Premjeras: B. Markauskui dirbti būtų sunku, bet įmanoma

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad prezidentės raginimo trauktis iš pareigų sulaukusiam žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui toliau dirbti būtų sunku, bet įmanoma.

„Galiu tik pakartoti, kad dirbti bus sunku, bet įmanoma. Aš tą patį pats patyriau“, – žurnalistams penktadienį Vilniuje sakė S. Skvernelis, ketvirtadienį pavakare grįžęs iš vizito Ukrainoje.

Jo teigimu, sprendimai bus priimti antradienį po jų susitikimo.

„Nematau problemų, dėl ko jis negalėtų dirbti. Antradienį bus priimti galutiniai sprendimai“, – teigė premjeras.

„Tai yra mano ir ministro sprendimas. Pirmiausia ir jį išklausyti noriu. Niekaip kitaip ministras negali būti atleistas, tik ministro pirmininko teikimu arba Seime išreiškus interpeliacijos metu nepasitikėjimą. Du būdai yra, kitokio varianto ir nebus“, – kalbėjo S. Skvernelis.

B. Markauskas ketvirtadienį ir penktadienį atostogauja ir nebendrauja su žiniasklaida – jis teigė ketinantis tartis su šeima ir tvarkytis šeimos ūkio Klaipėdos rajone reikalus, o pirmadienį jis dalyvaus Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrų taryboje Liuksemburge.

Žurnalistų paklaustas, kaip vertina prezidentės poziciją, kad ir pačiam premjerui susidariusi situacija tampa problema, S. Skvernelis atsakė, kad D. Grybauskaitė įvykdė konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio reikalavimą.

„Prezidentė, kaip nebūtų gaila, įvykdė konservatorių pirmininko išreikštą reikalavimą išvakarėse, kad labai griežtai pasisakytų ministro atžvilgiu, tą ji ir padarė“,  – sakė premjeras.

Į klausimą, ar premjeras mano, kad „prezidentė dirba konservatoriams“, premjeras atsakė: „Aš nemanau. Tiesiog išgirdau išvakarėse G. Landsbergio pareiškimą pakankamai griežtą pareikalautą iš prezidentės, o ant rytojaus paskaičiau prezidentės pranešimą, būdamas Kijeve“.

Prezidentei įvardijus trumpas B. Markausko atostogas kaip apsimestines ir suabejojus, ar ministras gali „apsimesti, kad (yra – BNS) skaidrus, moralus ir politiškai atsakingas“, S. Skvernelis su tokia pozicija nesutinka.

„Jam nereikia apsimetinėti. Jis tikrai gali atstovauti Lietuvai ir atstovaus (...) Dabar ministras atostogose, pirmadienį išvyksta atstovauti Lietuvai į Liuksemburgą, į tarybą. (...) Jis neapsimestinėse atostogose, tai yra suderinta su manimi, tos dvi dienos jam buvo reikalingos ir buvo paskirtos. Tai nėra apsimestinės atostogos ir nereiktų interpretuoti ir manipuliuoti“, – kalbėjo premjeras. 

B. Markauskas raginimų trauktis sulaukė portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo ne tik savo, bet ir svetimą žemę, ir už tai gaudavo ES išmokas. Pats ministras tai pavadino netyčine klaida.

„Valstiečių“ vadovas: ministrui trauktis nėra priežasčių

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas „turi absoliutų žemdirbių palaikymą“, o peripetijos dėl jo šeimos dirbamos žemės nėra pagrindas trauktis iš pareigų, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Aš manau, kad ta situacija, kuri klostosi ir kuri aptarinėjama viešojoj erdvėj, nėra tokia, kuri šiuo atveju galėtų būti priežastimi, kad ministras nebedirbtų“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad ministras „turi absoliutų palaikymą tarp žemdirbių, kaimo bendruomenėse“, o partija neturėjo „jokių pretenzijų dėl jo kaip ministro veiklos“.

Komentuodamas prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad ji nebemato galimybių ministrui tęsti darbą, R. Karbauskis kėlė versiją, jog taip šalies vadovė nukreipia dėmesį nuo konservatorių atstovų figūravimo politinės korupcijos byloje. Keli konservatoriai joje apklausti kaip liudininkai.

„Ta situacija, kuri virto drambliu iš musės, manau, yra nukreipimas dėmesio nuo tų dalykų, kurie iš tikrųjų yra drambliai, tai yra konservatorių partijos įsivėlimas į tokį korupcinį veiksmą, kuris aiškiai prilygsta liberalų problemoms, tiesiog kažkodėl liberalams keliamos bylos, o konservatoriams – ne“, – sakė „valstiečių“vadovas.

Jis taip pat teigė, kad prezidentė neturėjo pagrindo griežtam pareiškimui dėl B. Markausko.

„Man labai sunku paaiškinti, koks yra pagrindas. Tikriausiai jis nėra nei teisinis, nei koks nors moralinis, nes pokalbio su pačiu ministru prezidentės, kiek žinau, nėra buvę, tikriausiai rėmėsi publikacijomis“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Į klausimą, kaip įsivaizduoja koalicijos darbą esant konfrontacijai su šalies vadove, R. Karbauskis pažymėjo, jog D. Grybauskaitė ne kartą kritikavo valdančiuosius, bet Vyriausybė dirba toliau.

„Čia ne konfrontacija, prezidentė akivaizdžiai savo pasisakymuose kritikavo šitą koaliciją, bet kažkaip susigyveno, ir manau, iki prezidentės kadencijos pabaigos kažkaip susigyvensime. Kad nėra palankumo šitai valdančiajai daugumai, akivaizdu“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha  cha   portretas
„Valstiečių“ vadovas: ministrui trauktis nėra priežasčių” ….Na, priežastys palyginus su trąšų bizniu ar žemių grobimu – tikrai menkos, daugiau moralinės nei kriminalinės, bendram vagysčių fone - mizeris. ……..Akivaizdu, ranka ranką plauna.

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Vargšas Premjeras. Kur dingo savigarba? Sukinėja kaip baidyklę javų lauke

Nuomone.

Nuomone. portretas
Paskaiciau L.R portale komentarus.Daugelis galimai tokiu pat sukciautoju uztaria Markeviciu.Mat tegu lieka.O nenori matyti Lietuvoj korupcijos liuno.Juk ES pinigus eme,o surgrazinti tures mokesciu moketojai.Tai ar teisingai.? Todel ,kad tokiu uztareju ir teismuose,ir seime ir korupcija klesti.O tai manau palikimas AMB.Galejo padaryti tvarka ,o nenorejo .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių