Antru bandymu partijų finansavimo pertvarka pajudėjo į priekį

Antru bandymu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) ketvirtadienį apsvarstė partijų finansavimo pertvarką, kad projektas pajudėtų į priekį.

Valdantieji siekia, kad pataisos, kurios nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įkurtai Socialdemokratų darbo partijai atrėžia dalį buvusių kolegų gaunamos dotacijos, būtų priimtos dar šią sesiją. Ji baigiasi šeštadienį.

Taip pat Seimo teisininkų ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sukritikuotos pataisos nuo 2020 metų iš esmės keistų politinių partijų finansavimą – biudžeto dotaciją jos gautų ne pagal gautų balsų per rinkimus, o mandatų skaičių.

Ketvirtadienio rytą prieš Seimo plenarinį posėdį specialiai šiam klausimui sušauktas TTK posėdis neįvyko, neatėjus opozicijai. Kvorumui reikia šešių komisijos narių, o posėdyje buvo penki valdantieji.

Tačiau popiet sušauktas antras posėdis valdantiesiems buvo sėkmingas: projektui pritarta 5 balsais „už“, 3 balsais „prieš“ ir vienam komiteto nariui susilaikius.

Opozicijos atstovai nebegriovė kvorumo, nes į posėdį nusprendė eiti su „valstiečiais“ dėl paramos koalicijai besiderančių šiuo metu opozicinių „tvarkiečių“ atstovas Rimas Andrikis.

R. Andrikis BNS tvirtino rytiniame TTK posėdyje nedalyvavęs, nes šis dubliavosi su frakcijos posėdžiu.

„Devintą valandą buvo frakcijos posėdis, tiek galiu pasakyti. (Nedalyvavau TTK – BNS) dėl to, kad dubliavosi su frakcijos posėdžiu. Pareiga dalyvauti komiteto posėdyje mano yra, o mano nuomonė išreikšta balsavimu, aš susilaikiau“, – tvirtino „tvarkietis“.

TTK narys socialdemokratas Julius Sabatauskas sakė, kad įstatymas „iš esmės skirtas vienai partijai, kuri susikūrė viduryje šios kadencijos“.

„Pritarsiu tiems kolegos, kurie sako, kad tai korupcinis įstatymas. Ši partija galios, kol ta partija bus koalicijoje. Kitaip sakant, nupirkti koalicijos partneriai“, – BNS sakė J. Sabatauskas.

Socialdarbiečių parengtame projekte siūloma, kad suskilus parlamentinei frakcijai, jei įregistruojama nauja partija, turinti daugiau partijos narių-Seimo narių nei buvusi partija, valstybės dotacija už išrinktus Seimo narius padalinama tarp šių abiejų parlamentinių partijų pagal jų atstovų parlamente skaičių.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos. Nauja tvarka jai atneštų netoli 300 tūkst. eurų, o Socialdemokratų partija prarastų beveik 400 tūkst. eurų per metus. Metinė socialdemokratų dotacija šiuo metu siekia apie milijoną eurų.

Socialdemokratas J. Sabatauskas taip pat pažymėjo, kad komitetas neatsižvelgė nei į Seimo kanceliarijos Teisės departamento, nei VRK neigiamoms išvadoms.

„Akivaizdžiai jis neteisingas, taip pasisakė ir VRK, kad dotacijų skirstymas pagal balsus teisingesnis, nes vieno mandato svoris netgi savivaldybėse nėra vienodas. Mažose savivaldybėse jis siekia virš šimto balsų už vieną mandatą, kai didesnėse savivaldybėse ir trys tūkstančiai balsų už vieną mandatą“, – sakė J. Sabatauskas.

Projekte numatyta, kad du trečdaliai dotacijos būtų paskirstoma partijoms proporcingai jų narių, išrinktų Seimo nariais, skaičiui, o vienas trečdalis asignavimų – pagal išrinktų savivaldybių tarybų narių skaičių. Iš naujojo modelio eliminuojami europarlamentarų mandatai.

Taip pat svarstant komitete pritarta valdančiųjų pasiūlymui, kad tautinėms mažumoms atstovaujančioms partijoms valstybės biudžeto asignavimai būtų didinami 1,5 karto.

Dabar valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

Pakeitimai būtų kitų partijų sąskaita beveik puse milijono eurų padidinę dotaciją „valstiečiams“, tačiau kilus nepasitenkinimui „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis registravo siūlymą, kad nauja tvarka įsigaliotų ne iškart, o nuo 2020 metų rinkimų.

VRK pažymi, kad rinkėjų palaikymą partijoms labiau atspindi rinkėjų balsai nei laimėti mandatai, nes gauti savivaldos mandatui skirtingose savivaldybėse reikia skirtingo rinkėjų balsų skaičiaus, Seimo mandatas antrajame ture irgi gali būti laimimas labai maža balsų persvara. Pavyzdžiui, Birštone per 2015 metų savivaldos rinkimus gauti mandatui pakako 177 rinkėjų balsų, o Vilniaus mieste reikėjo 3918 balsų.

VRK taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu už šiurkščius pažeidimus galima partijoms atimti dotaciją. Tuo metu priėmus pataisas gali susidaryti situacija, kai pažeidimą padariusios partijos nariai įkurs naują frakciją ir taip išsaugos skiriamus biudžeto asignavimus.

Projekto autoriai socialdarbiečiai teigia, kad jų siūloma partijų finansavimo tvarka užtikrintų „visų politinių partijų, dalyvaujančių valstybės valdyme, efektyvią veiklą ir skaidrumą“, ir tokia tvarka esanti daugelyje Europos valstybių.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"VISAS tas 'partijas' - į muilą!".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių