Ar V. Uspaskichas bus įkalintas, ar bėgs iš Lietuvos?

Finišo tiesiojoje – vadinamoji Darbo partijos juodosios buhalterijos byla. Lapkričio 27 d. ir gruodžio 16 d. numatyti dar du jos posėdžiai,  jau – paskutiniai. Kuo baigsis ši byla, ko gero, geriausiai žino pagrindinis kaltinamasis, buvęs partijos lyderis Viktoras Uspaskichas ir seniai su juo dirbantis žinomas advokatas Vytautas Sviderskis. Greičiausiai jie ne kartą yra aptarę, ir kaip reikėtų pasielgi V. Uspaskichui – rinktis kalėjimo kamerą ar prieglobstį Rusijoje?

V. Uspaskichas, artėjant Lietuvos apeliacinio teismo posėdžiui, prieš kelias dienas išplatino laišką, kuriame pažėrė kritikos ir Lietuvai, ir Europos Parlamentui, tačiau su žiniasklaida bendrauti vengia. Todėl LRT.lt pakalbino jo advokatą V. Sviderskį.

„Galėčiau pasakyti tik viena – Baudžiamajame kodekse numatyta, kad asmeniui, kuris teisiamas pirmą kartą už neatsargų, nesunkų nusikaltimą, teismas, skirdamas bausmę, pirmiausia svarsto galimybę skirti bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu. Taigi V. Uspaskichas nėra kokios nors kriminalinės pakraipos asmenybė. Ši byla – su politiniu dvokeliu, kurių apstu pastaruoju metu. Jeigu ji būtų daroma garbingai ir sąžiningai, žmonėms į akis dešimt metų nebūtų pučiama migla: „25 milijonai, tiek ir tiek meilužių turėjo“. O kai Apeliacinis teismas patenkino mūsų prašymą pateikti eksperto išvadas, buvo paskyta, jog 10 milijonų apskritai nėra. Dėl daugiau milijonų buvo pasakyta, esą, jeigu teismas įrodytų. Kai eksperto dar buvo paklausta, kiek tų pinigų nuslėpta, paaiškėjo, jog keliasdešimt tūkstančių. Todėl norėčiau sugrįžti prie to, kokia V. Uspaskichui bus paskirta reali bausmė. Būna, kad už dar mažesnes sumas nuteisia [kalėti], o būna, kad ir už kur kas didesnes sumas nenuteisia“, – teigė advokatas.

Svarstydamas, ar dar šiemet Apeliacinis teismas paskelbs savo galutinį nuosprendį Darbo partijos byloje, V. Sviderskis neatmetė galimybės, kad nuosprendis jau rašomas: „ Ko gero, jis rašomas seniai. Neatsitiktinai teisminiai ginčai taip išplėsti. Juk prokuroras savo kalbą pasakė dar vasarą. Negi jūs galvojate, kad teismas nerašo nuosprendžio? Labai tikėtina, kad gruodžio 16 d. sulauksime galutinio verdikto.“

Ar bėgs V. Uspaskichas į Rusiją?

Politiniuose kuluaruose seniai diskutuojama apie tai, kaip pasielgs V. Uspaskichas, kuriam 2013 m. liepos 12 d. Vilniaus apygardos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos Darbo partijoje tvarkymą skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę. Ar jis, jeigu Apeliacinis teismas paliks šį nuosprendį, ryšis sėsti į kalėjimą, ar vėl pasirinks bėglio gyvenimą (prasidėjus vadinmajai juodosios Darbo buhalterijos bylai, 2006 m. buvo pabėgęs į Rusiją, bet po metų sugrįžo į Lietuvą)?

„Jūs pateikėte tokius klausimus, į kuriuos net ponas Dievas neatsakytų. Bet, jei būtų klausiama manęs, tai galėčiau pastebėti, jog eina jau dešimti metai, kai tenka dirbti šioje byloje, ir nė sekundei nebuvo tokios minties, kad V. Uspaskichas negrįžtų į Lietuvą. Tikrai nemanau, kad jis toks žmogus, kuris galėtų taip pasielgti. Sėdėtų [kalėjime] ir rašytų prisiminimus“, – apie savo garsųjį ginamąjį kalbėjo V. Sviderskis. Būtent jis pasitiko V. Uspaskichą Vilniuje,  kai šis Lietuvos pareigūnų buvo pargabentas iš Maskvos, kur slapstėsi daugiau nei metus, pasiprašęs politinio prieglobsčio.

Tiesa, Rusijos pareigūnai, Lietuvos teisėsaugininkų prašymu, buvo jį sulaikę Maskvoje 2006 m., bet tenykščių prokurorų pastangomis teismo salėje V. Uspaskichas buvo paleistas. Esą kol Rusijos institucijos išnagrinės jo, kaip pabėgėlio, prašymą dėl politinio prieglobsčio.

Tuo metu buvo rašoma, kad V. Uspaskicho likimu Maskvoje rūpinosi net Rusijos saugumo tarnyba, o aplankyti jo buvo nuvykęs ir Darbo partijos elitas, ir mėgstami jo Lietuvos atlikėjai. Viena dainininkė prabangiuose V. Uspaskicho apartamentuose Maskvoje su juo net dainą įrašė.

Likimo draugas tikisi išteisinimo

Kartu su V. Uspaskichu Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje buvo teisiamas ir Seimo narys, „darbietis“ Vytautas Gapšys. Tačiau jis atsipirko tik 10 tūkst. litų (2896 eurų) bauda.

Svarstydamas, kokia galėtų būti buvusio Darbo partijos vedlio bylos baigtis, V. Gapšys teigė, jog norėtų tikėti, kad teismas V. Uspaskichą išteisins: „Vertinant teisiškai, bylos baigtis turėtų būti gera. Pagal Aukščiausiojo Teismo išaiškinimą straipsnis dėl sukčiavimo turėtų būti atmestas. Bet dar liktų straipsniai dėl buhalterinės apskaitos. Bet ir dėl jų, mano galva, [V. Uspaskichas] turėtų būti išteisintas.“

Paklaustas, kaip manąs, gerai pažinodamas ir daug metų buvęs šalia V. Uspaskicho, kokį sprendimą jis pats priimtų, jei būtų nuteistas realia laisvės atėmimo bausme – rinktųsi kalėjimą ar vėl priegobstį Rusijoje – V. Gapšys atsakė nenorįs burti iš kavos tirščių.

Nuo partijos reikalų nutitolo?         

Kai kurie įtakingi Darbo partijos atstovai, užimantys aukštus valdžios postus ir gerai pažįstantys V. Uspaskichą, kalbėjo, jog kartais sunku nuspėti jo sprendimus, nes esą ne kartą yra buvę taip, kad jis pasielgdavo kaip visiškai neprognozuojamas ir nuotaikų valdomas žmogus.

Kiti „darbiečiai“, svarstydami jo galimus ėjimus, jei būtų paskirta reali laisvės atėmimo bausmė, svarstė, jog partijai būtų geriau, jei V. Uspaskichas pasirinktų ne bėglio, o kalinio dalią. Esą jo buvimas kalėjime Darbo partijai būtų kur kas parankesnis – juk daug kam Lietuvoje „nuskriaustieji“ ir „kankiniai“ patinka.

Dažnai su V. Uspaskichu Briuselyje bendraujantis Darbo partijos vedlys europarlamentaras Valentinas Mazuronis teigė, kad buvęs partijos vadovas nuo jos reikalų gerokai atitolęs, nors per prtijos tarybos posėdį prieš dugiau nei mėnesį pasakė karštą kalbą apie partijos veiklą, negailėdamas ir aštrios kritikos.

„Bet, jei pasimatysim, būtinai eisim išgert kavos. Žinoma, kad pasikalbame, tačiau jis nesidomi kasdieniais partijos reikalais. Viskas – taip, kaip ir turėtų būti (tarp V. Uspaskicho ir V. Mazuronio – LRT.lt). Viskas gerai“, – prieš daugiau nei savaitę, bendraudamas su LRT.lt iš Briuselio, sakė V. Mazuronis.

Paklaustas, ar partijai svarbu, kaip pasielgs V. Uspaskichas, jei jam būtų skirta reali laisvės atėmimo bausmė, V. Mazuronis teigė tikįs, jog jis bus išteisintas: „Kai mes apie šią bylą kalbėjome dar tada, kai aš net neplanavau tapti Darbo partijos vadovu, jis mas sakė esąs pasiryžęs kovoti iki galo ir gal net tarptautinėse institucijose. Kaip supratau, sieks savo tiesą įrodyti teisinėmis priemonėmis.“

Darbo partijoje taip pat diskutuojama, ar nepakenktų V. Uspaskichui, jei prieš partijos buhalterijos bylą teismas spėtų paskelbti nuosprendį kitoje jo byloje dėl teismo įžeidimo. Esą kad ir kokia būtų pastarosios bylos baigtis, jis jau būtų teistas, ir partijos buhalterijos byloje tai galėtų būti sunkinanti aplinkybė.

Paprašytas įvertinti tokius pastebėjimus, advokatas V. Sviderskis teigė, jog su V. Uspaskichu dirba tik partijos buhalterijos byloje: „Apie kitą bylą nieko negalėčiau pasakyti, nes nesu matęs jokių su ja susijusių dokumentų.“ 

Keliuose teismo posėdžiuose V. Uspaskichas nebuvo pasirodęs, aiškindamas, esą, kaip europarlamentaras, labai užsiėmęs darbais Briuselyje ir savo studijomis. Tačiau V. Sviderskis patikimo, jog jo ginamasis tikrai pasakys galutinę kalbą paskutiniame Apeliacinio teismo posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebegs

Nebegs portretas
Jam tėvynė patars būti kankiniu. O ga ir teisėjams patars išteisinti? Gal ne už dyką.

Kapitan Žeglov

Kapitan Žeglov portretas
Vor dolžen sidietj v tiurme.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių