90 metų nuo karinio perversmo: kaip autoritarizmas atrodė Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Gruodžio 17-ąją sukanka 90 metų nuo pirmojo ir vienintelio nepriklausomos Lietuvos istorijoje perversmo.

Jo metu buvo nuverstas teisėtai išrinktas prezidentas Kazys Grinius ir Lietuvoje įvestas autoritarinis režimas.

Kaip pasakoja istorikas, VU docentas dr. Algirdas Jakubčionis, 2 valandą nakties karininkai įsiveržė į Seimą ir liepė jam išsiskirstyti. Po to visą dieną prezidentas K. Grinius buvo verčiamas atsistatydinti. Galiausiai jis sutiko su viena sąlyga – kad būtų išsaugota Konstitucija.

„Deja, perversmininkai sulaužė ir šitą pažadą – Konstitucija nebuvo išsaugota. Ir pamažu, žingsnis po žingsnio, Lietuvoje įsigalėjo autoritarini režimas. Tiesa, jis buvo švelnus, aksominis, bet, vienaip ar kitaip, jis buvo autoritarinis“, – pasakoja istorikas.

Pasak jo, perversmininkai visų pirma buvo karininkų, nepatenkintų reformomis, grupelė. Vadovu jie išsirinko Antaną Smetoną, kuris jau buvo pirmasis prezidentas, valdęs nepriklausomybės kovų metu ir kaip nepritariantis demokratiniam valdymui.

Plačiau žiūrėkite reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vip

vip portretas
kodel nebeprenumeruosim sio laikrascio,visu pirma del istorijos iskraipymo.priklausymo .pastoviai reklamuojanciam oligarchu partija,.....horoskopus,prastus koncertus-runkelynui

ABSURDAS

ABSURDAS   portretas
Perversmas įvyko tuomet kai Kaune Laisvės alėjoje komunistai pradėjo nuo galvų kepures numušinėti. Pasak mano tėvo ūkininko, turėjusio 17 ha žemės Lietuva greitai atsigavo, nes ta Griniaus demokratija duonos niekam veltui nedavė, tik priveisė įvairių politikuotojų, pradėjo savo juodą darbą varyti Požėla su savo svetimtaučių šutve, Kad Kaune 4 sušaudė dar ne autoritarinis režimas, taip Lietuva apsivalė nuo savo priešų. Tik komunistinis raugas gali sapalioti apie tai kas tas KGB, kurio tuo metu Lietuvoje nebuvo.

Anonimas

Anonimas portretas
na kam taip svelninat .... vadinkim tikrais vardais - Smetonai uzgrobus valdzia buvo lietuvoje yvesta FASISTINE POLICINE DIKTATURA , kuri reinkarnavosi ir atgime lietuvoje valdzia uzgrobus lansbirkiniu konservatlyberastiniu kgbesniku gaujai --lygiai tokia pati [tik ne fasistine o amerikoniska ] POLICINE DIKTATURA su siokiais tokiais lyberastiniais nukrypimais ..... ko pasekoje tiek prie Smetonines policines diktaturos tiek ir siais laikais --zmones evakuavosi kuo toliau nuo degradu ir degeneratu....manau viso sio lietuvisko dabartinio policinio bordelio pasekmes bus lygiai tokios pacios kaip tai atsitiko 1940- 1945 metais vel saugumieciai, karo zandarai ir policaijai su visu teiseesmaukines mafijos elkitu krumuose bunkeriuose tupes dainas kurs ir samagona laks ...o zalia jaunimely sukis po velena ... kol juos pacius uz ausu is bunkeriu neistrauks ir prie sienos nepastatys
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių