Baltarusijos opozicija kaltina EHU vadovybę prorusiškumu

  • Teksto dydis:

Baltarusijos opozicijos atstovai kreipėsi pagalbos į Lietuvos politikus dėl prieglobstį čia radusio iš Baltarusijos išvyto Europos humanitarinio universiteto (EHU) vadovybės, kuri esą verčia šią įstaigą Rusijos penktąja kolona. Universiteto vadovas savo ruožtu tikina, kad Baltarusijos opozicija tokiu būdu maskuoja savo neveiklumą, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

„EHU - vienintelis Europoje universitetas tremtyje, padedamas ir remiamas Lietuvos, - neturi virsti prorusiška penktąja kolona. Šiandien universiteto bendruomenė renka rektorių, bet nebegali išrinkti tokio, kuris gražintų EHU į pagrindinį kelią - baltarusiškąjį europiniame kontekste“,- viešame laiške teigia pirmasis Baltarusijos prezidentas, opozicijos atstovas Stanislavas Šuškevičius.

Jis tvirtina, jog universiteto prezidentu tapęs buvęs rektorius Anatolijus Mikhailovas įsitvirtino šios aukštosios mokyklos autoritarinio valdymo viršūnėje, tad kandidatai į rektoriaus postą, kurie gali būti išrinkti neskaidriu būdu, bus tik statytiniai.  EHU prezidentas A. Mikhailovas savo ruožtu negaili kritikos Baltarusijos opozicijai, kuri esanti susiskaldžiusi, bejėgė ir nesugebanti pateikti racionalių siūlymų, kaip reformuoti šalį.

Panašius nuogąstavimus kaip ir S.Šuškevičius, dėl užsitęsusios krizės EHU, kurios priežastimi įvardijamas akademinės savivaldos sunaikinimas bei uždaros autoritarinės administracinės sistemos sukūrimas, ir naujojo rektoriaus rinkimų išsako viešą laišką išplatinę beveik 50 Baltarusijos mokslo, meno, visuomenės veikėjų.

Konkursą naujojo rektoriaus, pakeisiančio pastaruosius 22 metus šias pareigas ėjusį vieną iš EHU kūrėjų A.Mikhailovą, pareigoms eiti Baltarusijos universitetas tremtyje paskelbė praėjusių metų rudenį.  A.Mikhailovas, nors ir dalyvauja naujojo aukštosios mokyklos rektoriaus rinkimuose, dėl savo padėties gali būti ramus: 2014-ųjų spalį jis tapo EHU prezidentu. Dar anksčiau - 2014-ųjų pirmąjį pusmetį - EHU vadovybė, teisindamasi šios aukštosios mokyklos administracijos reforma, nebepratęsė nemažos dalies dėstytojų sutarčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių