Baltijos šalyse vyks NATO greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietės pratybos

  • Teksto dydis:

Baltijos šalyse lapkritį prasidės NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso (angl. Allied Rapid Reaction Corps, ARRC) vadavietės pratybos „Arcade fusion“ (liet. „Arkadinė jungtis“), trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Spalio 10 dieną į Klaipėdos uostą laivas iš Jungtinės Karalystės atgabens apie 350 transporto priemonių ir daugiau kaip 100 konteinerių, skirtų pratyboms. Kiek anksčiau šią savaitę į Lietuvą atskridę per 200 korpuso karinių specialistų užtikrins laivu atgabentų krovinių transportavimą į pratybų vietas Latvijoje ir Lietuvoje ir pratybų vietų įrengimą.

Tai bus pirmas kartas, kai NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietės vadovaujami vienetai treniruosis Baltijos šalyse.

Pratybose „Arcade Fusion“ NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų vadavietė simuliuojamoje itin dinamiškoje ir sudėtingoje aplinkoje bus treniruojama vadovauti pajėgoms esant saugumo ar humanitarinei krizei. Anot ARRC atstovų, vadavietės dislokavimas į Baltijos regioną leis priartinti pratybas prie realių sąlygų veikiant naujoje geografinėje ir klimatinėje aplinkoje.

„Mano tikslas yra įvertinti mūsų gebėjimus persidislokuoti į kitą regioną, išbandyti naujas konceptualias idėjas, kurios gali būti panaudotas vystant ypač greitojo reagavimo NATO pajėgas (angl. NATO Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) ir stiprinti partnerystę su mūsų sąjungininkais Baltijos regione,“ – apie artėjančių pratybų tikslus kalba NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadas generolas leitenantas Timas Evansas.

Lapkričio mėnesį prasidėsiančio NATO sąjungininkų vadavietės pratybos „Arcade Fusion“ yra susietos su nuo 2009 metų rengiamomis Estijos, Latvijos ir Lietuvos tarptautinėmis priimančiosios šalies paramos pratybomis „Baltijos šeimininkas“. Šios pratybos skirtos Baltijos šalių ir jų sąjungininkų sąveikai tobulinti, padėti koordinuoti ir teikti trijų Baltijos šalių karinių ir civilinių institucijų priimančiosios šalies paramą atvykstančioms pajėgoms. Šiais metais pratybas planuoja ir joms vadovauja Lietuva.

Šį rugsėjį veiklą pradėję NATO pajėgų integravimo vienetai Baltijos šalyse taip pat dalyvaus šiose pratybose, taip treniruodamiesi vykdyti numatytas funkcijas ir užduotis organizuojant operatyvų NATO sąjungininkų pajėgų atvykimą į regioną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių