Baigiantis VSD vadovo kadencijai – nauji reikalavimai pretendentams

  • Teksto dydis:

Baigiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus Gedimino Grinos kadencijai, trys Seimo nariai siūlo įstatyme nustatyti reikalavimus, kokie asmenys gali pretenduoti į šios institucijos vadovus ir kokiu pagrindu jį būtų galima atleisti.

„Žvalgybos įstatyme nėra atskirai reglamentuoti reikalavimai asmeniui, kuriuos jis turi atitikti, kad galėtų būti skiriamas į VSD direktoriaus arba VSD direktoriaus pavaduotojo pareigas. Pagal galiojantį įstatymą, į VSD direktoriaus ir VSD direktoriaus pavaduotojo pareigas skiriamam asmeniui taikomi tie patys reikalavimai kaip bet kuriam kitam asmeniui, priimam į tarnybą VSD, išskyrus vieną reikalavimą, kad VSD direktoriumi ir jo pavaduotoju skiriamas asmuo turėti ne mažesnę kaip 5 metų vadovaujamo darbo patirtį“, - teigia projekto autoriai konservatoriai Arvydas Anušauskas ir Rasa Juknevičienė bei socialdemokratas Darius Petrošius.

Pagal jų siūlomą projektą, VSD direktoriumi ir jo pavaduotoju galėtų būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos ne jaunesnis nei 35 metų Lietuvos pilietis, mokantis lietuvių kalbą, turintis aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą, ne mažesnę kaip 5 metų vadovaujamo darbo patirtį ir atitinkantis teisės aktuose nustatytus reikalavimus, būtinus išduodant leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija arba asmens patikimumo pažymėjimą.

Be to, siūloma, kad VSD direktorius turėtų pirmąjį pavaduotoją, kuris laikinai vadovautų įstaigai, nesant pačiam direktoriui. Taip pat pavaduotojų įgaliojimų trukmė būtų susieta su vadovo kadencija.

„Atleidus VSD direktorių iš pareigų, jo pavaduotojai pareigas eitų tol, kol įstatymų nustatyta tvarka būtų paskirtas kitas VSD direktorius. Paskyrus kitą VSD direktorių, atleistojo VSD direktoriaus pavaduotojai iš pareigų būtų atleisti“, - teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Pagal siūlomą įstatymo pataisą, VSD vadovas ir jo pavaduotojai iš pareigų būtų atleidžiami pačių prašymu, pasibaigus kadencijai, netekus Lietuvos pilietybės, įsiteisėjus apkaltinamajam teismo nuosprendžiui, negalint atlikti pareigų dėl sveikatos būklės.

Be to, jie darbo netektų, jeigu paaiškėtų, kad „skiriant į pareigas buvo nuslėpti tam tikri duomenys (dokumentai) ar pateikti tikrovės neatitinkantys duomenys (dokumentai), pateiktos žinomai neteisingos žinios apie save“.

Atleisti iš tarnybos pagrindas būtų ir savo poelgiu sulaužius duotą priesaiką, pažeidus įstatyme nustatytus draudimus ar apribojimus, panaikinus pareigybę, sulaukus 65 metų, perkėlus į kitą darbą.

Dabartinio VSD direktoriaus G.Grinos penkerių metų kadencija baigiasi balandžio 12 dieną.

VSD vadovą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS portretas
“Tautos ir valstybės išlikimui pražūtingo pavojaus akivaizdoje būtinas visuotinis Lietuvos susitelkimas bei susivienijimas.” Signatarai pasirašo kreipimąsi, o mes vieningai pasirašom peticiją va čia peticijos.com/kreipimasis_vardan_lietuvos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių