B. Komorowskiui įteiktos VDU garbės daktaro regalijos

Šiandien Kaune viešėjęs Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis kalbėjo ir apie savo asmeninį ryšį su Lietuva. Iškilmingos ceremonijos metu jam įteiktos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaro regalijos.

Šiandien Kaune viešėjęs Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis kalbėjo ir apie savo asmeninį ryšį su Lietuva. Iškilmingos ceremonijos metu jam įteiktos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaro regalijos.

„Lietuvą suvokiu ne tik kaip kaimyninės šalies vadovas. Apie Lietuvą visada galvodavau kaip žmogus, kuris jaučia, kad čia yra jo šaknys“, – kalbėjo B.Komorowskis po ceremonijos.

Garbus svečias teigė, kad Lietuvoje yra likusi didelė dalis jo širdies. Minėjo, kad jo tėvai Zygmuntas Leonas Komorowskis ir Jadwiga Komorowska yra kilę iš Aukštaitijos. Su Lietuva B.Komorovskį sieja ir kitas jo giminaitis – garsus tarpukario Lietuvos teisininkas Mykolas Riomeris, kuris po Pirmojo pasaulinio karo nusprendė dirbti Lietuvoje, o ne Lenkijoje.

B.Komorowskis kalbėjo ir apie tai, kaip svarbu Lietuvai ir Lenkijai nepamiršti bendros savo istorijos, toliau likti vieningiems. „Norėčiau, kad visuomet galėtumėme vieni kitais pasitikėti, gerai dirbti kartu vieningoje Europoje, ir kartu darytumėme viską, kad mūsų taip sunkiai iškovota laisve maksimaliu būdu galėtų pasinaudoti visi piliečiai, nepriklausomai nuo jų tautybės. Čia didelis lenkų tautinės mažumos Lietuvoje ir lietuvių tautinės mažumos Lenkijoje vaidmuo būnant „tiltu“ tarp mūsų tautų. Tik realus visuomenių suartėjimas – per žmonių kontaktus, savivaldybių bendradarbiavimą ir bendradarbiavimą per sieną – gali sukurti tvirtus mūsų artimo bendradarbiavimo pamatus“, – sakė Lenkijos vadovas.

Prieš šventinį renginį B. Komorowskis pabendravo su premjeru Algirdu Butkevičiumi, kadenciją baigusiu prezidentu Valdu Adamkumi, užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi bei su VDU vadovais.

A.Butkevičius sakė besidžiaugiantis, galėdamas B. Komorowskį pasveikinti jo protėvių krašte. Jis Lenkijos prezidentą vadino strateginiu mūsų šalies partneriu. „Jūs visada suvokėte šalių gero sugyvenimo svarbą“, – akcentavo premjeras.

A.Butkevičius be dėmesio nepaliko ir paskutinę dieną VDU rektoriaus pareigas einančio Zigmo Lydekos. Įteikė jam dovaną.

Z. Lydeka, akcentavęs Lietuvos ir Lenkijos santykių ypatingumą, atkreipė dėmesį, kad šiandien – iškilaus Lietuvos lenkų poeto, Nobelio literatūros premijos laureato Česlovo Milošo gimimo diena. Jo gyvenimas ir kūryba – dar viena labai svarbi mūsų šalių jungtis.

Dar vakar buvo skelbta, kad garbaus svečio Kaune nesutiks nei vienas iš šalies vadovų. Premjeras ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė negalėsią atvykti dėl įtemptos darbotvarkės. Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu vieši Kroatijoje, tačiau B. Komorowskiui buvo įteiktas jos sveikinimas raštu. Sveikinime D.Grybauskaitė B. Komorowskį vadino tikru Lietuvos draugu ir linkėjo, kad jo vertybės taptų pavyzdžiu jaunajai Lietuvos ir Lenkijos kartai.

VDU Politikos mokslų Garbės daktaro vardas B. Komorowskiui suteiktas už demokratijos stiprinimą, Lietuvos ir Lenkijos geros kaimynystės santykių puoselėjimą, nacionalinių kultūros vertybių palaikymą. Garbės daktaro vardą universitetas suteikia tarptautinį pripažinimą turintiems Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams už didelius nuopelnus mokslui ir kultūrai, Lietuvos valstybei ir VDU.

Lenkijos prezidentas į Kauną atvyko VDU kvietimu.

B.Komorowskio kadencija Lenkijos prezidento poste baigiasi rugpjūčio 6 dieną. Jį pakeis prezidento rinkimus laimėjęs partijos „Įstatymas ir teisingumas“ atstovas Andrzejus Duda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
Juokino Lietuvą, kai Kvasnevskiui suteike garbės piliečio vardą, o dabar vėl:)

Chebra

Chebra portretas
O tai kokioj skylėj slepiasi "Kaunas -tai aššš..." Kažkaip nedrįsta rodytis viešumoje...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių