A.Ažubalis: vyriausybė parodė, kad Lietuva galima lengvai manipuliuoti

  • Teksto dydis:

Buvęs užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis trečiadienį griežtai sukritikavo Vyriausybę, kuri nusprendė siūlyti atšaukti ambasadorius Vengrijoje ir Azerbaidžane, reaguojant į jų pokalbių paviešinimą internete.

Pasak politiko, tokia reakcija provokacijos autoriams parodė, kad Lietuva galima lengvai manipuliuoti. Jis su kitais opozicijos politikais taip pat paragino sušaukti neeilinį Seimo užsienio reikalų komiteto posėdį.

"Sprendimą priėmusiems valdantiesiems tenka visa atsakomybė už pavojingas tokio precedento pasekmes", - pranešime spaudai teigė A.Ažubalis.
Pasak jo, šis atvejis parodė, kad karjeros diplomatų likimas sprendžiamas "remiantis svetimų šalių priešiškais motyvais surinkta, falsifikuota ir neteisėtai paviešinta informacija".

"Vyriausybės atstovai legitimavo trečiųjų šalių kišimąsi į Lietuvos vidaus reikalus bei išorinę mūsų svarbiausių valstybinių tarnybų kontrolę. Dabartinė reakcija į išplatintus įrašus parodė provokacijos autoriams, kad Lietuva galima lengvai manipuliuoti: pasiduodami spaudimui, tampame kur kas labiau pažeidžiami", - teigė A.Ažubalis.

Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė teikti prezidentei atšaukti Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Artūrą Žurauską ir Vengrijoje Renatą Jušką. Diplomatus siūloma atšaukti nuo rugsėjo 30 dienos.

R.Juška ir A.Žurauskas į skandalą pateko, kai svetainėje "YouTube" buvo paskelbti slapta įrašyti jų pokalbiai telefonu. Juose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus.

Po to A.Žurauskas parašė atsistatydinimo pareiškimą.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę po susitikimo su prezidente pareiškė, kad ambasadoriai yra praradę pasitikėjimą. Jis aiškino, kad "kalbama apie moralinius dalykus, kurie yra keliami diplomatams".

Patariamąjį balsą turintis Seimo užsienio reikalų komitetas nepritarė ambasadorių atleidimui.

A.Ažubalio teigimu, "savavališkai inicijuodama jų atšaukimą", Vyriausybė "sulaužė bendradarbiavimo su Seimo užsienio reikalų komitetu 23 metų tradiciją".

Konservatoriai A.Ažubalis ir Emanuelis Zingeris bei liberalas Petras Auštrevičius komiteto pirmininkui socialdemokratui Benediktui Juodkai įteikė raštą, prašydami sušaukti neeilinį komiteto posėdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aukštai

aukštai portretas
kilęs, žemai krisi. Taip ir su tais "didžiaisiais" diplomatais - jei neturi jie tikro diplomatinio išsilavinimo (iš poelgių neatrodo, kad būtų tarptautinio lygio diplomatai), tai nors išmoks laikyti liežuvį už dantų, savimi negalintys atsigėrėti "visagaliai".

Gintas2

Gintas2 portretas
perfrazuojant: Azubalis parode, kad diplomatai gali atviru tekstu pliauksti ka nori apie valstybes vadova, Azubaliui tai visiskai normalu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių