A. Rakauskas: jei ne emigracija, Lietuvai būtų grėsęs socialinis sprogimas

  • Teksto dydis:

Išeivijoje veikiančių lietuviškų mokyklėlių mokytojai už LRT televizijos rodomas „Gustavo enciklopedijos” laidas, kurias lietuvių kalbos ir istorijos pamokų metu mielai žiūri emigrantų vaikai, jaučia nuoširdų dėkingumą jų kūrėjui Audriui Rakauskui.

Daugelis užsienyje gyvenančių lietuvių „Gustavo enciklopediją” vertina ne tik dėl nupieštų animacinių filmukų, kuriuose linksmai bei įdomiai pasakojama apie istoriją, geografiją ir kitus aktualius dalykus, bet ir todėl, kad laidose pasaulio įvykiai pristatomi gimtąja lietuvių kalba.

Jau keturiolika metų LRT televizijoje gyvuojančios laidos „Gustavo enciklopedija” autorius bei vedėjas Audrius Rakauskas sako, jog sėkmė dažniau aplanko tuos, kurie dirbdami jaučia malonumą: „Būtų labai smagu, jei kiekvienas žmogus galėtų dirbti tą darbą, kurį jis nori dirbti ir kuris jį džiugina. Šiuo atveju man pasisekė, nes aš darau tai, kas suteikia man džiaugsmą. Bet tai nėra kažkokia saviveikla, nes už tai gaunu pinigus. Kuriant laidas daug vietos paliekama saviraiškai, nėra apibrėžtų rėmų, niekas per daug nesikiša į mano laidos turinį. Tad galiu drąsiai teigti, jog mano veikloje malonumas ir darbas yra suderinti dalykai.”

Netrukus Lietuvos kino teatrus pasieksiantį pirmąjį nepriklausomos Lietuvos kompiuterinės animacijos kino filmą visai šeimai „Gustavo nuotykiai” galės išvysti ir užsienyje gyvenantys tautiečiai. Filmo premjeros jau numatytos Londone, Helsingborge, Kopenhagoje, Veljė, Čikagoje ir kituose miestuose.

Jaukioje sodyboje Vinciūniškėse su šeima gyvenantis Audrius Rakauskas, atidėjęs darbus, nusiėmęs savo žinomų personažų kaukes, su laidos „Tapatybė.LT” kūrėjais kalbasi apie daug ką. Viena iš pokalbio temų – emigracija ir lietuviškoji tapatybė.

Daug metų LRT televizijoje dirbantis vedėjas prisipažino, kad draugų ir pažįstamų prašo nevadinti jo Gustavu, nes realiame gyvenime savęs su kuriamais personažais netapatina. Skirtingai nuo savo laidų herojų, džiuginančių žiūrovus švelniu humoru, gyvenime Audrius yra rimtai nusiteikęs žmogus, turintis originalų ir kritišką požiūrį į mus supantį pasaulį bei kartais jaučiantis širdgėlą dėl paprastų žmonių likimų.

Nors A. Rakauskas neturi asmeninės emigracijos patirties ir migruoja jis tik po savo sukurto animacinio herojaus pasaulį, visgi dešimtmečius stebėdamas tautiečių situaciją ir nagrinėdamas emigracijos priežastis, Audrius neslepia turįs nemažai karčių žodžių tiems, kurie į šį reiškinį bei jo mastus žvelgia primityviai. Pasak Audriaus, jei net vyresnio amžiaus žmonės išvyksta iš Lietuvos, tai parodo, kad šalis nesivysto ir stovi vietoje.

„Daugelis žmonių išvažiavo dėl to, kad elementariai išgyventų. Pažįstu žmones, kurie emigravo tikrai ne savo noru ir be jokio džiugesio. Išvykimas jiems buvo vienintelė išeitis. Nežinau, kam iš tų žmonių, kuriuos pažinojau, buvo didelis džiaugsmas išvykti į svetimą šalį, kurioje reikėjo prisitaikyti. Ir nelengvas kelias buvo tai padaryti. Ir kalbą reikėjo išmokti, o juk ne visi yra gabūs kalboms”, – kalba žurnalistas.

Audrius sako nepritariantis nuomonei, jog iš tėvynės išvyko vien tinginiai: „Iš Lietuvos išvyko daugybė žmonių, kurie ten dirba, uždirba pinigus, kurie galbūt net išlaiko Lietuvoje gyvenančius savo giminaičius. Jeigu nebūtų buvę realios galimybės išvykti, tai taip susiklosčius įvykiams mums būtų grėsęs didelis socialinis sprogimas ir pasekmės būtų buvusios tikrai labai liūdnos.”

„Tapatybė.LT” – jau šį šeštadienį per LRT Lituanicą 23:30 val. Lietuvos laiku, 21:30 val. Londono laiku, 16:30 val. Niujorko laiku. Laidą tiesiogiai galima matyti ir portale LRT.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gafas

gafas portretas
Bus dar sprogimas ,ivedus eura.Manau Lietuvos "savu"saujele turejo apie tai pagalvoti,bet matomai ne tas jiem galvoje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių