Baltijos valstybių premjerai: mūsų taikus laisvės siekis buvo stipresnis už sovietų jėgą

  • Teksto dydis:

Penktadienį minint Europos dieną stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti, Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai bendru pareiškimu priminė taikius veiksmus, nugalėjusius sovietų režimą.

"Šiandien mes prisimename totalitarinių režimų aukas ir pagerbiame kovotojus su tironija ir priespauda. Mes taip pat prisimename ryškiausią Baltijos tautų laisvės siekio išraišką. 1989 metų rugpjūčio 23 dieną du milijonai estų, latvių ir lietuvių susikibo rankomis Baltijos kelyje Vilnius–Ryga–Talinas, siekdami atkurti sovietinio režimo išplėštą nepriklausomybę. Mūsų taikus laisvės siekis buvo stipresnis už sovietų jėgą, nes teisingumas buvo mūsų pusėje", - sakoma penktadienį išplatintame trijų premjerų pareiškime.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerų Algirdo Butkevičiaus, Valdžio Dombrovskio bei Andruso Ansipo pareiškime akcentuojama, kad komunizmo ir nacizmo ideologijos nusinešė milijonų žmonių gyvybes, o Baltijos šalyse nebuvo nė vienos šeimos, kuri nebūtų nukentėjusi nuo šių "kenkėjiškų režimų".

1939 metų rugpjūčio 23 dieną Sovietų Sąjunga ir Vokietija pasirašė vadinamąjį Molotovo-Ribentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalijo Europą. Paktas panaikino Baltijos šalių, taip pat ir Lietuvos, nepriklausomybę.

Minėdami šį įvykį 1989 metų rugpjūčio 23 dieną du milijonai lietuvių, latvių ir estų susikibę rankomis gyva grandine susijungė Baltijos kelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių