Interesus supainiojęs valdininkas perkeltas į kitas vadovaujančias pareigas

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vidaus audito skyriaus vedėjas Vytautas Gailiušas pažeidė įstatymą nenusišalinęs nuo auditų, kai buvo vertinamos jo dukters ir sesers darbovietės.

Tai trečiadienį nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), tyrimą dėl V. Gailiušo interesų atlikusi po ministerijos pranešimo. Pastarajame buvo nurodyta, kad V. Gailiušo vadovaujamas skyrius atlieka auditus Europos socialinio fondo agentūroje (ESFA) ir Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje (NDNT), o jose dirba tarnautojo duktė ir sesuo.

Visgi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pavaldiniui nuobaudos skirti nespėjo - jis nuo ketvirtadienio perkeliamas dirbti „Sodros“ Karinių ir joms prilygintų struktūrų skyriaus direktoriaus pavaduotoju. Kaip sakė ministrės atstovas Gintautas Dulskas, „Sodroje“ V. Gailiušas turės tokią pat kaip ministerijoje valstybės tarnautojo kategoriją.

„Ministrė negali jo nubausti, tai gali padaryti naujasis jo vadovas“, - sakė G. Dulskas.

Sprendimas dėl V. Gailiušo perkėlimo tarnybinio kaitumo būdu priimtas dar iki VTEK verdikto.

„Iš tyrimo medžiagos matyti, kad V. Gailiušas savo tiesioginiam vadovui – ministrui – neteikė nusišalinimo nuo savo funkcijų atlikimo audituojamų subjektų, kuriuose dirba jam artimi asmenys, atžvilgiu. VTEK nustatė, kad vykdant auditus minėtose vietose nebuvo tiesiogiai vertinama V. Gailiušo sesers bei dukros veikla. Tačiau audituojamų įstaigų veiklos vertinimu tarnautojo dukra ir sesuo buvo asmeniškai suinteresuotos, todėl ir pats V. Gailiušas negalėjo išlikti objektyvus bei nešališkas, kai derino su įstaigų veikla susijusias vidaus audito ataskaitas arba dalyvavo vykdant auditą“, – teigia VTEK.

Dėl dukros darbo galintį kilti interesų konfliktą tarnautojas deklaravo tik 2016 metų birželį, o su sesers darbu susijusių aplinkybių V. Gailiušas nėra deklaravęs iki šiol, pažymi VTEK.

Siekiant užkirsti kelią galimiems interesų konfliktams, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas nustato reikalavimą valstybinėje tarnyboje dirbančiam asmeniui deklaracijoje nurodyti artimus asmenis ar kitus jam žinomus asmenis, arba duomenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas.

Įstatymas nustato ir konkrečius terminus šioms aplinkybėms pateikti: jeigu deklaracijoje nurodyti duomenys pasikeitė, deklaruojantysis privalo deklaraciją patikslinti per 30 kalendorinių dienų nuo duomenų pasikeitimo. Jei paaiškėja naujos interesų konfliktą galinčios kelti aplinkybės, deklaruojantysis privalo deklaraciją papildyti nedelsdamas, bet ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas po aplinkybių paaiškėjimo.

Valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, kurie pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus, vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas. Už šio įstatymo pažeidimą iš pareigų atleisti asmenys trejus metus negali būti priimami, skiriami ar renkami į pareigas valstybinėje tarnyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių