Aiškinsis dėl draudimo kandidatams dalyvauti tiesioginėse laidose

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė teigė artimiausiu metu ketinanti susitikti su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininku Zenonu Vaigausku dėl kandidatams taikomo draudimo dalyvauti tiesioginėse LRT laidose.

„Artimiausiu metu susitiksiu su VRK vadovu Z.Vaigausku ir aptarsime šį klausimą ir tikimės, kad daugiau tokių neaiškumų nekils“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė parlamento pirmininkė.

Pirmadienį buvo atšauktas suplanuotas premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus interviu per LRT laidą „Laba diena, Lietuva“. Kaip BNS tuomet paaiškino premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis, „Vyriausioji rinkimų komisija informavo, kad pagal Seimo rinkimų įstatymą politikai, dalyvaujantys rinkimuose, tiesioginėse laidose dalyvauti negali“.

Seimo rinkimų įstatyme yra įrašytas draudimas vykdyti rinkimų agitaciją naudojantis tarnybine padėtimi. Straipsnis numato, kad kandidatai į Seimo narius valstybinėse visuomenės informavimo priemonėse gali kalbėti tik LRT su VRK rengiamuose debatuose. Jei kandidatui dėl einamų pareigų reikia pranešti visuomenės informavimo priemonėms svarbių žinių, tai jis gali padaryti spaudos konferencijoje, o skelbti galima tik tą dalį, kurioje nėra rinkimų agitacijos.

L.Graužinienė pabrėžė, kad ši įstatymo nuostata galioja nuo 1992 metų, 2000 metais pataisyta jos redakcija, tačiau niekuomet nebuvo uždrausta politikams dalyvauti laidose.

„Prieš šiuos rinkimus įstatymo nuostatos nebuvo keistos, todėl VRK turi išlikti nuosekli savo reikalavimuose, ir reikalavimai neturi viršyti įstatymo reikalavimų. Noriu priminti, kad vykstant prezidento rinkimų kampanijai, Europos Parlamento ir prieš tai buvusių Seimo rinkimų, tokių draudimų ir perspėjimų nebuvo. Todėl VRK privalo išlikti nešališka, laikytis nuoseklios pozicijos ir vienodai taikyti įstatymus visiems rinkimams. Išplėsti, aiškinti, kitaip interpretuoti VRK teisė nėra suteikta“, – ketvirtadienį pabrėžė L.Graužinienė.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių