Aplinkos viceministro interesų deklaracijoje – paslaptys

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paragino aplinkos viceministrą Dalių Krinicką paviešinti devynis privačių interesų deklaracijoje nurodytus asmenis, tačiau jis kol kas tai daryti atsisako.

Naujienų portalas delfi.lt antradienį pranešė, kad viceministro deklaracijos priede „Ryšiai su fiziniais asmenimis“ kaip interesų konfliktą galinčius kelti asmenis D. Krinickas nurodė savo pusbrolį, motinos brolį, studijų bendrakursį bei bendrakursę, buvusį dėstytoją, bendraklasę, žmonos brolį, taip pat jos buvusį sutuoktinį bei žmonos pusseserės pažįstamą.

„VTEK vertinimu, visi anksčiau paminėti viceministro deklaruoti asmenys nepriskirtini ypatingiems asmens duomenims. Todėl komisija kreipėsi į viceministrą D. Krinicką, nurodydama patikslinti privačių interesų deklaraciją taip, jog viešintini duomenys nebūtų pažymėti kaip ypatingi asmens duomenys“, – naujienų portalui nurodė laikinasis VTEK vadovas Saulius Katuoka.

Aplinkos viceministras teigė asmenų tapatybių neatskleidžiantis, nes jų vardų ir pavardžių viešinimas gali prieštarauti duomenų apsaugos įstatymams.

D. Krinickas sako papildomai kreipęsis į VTEK, kad išsiaiškintų, ar iš tikrųjų paviešinęs šiuos duomenis pažeistų įstatymus.

Viceministras teigia buvęs komisijos informuotas, kad galutinį sprendimą dėl neatskleidžiamų asmenų paviešinimo gali priimti pats.

„Gavęs VTEK atsakymą, priimsiu sprendimą dėl deklaracijoje nurodytų asmenų vardų ir pavardžių viešinimo“, – sakė D. Krinickas.

Politikas antradienį BNS atsiųstame komentare taip pat užsiminė buvęs „iš anksto įspėtas apie galimas užsakomąsias medžiagas viešojoje erdvėje mano atžvilgiu“.

Pasak viceministro, jomis gali būti siekiama paveikti jį dėl pozicijos vadinamajame „Metrail“ skandale ar kitų sprendimų.

„Užsakomųjų publikacijų tikslas – menkinti ne tik mano reputaciją, bet ir manipuliuoti viešąja nuomone tariamu neskaidrumo šešėliu, kuris esą klesti Aplinkos ministerijoje“, – kalbėjo D. Krinickas.

Šiuo metu Aplinkos ministerija rengia poziciją dėl pakuočių gamintojus ir importuotojus vienijančių organizacijų „Žaliasis taškas“ ir Pakuočių tvarkymo organizacija (PTO) pateikto taikos sutarties projekto.

Ši sutartis reikalinga siekiant išspręsti verslo ir ministerijos ginčą, kai dėl bankrutavusios atliekų tvarkytojos „Metrail“ išrašytų fiktyvių dokumentų 2018-ųjų išvakarėse šimtai įmonių sulaukė aplinkosaugininkų raginimo susimokėti 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013–2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Verslas tikina, kad atliekos nebuvo sutvarkytos dėl „Metrail“ kaltės, todėl papildomų mokesčių mokėti nenori. Ministerija savo poziciją dėl verslo pateiktų pasiūlymui ginčui spręsti žada pateikti artimiausiu metu.

Viceministras persistengė siekdamas būti „super skaidrus“

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas sako, kad jam pavaldus viceministras Dalius Krinickas persistengė būdamas skaidrus, kai deklaravo devynis galinčius jam kelti interesų konfliktą privačius asmenis.

„D. Krinickas, tiesą pasakius, persistengė. (...) Norėdamas būti super skaidrus jis surašė visą savo familiją, pažįstamus ir visą kitą“, – BNS antradienį sakė ministras.

Savo privačių interesų deklaracijoje kaip interesų konfliktą galinčius kelti asmenis aplinkos viceministras nurodė savo pusbrolį, motinos brolį, studijų bendrakursį bei bendrakursę, buvusį dėstytoją, bendraklasę, žmonos brolį, taip pat jos buvusį sutuoktinį bei žmonos pusseserės pažįstamą.

Visgi jis neatskleidė šių asmenų tapatybių viešai, motyvuodamas, kad taip gali pažeisti asmens duomenų apsaugos įstatymus.

Viceministras šiuo klausimu kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, anksčiau D. Krinickui nurodžiusią, kad kaip ypatingi asmens duomenys nurodyti žmonės yra viešintini.

„Tas per didelis uolumas šitoje vietoje jam nepadeda, atsisuka prieš jį. Bet tai, kad jis deklaruoja ir plačiai deklaruoja man, kaip vadovui, kokie gali būti tie asmenys, aš vertinu teigiamai“, – sakė aplinkos ministras.

„Jeigu jis deklaravo vežėją, kuris išveža atliekas iš namų, tai truputį juokinga“, – pridūrė jis.

K. Navickas teigė turintis viceministro viešai nepateikiamas asmenų pavardes.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių