Rio de Žaneiro lūšnynuose gyvenantis lietuvis atskleidė, kaip pavyksta išlikti gyvam

  • Teksto dydis:

„Lietuvoje, jei kažką pavogsi, pradėsi bėgti, vysis tave. Rėks – sustok. O čia – tiesiog šaus. Jei naktį nepamatai, kad policija tave stabdo, jie turi pilną teisę iššauti”, – apie gyvenimą Rio de Žaneiro favelose pasakoja lietuvis Titas. 

Apie Braziliją sukurta daug legendų, parašyta knygų, pastatyta krūva ryškiausių filmų. Čia filmuojami žvaigždžių klipai, o į Rio de Žaneirą atvykstančios garsenybės nepraleidžia galimybės pasimėgauti ne tik prabangiais restoranais ir akį glostančiais vaizdais, bet užsukti ir į vietinį lūšnyną. Mat čia gyvena net 60 proc. Rio de Žaneiro žmonių ir galima susipažinti su kita Rio puse.

Titas – lietuvis, gyvenantis vienoje iš Rio de Žaneiro favelų. Šį šeštadienį 17.30 val. LNK laidoje „Bus visko“ vyras papasakos, kaip kriminalais garsėjančiuose lūšnynuose išlikti gyvam.

„Lietuvoje, jei kažką pavogsi, pradėsi bėgti, vysis tave. Rėks – sustok. O čia – tiesiog šaus. Jei naktį nepamatai, kad policija tave stabdo, jie turi pilną teisę iššauti”, – sako jis. 

Kai pinigų neturi, eini į lūšnyną. Nes čia nėra praktiškai jokių mokesčių. Net už vandenį nereikia mokėti.

Rio de Žaneire  vyras gyvena jau daugiau nei dešimtį metų. O į favelas atsikraustė, kaip ir didžioji dauguma žmonių, taupydamas pinigus: „Kad išsinuomotum Brazilijoje butą, turi turėti dviejų metų kontraktą, mokėti nerealius pinigus. Kvadratinis metras šalia esančiame rajone kainuoja dešimt tūkstančių eurų. Kainos čia – milžiniškos. O kai pinigų neturi, eini į lūšnyną. Nes čia nėra praktiškai jokių mokesčių. Net už vandenį nereikia mokėti”.

Laidos metu Titas atskleis ir daugiau priežasčių, dėl ko žmonės renkasi favelas bei papasakos, kokių taisyklių privaloma laikytis, norint išlikti saugiam susišaudymais pagarsėjusiuose Rio de Žaneiro rajonuose. Prisimins ir savo kailiu patirtą vietinių banditų susišaudymą: „Atvykau į kitą favelą pirkti dviračio. Ir pamačiau, kaip dvi gaujos žaidžia karą realiame gyvenime. Teko slėptis nuo lekiančių kulkų. Palaukiau, kol susišaudymas baigsis, ir iškeliavau namo”. 

Vyras papasakos ir apie tikrąsias lūšnyno kainas. Nors daugumai atrodo, kad čia gyvena asocialūs asmenys, taip tikrai nėra.  Kai kuriuose lūšnynuose nekilnojamas turtas kainuoja net po kelis milijonus, o į lūšnynus dažnai užsuka net tokios žvaigždės kaip Madonna ar Davidas Beckhamas. Vyras papasakos ir apie vieną Lietuvoje garsų žmogų, kuris iki šios dienos čia laikomas herojumi: „Žymiausias favelų lietuvis buvo, amžiną atilsį, Remigijus Morkevičius, kurį vietiniai čia tiesiog dievino”.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šančius

Šančius portretas
Ekstremalų rojus.Ir kalejimo nereikia.Ir visa tai laisvėj!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių