyje "Africa Eco Race 2016" buvo apmokėtas žodinio susitarimo su fiziniu asmeniu pagrindu.

A.Bilotaitės teigimu, šturmanės pareigas ji atliko neatlygintinai, tenkindama nematerialųjį interesą padėti ekipažo vairuotojui bei garsinti Lietuvos vardą.

Už jos, kaip lenktynių dalyvės, registraciją 7 tūkst. eurų sumokėjo fizinis asmuo (kitos sandorio šalies fizinio asmens duomenis viešai skelbti draudžia Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas), teigiama VTEK tinklalapyje.

Tyrimo metu nustatyta, kad šis žodinis A.Bilotaitės ir fizinio asmens susitarimas įvyko 2015 m., kai galiojo ankstesnė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo redakcija (nauji pakeitimai įsigaliojo 2016 m. sausio 1 d.).

Pagal ją buvo suformuota teismų praktika, jog deklaruotini yra tie sandoriai, kurie viršija 3 tūkst. eurų sumą ir kelia interesų konfliktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

agnete

agnete portretas
Tai ka nedalyvavo posedziuose,kazkur Afrikoj,nesedejo seime ir gaus atlyginima? Kur ziuri Karbauski,kodel daleidi tokius dalykus?Kas cia mergina su kazkokiom privilegijom lauk is seimo apkalta ir viskas kiek galima su ja terliotis.Dabar vaiko laukiasi ir dar sypsosi isiviepus-tyciojasi is musu rinkeju:'jus durniai islaikykit mane,o as dykaduoniausiu"

Rasa

Rasa portretas
Kur gali kreiptis mokytojai,gydytojai ir kt.,jei nori vykti į panašius renginius ir už neatliktą darbą gauti pinigus.Labai prašome seimo surasti tokias galimhbes ir kitiems Lietuvos piliečiams.Jei būtų panelė Bilotaitė privalėjusi pasiimt neapmokamas atostogas,kiek pinigų būtų kažkam likę:gal prie algų didinimo pridėt.Esame tikri runkeliai,jei šitoks seimūnų elgesys mums priimtinas kaip norma.Ar mes jau visi lyg žmonės su ypatingais spec.poreikiais?Pagal tai,kokią informaciją gauname ir kaip reaguojame,tiksliau visai nereaguojame,peršasi išvada,kad visai nebemąstome ir leidžiame mus laikyti pačiais didžiausiais žioplais kvailiais...O gal tokie ir tapome?

kinziulis

kinziulis portretas
aš, kai slystu ledu į purviną košę tose vietose kur komandoras Trinkelė su išmaniuoju pavaduotoju Šulce aukojo savo vasaras grįsdami ir pergrįsdami šaligatvius, taip pat dėkoju rinkėjai ir visiems liberalų mylėtojams už nepakartojamus pojūčius
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių