Teismas paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį V. Matuzui ir A. Romanovskiui

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį paskelbė, kad žemesnės instancijos teismas pagrįstai dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo išteisino buvusį Seimo narį Vitą Matuzą ir lobistą Andrių Romanovskį.

Panevėžio apygardos prokuratūros skundas atmestas, sakė teisėja Regina Gaudutienė. Po šio teismo nutarties išteisinamasis nuosprendis įsiteisėjo.

Prokuratūra bandė įrodyti, kad V.Matuzas faktiškai vadovavo labdaros fondui, o jam aukoję verslininkai sulaukė politiko paramos Seime. Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad visi įstatymų projektai, dėl kurių kaltintas V.Matuzas, perėjo griežtai reglamentuotą kontrolę, be to, nerasta įrodymų, kad jis būtų pasisavinęs fondo pinigus.

Teisėja R.Gaudutienė paskelbė, kad visus bylos įrodymus ištyrusi ir išanalizavusi kolegija nerado pagrindo tenkinti prokuratūros skundo. Teisėjų įsitikinimu, pirmos instancijos teismas teisingai nusprendė, kad V.Matuzas nevadovavo, neorganizavo ir apgaule iš labdaros ir paramos fondo „Paramos iniciatyvos“ 16,7 tūkst. eurų nepasisavino.

„Pareiga įrodyti, kad asmuo padarė nusikaltimą, turi baudžiamąjį persekiojimą vykdančios institucijos. Tačiau šioje byloje nesurinkta įrodymų, neabejotinai patvirtinančių V.Matuzo kaltę sukčiavus. Byloje neįrodyta apgaulė – esminis sukčiavimo požymis“, - sakė teisėja R.Gaudutienė.

Teismas atkreipė dėmesį, kad V.Matuzo Seimui pateikti įstatymo projektai perėjo griežtą įstatymo registravimo kontrolę, priimti įstatymų pakeitimai yra galiojantys.

„Įstatymas nedraudžia teikti paramą neįgaliesiems ir pagyvenusiems žmonėms, o veiksmai, susiję su savęs kaip Seimo nario reklamavimu nėra nusikalstami“, - paskelbė teisėja.

Prokuroras V.Matuzui siūlė skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę ir 7,5 tūkst. eurų baudą, o lobistą A.Romavoskį dėl piktnaudžiavimo nuteisti 28 tūkst. eurų bauda. Šalys dar gali rašyti skundą Aukščiausiajam Teismui.

V.Matuzas ir A.Romanovskis savo kaltę kategoriškai neigė.

V.Matuzas Seimo nariu buvo 2008 – 2012 ir 2000 – 2004 metais, jis priklausė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

 Jonas portretas
Kas beliko iš žmogaus, šeimos. Šitiek metų tąsytas. Apšmeižti, paniekinti, suminti į purvą, palikti be sveikatos. Ir tai daroma motinos Tėvynės varįdu ir už mūsų pinigus. Tiesiog naikinama tauta. Paskui stebisi, kodėl bėgama iš Lietuvos. Specialiųjų tyrimų tarnybą seniai reikia pervadinti pagal tikrą jos paskirtį- Specialių Užsakymų Tarnyba. Kur tai matyta, kad vienam žmogui, ar tai būtų politikas, ar policininkas, sužlugdyti, valstybė skiria beveik po šimtą tūkstančių eurų. O kur dar kompensacijos už žmonių patirtą žalą?

Cytai

Cytai portretas
Tikrai,Cyta,siaubas:praėjo laikai,kai,ką panorėjai,tą ir pasodinai,-tik turėk užnugarį.O tu norėtum,kad vėl taip būtų?..

danguolė

danguolė portretas
lengva žmogų pasmerkti,bet kodėl ,jei nieko nežinai apie jį ,o tik nuogirdos .o aš žinau ,kad geras žmogus dėmesingas ir ne sukčius , tegu visi būna tokie lengviau bus gyventi žemėje....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių