Akredituotas naujasis Prancūzijos gynybos atašė Lietuvai

  • Teksto dydis:

Antradienį, rugpjūčio 8 d., Krašto apsaugos ministerijoje surengta Prancūzijos gynybos atašė Lietuvoje pasikeitimo ceremonija.

Už nuopelnus stiprinant dvišalį Lietuvos ir Prancūzijos bendradarbiavimą gynybos srityje diplomatinę tarnybą baigusiam Prancūzijos gynybos atašė pulkininkui leitenantui Alainui Moulia krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas įteikė medalį „Už nuopelnus“. Naujajam Prancūzijos gynybos atašė Lietuvai pulkininkui Stéphane’ui Loechleiterui viceministras palinkėjo sėkmės ir toliau stiprinant pastaraisiais metais ypač suintensyvėjusį Lietuvos ir Prancūzijos bendradarbiavimą.

„Džiaugiamės būdami Prancūzijos, kuri nuolat ir žymiai prisideda prie saugumo mūsų regione ir už jo ribų, stiprinimo, strategine partnere“,– ceremonijoje sakė krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas. Viceministras pabrėžė, kad šiandien pasaulis susiduria su daugybe sudėtingų iššūkių. „Kartais klaidingai manoma, kad pasaulis nieko nedaro, kad šių problemų nebeliktų. Tačiau taip nėra. Mūsų kariai šiandien tarnauja Afganistane ir Irake, mes išsiuntėme karius į Afriką ir nuolat prisidedame prie Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų misijų. Ir mes ten būsime, kadangi priežastys, lemiančios nestabilumą Europoje, tiesiogiai veikia ir mūsų saugumą ir gynybą,“ – ceremonijoje sakė V. Umbrasas.

„Mes ypač vertiname Prancūzijos sprendimą dalyvauti NATO priešakinių pajėgų iniciatyvoje, kuri mums – svarbiausias prioritetas. 2018 mes laukiame į Lietuvą atvykstant Prancūzijos karių kuopos, kuri prisijungs prie NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Rukloje. Esu tikras, kad mūsų pajėgos sėkmingai veiks kartu,“ – sakė krašto apsaugos viceministras.

Pareigas iš trejus metus Lietuvoje Prancūzijos kariuomenei atstovavusio plk. ltn. A. Moulia perėmęs plk. S. Loechleiteras iki atvykimo į Lietuvą vadovavo Saint-Cyr akademijos Socialinių ir politinių mokslų departamentui. Jis taip pat yra ėjęs gynybos atašė Buvusioje Jugoslavijos Respublikoje Makedonijoje, apimant ir Bulgariją, pareigas. Karininkas yra baigęs Saint-CYr karo akademiją, Karo koledžą Paryžiuje, kt. Už tarnybą apdovanotas aukštais Prancūzijos valstybės ir kariuomenės apdovanojimais.

Šalys, plėtodamos bendradarbiavimą, bendradarbiauja įvairiais formatais: per NATO, Europos Sąjungą, dvišalio bendradarbiavimo pagrindu. Prancūzija yra viena iš aktyviausių NATO oro policijos misijos Baltijos valstybėse dalyvių. Prancūzijos kariai šioje misijoje dalyvavo jau penkis kartus, taip pat vieną kartą vykdė misijos sustiprinimą iš Malborko oro bazės Lenkijoje. Taip pat Prancūzija, prisidėdama prie Baltijos šalių saugumo užtikrinimo, dalyvauja NATO priešakinių pajėgų iniciatyvoje, skirdama kuopos dydžio vienetą į Baltijos šalis. Šiuo metu per 300 prancūzų karių kartu su technika yra prisijungę prie Jungtinės Karalystės vadovaujamo NATO bataliono Estijoje.

Reaguodama į Prancūzijos prašymą po teroristinių aktų Paryžiuje 2015 m. lapkritį, Lietuva prisijungė prie Jungtinių Tautų operacijos Malyje „Minusma“. Lietuvos karių dalyvavimas operacijoje Malyje nėra pirmas kartas, kai Lietuvos kariai Prancūzijos prašymu dalyvauja operacijoje Afrikoje. 2014 metais Lietuvos kariai su transporto lėktuvu C-27J „Spartan“ teikė logistinę paramą Prancūzijos vykdytai nacionalinei operacijai „Sangaris“ Centrinės Afrikos Respublikoje. Iki šiol tai – pagrindinis bendradarbiavimo tarptautinėje operacijoje su Prancūzija pavyzdys.

Lietuvos ir Prancūzijos kariai dalyvauja bendrose pratybose. Prancūzija reguliariai dalyvauja išminavimo pratybose Lietuvoje „Open Spirit“.

Šalys bendradarbiauja ir karinio rengimo srityje. Lietuvos kariai yra nuolat kviečiami tobulintis kursuose ir stažuotėse Prancūzijoje. Keičiamasi kariūnais tarp Gen. Jono Žemaičio LKA ir Prancūzijos Saint-Cyr karo akademijos. Prancūzijos kadetai LKA mokosi anglų kalbos, o LKA kariūnai vyksta vienam semestrui studijuoti į Saint-Cyr karo akademiją. Be to, nuo 2012 m. Gen. Jono Žemaičio Lietuvos Karo Akademijoje vykdomi prancūzų kalbos kursai, kuriuos pagal susitarimą su Prancūzijos ambasada Lietuvoje veda iš Prancūzijos atvykęs dėstytojas.

Prancūzija taip pat dalyvauja NATO energetinio saugumo centro Vilniuje veikloje. Šalis yra viena iš centro šalių steigėjų. Nuo 2013 m. Prancūzija skiria savo atstovą, kuris užima centro direktoriaus pavaduotojo pareigas.


Šiame straipsnyje: Prancūzijagynybos atašėKAM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių