Baltijos šalių prezidentai susitiks su B. Obama

  • Teksto dydis:

Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai rugpjūčio 30 dieną Vašingtone susitiks su Jungtinių Valstijų prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama), pirmadienį pranešė prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnyba.

Anot Prezidentūros, susitikime bus aptarti regiono karinio, energetinio ir kibernetinio saugumo klausimai, derybos dėl ES ir JAV laisvos prekybos sutarties, bendradarbiavimas NATO.

Baltieji Rūmai pareiškė, jog JAV prezidentas B.Obama džiaugiasi galimybe priimti Baltijos šalių vadovus. "Šis bendras Baltijos valstybių ir JAV vadovų susitikimas skirtas pabrėžti reikšmingas transformacijas Baltijos šalių istorijoje nuo nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtojo amžiaus dešimtajame dešimtmetyje", - rašoma JAV ambasados Vilniuje išplatintame pareiškime.

"Estija, Lietuva ir Latvija yra ypatingai vertinamos NATO narės, todėl valstybių vadovų susitikimo metu bus aptariami įvairūs abipusio susidomėjimo klausimai, daugiausia dėmesio bus skirta regioniniam bendradarbiavimui siekiant įveikti bendrus iššūkius energetiniam saugumui, deryboms dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės, gynybai bei kibernetiniam bendradarbiavimui. Valstybių vadovai taip pat aptars bendras šalių pastangas žmogaus teisių bei demokratinių vertybių užtikrinimo srityse, įskaitant paramą besivystančioms bei demokratijos siekiančioms šalims", - praneša ambasada.

"Lietuva visuomet nuosekliai demonstravo lyderystę bendradarbiaudama kartu su JAV ir siekdama spręsti įvairius klausimus skirtinguose sektoriuose regioniniu bei pasauliniu lygmeniu. Tai yra galimybė stiprinti regioninius ryšius priimant nauja iššūkį. JAV ambasada nekantriai laukia šio valstybių vadovų susitikimo rezultatų ir mūsų santykių su Lietuvos partneriais gilinimo", - cituojama JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah McCarthy (Debora Makarti).

Prezidentė D.Grybauskaitė pranešime pažymi, kad Jungtinės Valstijos supranta Lietuvos ir Baltijos valstybių iššūkius, o "pastarųjų metų bendradarbiavimas su JAV yra intensyvus kaip niekada".

"Amerika yra pagrindinė partnerė, palaikiusi NATO oro policijos misijos pratęsimą Baltijos šalyse neribotam laikui, pagal Aljanso gynybos planus jau šiemet regione vyks didžiausios iki šiol karinės pratybos", -  pranešime spaudai teigė prezidentė.

D.Grybauskaitė teigė, kad derybos dėl Transatlantinės prekybos sutarties yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų. Pasak D.Grybauskaitės, Lietuva taip pat suinteresuota, kad JAV palengvintų skalūninių dujų eksportą.

Tai bus pirmas D.Grybauskaitės vizitas Baltuosiuose rūmuose.

Šiemet minima 15 metų, kai buvo pasirašyta Baltijos šalių ir JAV partnerystės ir bendradarbiavimo chartija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Brumas

Kęstas Brumas portretas
Ar pakankamai švarus kuras yra skalūnų dujos? Skalūnų dujoms skirti gręžiniai sandarinami betonu. Deja, tas betonas idealiai neužsandarina, todėl metano dujos patenka į geriamus vandenis ir orą. Taip prarandama nuo 2,3 iki 17 procentų išgaunamų dujų. Metano dujos 72 kartus geriau sulaiko šilumą atmosferoje, negu anglies dvideginis. Todėl dujos yra švaresnis kuras, negu anglis, tik tuo atveju, jei išleidžiama į orą ne daugiau, negu 2 procentai išgaunamų dujų [1]. Kadangi tai dar nepasiekiama, tai greitai po Žemaitijos pavertimo pramonine zona Europos Sąjunga skalūnų dujų gavybą privalo uždrausti. Mums lieka sudarkyta gamta bei nuostoliai. Laikykimės prieš Kubilių, Mazūronių ir kitų demagogų melą. daugiau apie tai - surašius Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių