Baltarusijos opozicija kritikuoja sprendimą pakviesti A. Lukašenką į Briuselį

Baltarusijos opozicijos atstovai skeptiškai vertina Briuselio sprendimą į mėnesio pabaigoje vyksiantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą kvietimą išsiųsti autoritarinės Baltarusijos vadovui Aleksandrui Lukašenkai.

Kaip BNS sakė Baltarusijos opozicinės Jungtinės piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedka, tokį sprendimą priėmę Vakarai prisiima ir visą politinę atsakomybę, kaip A. Lukašenka pasinaudos šia situacija – ar nepatogūs klausimai vers imtis pokyčių, ar jis grįš kaip nugalėtojas be jokių motyvų koreguoti kietos rankos politiką.

„Jūs (Vakarai) pakvietėse, jūs ir prisiimate atsakomybę. Jūs mūsų (opozicijos) neklausėte. Priėmėte politinį sprendimą, prisiimate už jį atsakomybę. Ir dabar mes keliame klausimą, kas jūsų portfelyje Lukašenkai? Kokią žinią jam siunčiate? Ar jūs kalbate apie laisvus sąžiningus rinkimus? Ar jūs kalbate, kad reikia ekonominių reformų, o ne imitacijų? Ar kalbate apie atominės elektrinės problemą?“ – sakė Vilniuje viešintis Baltarusijos opozicijos atstovas.

„Jei tai yra pranešime, tada gerai. Bet jei A. Lukašenka atvažiuos kaip po jo pastarojo oficialaus vizito Prancūzijoje, kai grįžęs tiesioginiame eteryje pareiškė, kad po kelių pokalbų su (prezidentu) Jacques'u Chiracu (Žaku Širaku) šis pasakė, kad Prancūzijai reikia perimti Baltarusijos patirtį, jei tai vyks pagal tokį scenarijų, tai yra aklavietė, ji nemotyvuos A. Lukašenkos nieko keisti“, – kalbėjo A. Lebedka.

Mes matome tendenciją, kad Europos Sąjunga, nepaisydama nieko, siekia pagerinti santykius su Baltarusijos valdžia. Bjau, kad tai dėl bus eilinis lipimas ant grėblio.

Jis taip pat sakė, kad Briuselis šiuo metu „teikia prioritetą pragmatizmui, o ne vertybėms“.

„Ir jei Lukašenka vyks į Briuselio Rytų partnerystės susitikimą, jis ten atvyks kaip nugalėtojas, kuris laimėjo du dešimtmečius trukusią kovą su Vakarais. Jis atvyksta toks pats, koks visada buvo, jis nepasikeitė, o Vakarai jį priima“, – tvirtino opozicijos atstovas.

Baltarusijos krikščionių demokratų partijos atstovas Denisas Sadovskis taip pat sakė, kad tai yra per ankstyvas žingsnis.

„Jokių realių permainų Baltarusijoje neįvyko, pastarieji ir prezidento, ir parlamento rinkimai parodė, kad rinkimai falsifikuojami, baltarusų tauta neturi rinkimų laisvės“, – BNS sakė D. Sadovskis.

„Mes matome tendenciją, kad Europos Sąjunga, nepaisydama nieko, siekia pagerinti santykius su Baltarusijos valdžia. Bjau, kad tai dėl bus eilinis lipimas ant grėblio“, – skeptiškai Briuselio kvietimą A. Lukašenkai įvertino opozicijos atstovas.

Vertindamas padėtį šalyje A. Lebedka ją apibūdino kaip „situacijos užkonservavimą“.

„Valdžios strategija – jei vieną žingsnį žengia pirmyn, tuomet žingsnį ar pusę atgal. Vidaus, ekonominė situacija pasunkėjo, valdžia neturi atsako ekonominiams iššūkiams, ir šiandien didžiausia A. Lukašenkos problema – ekonominė krizė, tačiau matyti jo santykių pagerėjimas su Vakarais“, – teigė A. Lebedka.

Baltarusijos atstovai penktadienį Seime dalyvavo tradicinėse kasmetinėse Lietuvos parlamentinių politinių partijų ir Baltarusijos demokratinės opozicijos konsultacijose.

Europos Sąjunga pakvietė Baltarusiją dalyvauti mėnesio pabaigoje Briuselyje vyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime tokiomis pat sąlygomis kaip ir kitos šalys partnerės.

Anot diplomatų, Lietuva Europos Sąjungos institucijų vadovams siūlė A. Lukašenkos nekviesti į renginį, o jeigu šis vis dėlto atvyktų, per pokalbius su juo kelti klausimą dėl Astravo atominės elektrinės saugumo. Sprendimą dėl svečių sąrašo priėmė Europos Komisijos pirmininkas  Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių