A.Kubilius: mes aiškiai stovime Vokietijos pusėje

Vokietijoje viešintis premjeras Andrius Kubilius sako, kad Lietuvos pozicija sutampa su Vokietijos, jog negalima atsisakyti taupymo iš iškeisti jį į ekonomikos augimą.

„Toje diskusijoje tarp Prancūzijos vadovų ir Vokietijos vadovų, kur prancūzai sako, kad reikia baigti taupymą ir pradėti užsiiminėti tik augimu, vokiečiai sako, kad taupymo negalima atsisakyti, mes aiškiai stovime Vokietijos pusėje, ir tą nedviprasmiškai vakar sakiau“, - interviu Žinių radijo laidai „Pozicija“ telefonu iš Vokietijos ketvirtadienį sakė premjeras.

„Kalbantis ir su premjerais, ir su Angela Merkel, kalbantis Frankfurte su stambiausių finansinių institucijų, “Deutsche Bank„ atstovais, kitų bankų atstovais, nedviprasmiškai ir aš sakiau, ir visi kiti tą patį teigė, kad negali būti augimo be taupymo, nesusitvarkius su savo šalies finansais, nesusigrąžinus pasitikėjimo tarptautinėse rinkose, savo šalies finansais, negalima galvoti apie jokį augimą“, - teigė jis.

Pasak A.Kubiliaus, A.Merkel ir kiti ES šalių premjerai atkreipė dėmesį į taupymo priemones įgyvendinusias Baltijos valstybes, kuriose po nuosmukio ekonomika gana sparčiai auga.

„Kalbantis tarp Baltijos šalių premjerų, dalyvaujant ir EK prezidentui, ir Angela Merkel, ir daugelis premjerų kaip tik rodė pavyzdį į Baltijos valstybes, kur kaip tik labai aiškus taupymo principų įgyvendinimas, ir greitas, ir efektyvus taupymo principų įgyvendinimas leido pasiekti, kad krizė perėjo į spartų ekonomikos augimą, ir matome rezultatą“, - teigė jis.

„Aišku, tai nereiškia, kad nereikia įgyvendinti priemonių, kurios tą augimą skatintų dar labiau, bet tos priemonės neturi būti išlaidavimo priemonės, o tai turi būti konkurencingumą didinančių reformų priemonės, tos priemonės, kurios leistų verslui kurti daugiau darbo vietų, pavyzdžiui, darbo santykių lankstumas“, - pridūrė A.Kubilius.

Vokietija pastaruosius kelerius metus aktyviai ragino ES valstybes nares pažaboti biudžetų deficitus ir vykdyti taupymo politiką. Berlyno iniciatyva kovo mėnesį 25 valstybių vadovai pasirašė sutartį dėl griežtesnės biudžeto drausmės.Tačiau europiečių pasipiktinimas taupymo priemonėmis ir socialisto Francois Hollande'o pergalė Prancūzijos prezidento rinkimuose paskatino raginimus ES kurti augimo ir užimtumo didinimo strategiją, užuot sutelkus dėmesį tik į fiskalinę discipliną.

A.Kubilius ketvirtadienį Vokietijoje dalyvaus Baltijos jūros valstybių tarybos vyriausybių vadovų susitikime.Baltijos jūros valstybių taryba, kuriai priklauso trys Baltijos valstybės, Šiaurės šalys, Lenkija ir Rusija, šiais metais švenčia savo veiklos 20-metį.

Šių metų susitikime didžiausias dėmesys skiriamas Baltijos jūros regiono energetiniam saugumui bei demografinei kaitai regione.Ketvirtadienį taip pat planuojamas dvišalis Lietuvos premjero susitikimas su Suomijos kolega Jyrki Katainen. Su juo planuojama aptarti aktualius ES, dvišalius, energetinio bendradarbiavimo klausimus.Iš Vokietijos A.Kubilius vyks į Rumunijos sostinę Bukareštą, kur planuojamas vadinamosios Europos Sąjungos (ES) sanglaudos draugų grupės vyriausybių vadovų susitikimas.Ši grupė vienija tas ES šalis nares, kurios gauna ES paramą per sanglaudos fondus.

Šiame susitikime daugiausia dėmesio bus skirta būsimos ES daugiametės finansinės programos aptarimui. Rumunijoje planuojamas dvišalis susitikimas su šios šalies vyriausybės vadovu.


Šiame straipsnyje: taupymastaupumo politikaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

viktoras

viktoras portretas
kas tas MES ? zmogau jau susirgai didybes manija, JAU JAUTIESI KAIP NAPOLEONAS AR STALINAS ????? tik ar nebus liga kokia pakirtusi...

bb

bb portretas
Kada Kubiliau pas mus buvo augimas? Pora metų, dabar prisiminsim juos kitus 50m. O Vokiečiai ir per krize gyveno kaip žmonės, pas jus kuras nebrango iki 5 eurų.

PRISITAUPEI

PRISITAUPEI portretas
LIETUVOJ SKURDAS IR BEDARBYSTE, O TU DEJA SITO NEMATAI !!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių