Apžvalgininkas: JAV specialiųjų karių atvykimas – žinutė Lietuvai, o ne Kremliui

Žinutė, kad JAV specialiųjų pajėgų kariai atvyks į Lietuvą, labiau skirta pačiai Lietuvai, o ne Kremliui, LRT RADIJUI sako karybos apžvalgininkas Darius Antanaitis. Anot jo, tikėtina, kad Rusija apie atvyksiančius karius žinojo jau seniai, todėl šiuo veiksmu siunčiama žinia Lietuvai – šalis gaus pagalbą ir po to, kai prezidento kėdę užims Donaldas Trumpas.

Krašto apsaugos ministerija patvirtino, kad dėl Rusijos veiksmų pablogėjus saugumo situacijai regione, Lietuvoje dislokuoti JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Apie jų atvykimą į Baltijos šalis prieš kelias dienas pranešė JAV dienraštis „New York Times“, anot kurio, kelios dešimtys karių atvyko pastaraisiais mėnesiais.

– Ką reiškia būtent tokia papildomo saugumo priemonė – specialiųjų operacijų pajėgų karių buvimas Lietuvoje?

– Iš tiesų tai nėra papildoma priemonė. Tai sena priemonė. Skirtumas tas, kad [seniau] tai nebuvo įvardijama garsiai. Specialiųjų operacijų kariai, jų operacijos, ginkluotė yra valstybė paslaptis ne tik JAV, bet ir Lietuvoje. Todėl pats faktas, kad šios pajėgos Lietuvoje, nėra jokia naujiena. Naujiena ta, kad ši žinia buvo paskelbta viešai. Tai šiek tiek neįprasta.

– Kokia šių karių funkcija, veikla? Ar jie veikia kaip atgrasymo priemonė nuo Rusijos ir pakanka paties fakto, kad JAV specialiųjų pajėgų kariai yra Lietuvos regione?

– Visų pirma reikia suvokti, kad JAV specialiųjų operacijų pajėgos yra labai užimtos pasaulyje. Pirmieji, kurie įžengė į Afganistaną, buvo būtent specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Jie nurodė strateginiams bombonešiams bombarduoti Talibano tvirtoves.

Buvimas Lietuvoje nėra kažkokia pramoga. Tai nuolatinis rengimas. Reikia pasakyti, kad specialiųjų operacijų pajėgų kariai, kaip JAV, taip ir Lietuvoje, vykdo strateginę žvalgybą. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad jie nustato tam tikras grėsmes valstybei bendrai. Taip pat jie praneša apie taikinius, kuriuos reikia sunaikinti pirmoje eilėje prieš prasidedant invazijai.

Specialiųjų operacijų pajėgų kariai atlieka ir žvalgybą, ir yra įgalioti, gali nukreipti strateginės paskirties raketas, balistines raketas, sparnuotąsias raketas, bombonešius į taikinius. JAV specialiųjų operacijų pajėgų buvimas Lietuvoje reiškia, kad mes tikrai galime ir gausime strateginio lygmens paramą iš JAV.

– Kokia žinia tuo siunčiama Kremliui?

– Aš manau, kad Kremlius jau seniai tai žinojo. Ši žinutė galbūt labiau skirta mums, o Kremliui – iš dalies. Visų pirma, pas mus vyrauja didesnis nerimas dėl JAV išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo.

Tiesa ta, kad apie D. Trumpą labai daug kalbama iš neigiamos pusės, tačiau JAV nėra asmenybė. JAV yra demokratinė valstybė, todėl ši žinutė galbūt labiau skirta mums – JAV buvo, yra ir bus mūsų patikimos partnerės ir reikalui esant mums padės.

– Sausio 20 d. artėja D. Trumpo inauguracija. Kiek svarstomas klausimas, kaip keisis JAV požiūris į šias ir kitas saugumo priemones, naudojamas Baltijos šalyse ir Lenkijoje, prezidentu jau paskyrus D. Trumpą?

– JAV politika ženkliai fundamentalesnė nei rinkimai, pokalbiai ar pranešimai. JAV užtikrina nuolatinę ir pastovią politiką, todėl, jei kalbėtume apie tai, kad kažkas mūsų atžvilgiu pasikeis, galėčiau svarstyti, kad pasikeis į gerąją pusę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siunta senieji komunistai

siunta senieji komunistai portretas
ale pagal klaidas ir keiksmus-rytų slavai,matosi.

jankis

jankis portretas
pydare tu nežvenk,kol kas kam bučiuos,tai tu senai bučiuoji,nes esi visiškas debilas ir išsigimėlis,o tuos amerikos pindosus į vištydę

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Manau, kad Putinas su Trampu susidraugaus. Tik draugystę kiekvienas rodys savaip – Putinas ir toliau bučiuos surukusį Trampo užpakalį, o Trampas, dėl sportinio intereso ir rodydamas draugiškumą, laisvalaikiu vis paspardys Putinui užpakalį.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių