Ar Raseinių meras A. Gricius nesulaužė priesaikos?

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį nutartimi priėmė Raseinių rajono savivaldybės tarybos prašymą pateikti išvadą, ar Raseinių meras Algirdas Gricius nesulaužė priesaikos ir ar vykdė įstatymuose jam nustatytus įgaliojimus.

Kaip pažymi LVAT, tokio pobūdžio byla teisme bus nagrinėjama pirmą kartą – šis kreipimasis susijęs su pirmuoju bandymu Lietuvoje atstatydinti iš pareigų tiesiogiai išrinktą merą.

Kovo 10 dieną Raseinių  savivaldybės taryba nusprendė, kad meras A.Gricius pažeidė Vietos savivaldos įstatymą, nevykdė jam priskirtų funkcijų, tokiu būdu jis galėjo sulaužyti priesaiką. Jis esą apribojo tarybos kompetenciją ir trukdė iš pareigų atleisti savivaldybės administracijos direktorių, delsė pasirašyti tarybos priimtus nutarimus.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Įteisinus tiesioginius merų rinkimus buvo apsunkinta ir jų pašalinimo procedūra – nebeužtenka tarybos narių balsavimo, būtina Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvada. Jeigu teismas nusprendžia, kad priesaika nebuvo sulaužyta, įstatymai nepažeisti, atstatydinimo procedūra nutraukiama. Jeigu padaroma priešinga išvada, savivaldybės taryba trijų penktadalių tarybos narių balsų dauguma priima sprendimą, kad meras neteko savo įgaliojimų. Pritrūkus balsų, meras lieka poste.

Po pernai vykusių savivaldos rinkimų   Raseiniuose  valdančiąją koaliciją sudarė septyni „darbiečiai“, septyni socialdemokratai ir trys „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai iš 25 tarybos narių. Gruodį dėl nesutarimų iš koalicijos pasitraukus socialdemokratams, suburta nauja dauguma, kurią be socialdemokratų sudaro konservatorių, liberalų, visuomeninių rinkimų komitetų „Rasai“ ir „Tavo Raseiniai“ atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių