Asmenims, pranešusiems apie korupciją, garantuos konfidencialumą

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį po pateikimo pritarė įstatymų pataisų paketui, kuris apie pareigūnų ar tarnautojų korupciją, kitokius nusižengimus pranešusiems asmenims užtikrintų konfidencialumą.

Pataisas, kurioms po pateikimo pritarė 68 parlamentarai ir vienas susilaikė, toliau svarstys Seimo komitetai.

Siūlomos pataisos įpareigotų institucijas, gavusias pranešimą apie viešojo sektoriaus darbuotojų korupcinius nusižengimus, užtikrinti pranešėjo asmens duomenų apsaugą.

Pataisos taip pat numato, kaip tai užtikrinti ir administracinės bylos ar administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimo proceso metu. Apie korupciją  pranešę liudytojai būtų apklausiami kitiems proceso dalyviams nedalyvaujant, liudytojų parodymai būtų fiksuojami apklausos protokole arba darant garso ir vaizdo įrašą sudarius akustines ir vaizdines kliūtis nustatyti apklausiamojo asmens tapatybę.

Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose yra įtvirtintos nuostatos dėl nukentėjusiųjų ir liudytojų anonimiškumo tik baudžiamajame procese.

Teisingumo ministerijos parengtoms pataisoms pritarusi Vyriausybė tikisi, kad jos turės teigiamos įtakos kovai su korupcija.

Pernai atlikus sociologinį tyrimą „Lietuvos korupcijos žemėlapis 2014“, paaiškėjo, kad tik 18 proc. Lietuvos gyventojų, 36 proc. įmonių vadovų ir 29 proc. valstybės tarnautojų praneštų apie korupciją. Taip pat šių tikslinių grupių klausta apie nenoro pranešti apie korupcijos atvejus priežastis - visose grupėse dažniausiai buvo nurodoma, kad pranešusieji apie tokius įvykius gali rimtai nukentėti.


Šiame straipsnyje: korupcijaduomenų apsaugaSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių