Nuo emigracijos neatbaidė net kraujo užkrėtimas žuvų fabrike

  • Teksto dydis:

Paskutinė šio sezono „Emigrantų“ istorija – iš Norvegijos, kasmet vis labiau populiarėjančios šalies tarp laimės ieškančių lietuvių. Pauliui Mikalkevičiui šioje šalyje teko patirti bene didžiausią gyvenimo išbandymą, tačiau ambicingą lietuvį tai tik dar labiau užgrūdino.

Dar mokydamasis mokykloje Paulius svajojo būti geriausias, kopti karjeros laipteliais, uždirbti daug pinigų, – įstojo į infomatikos specialybę Vilniuje. „Jau po pirmo semestro supratau, kad mokytis man nepatinka“, – laidoje „Emigrantai“ pasakos vyras. „Kodėl neišvykus į užsienį, – sumąstė, – juk ten galima užsidirbti lengviau ir daugiau.“

Pirma Pauliaus stotelė – Anglija. Ten lietuvis dirbo oro uoste skrydžių aptarnavimo skyriuje, pakavo maistą į lėktuvus. Tačiau per porą mėnesių Paulius suprato, kad šioje šalyje mažai perspektyvų. Gimė mintis važiuoti į Norvegiją: „Tiesiog radau skelbimą, kad ieško darbuotojų žuvų fabrike, galvoju užsidirbsiu, nuvažiuosiu keletui mėnesių“, – apie antrą bandymą emigracijoje pasakoja lietuvis.

Norvegijoje žuvų fabrike dirbę lietuviai puse lūpų pripažįsta, kad nieko baisesnio savo gyvenime nėra patyrę. Paulius neslepia – pradėjo nuo sunkiausių ir baisiausių darbų: „Kroviau žuvis į konvejerį, tai fiziškai sunkus darbas, visą dieną stovėti ir doroti žuvį“.

Praėjus dviem savaitėms Paulius sunkiai susirgo – gavo kraujo užkrėtimą. Vietoj greitų, didelių pinigų – itin sunki liga. Lietuvis vos kojų nepakratė.

„Tai buvo rimta ir pavojinga, tačiau man pasisekė ir pasveikau. Draudimas ir darbdaviai padengė gydymo išlaidas, o grįžęs į darbą gavau lengvesnes užduotis – tapau fabriko valytoju“, – tęsia Paulius.

Greitai vyras suprato, kad nesvarbu kur, Lietuvoje ar Norvegijoje – mažai ambicijų turinčio žmogaus sėkmė savaime neaplankys. Todėl metė fabriką ir pradėjo ieškoti naujo darbo. Netrukus įsidarbino skardinimo įmonėje. „Aš buvau vienintelis lietuvis, dirbantis su norvegais, supratau, kad įmanoma išmokti kalbą, kad yra neribotos galimybės Norvegijoje“, – pasakos lietuvis.

Šiandien Paulius dirba dvejuose darbuose, o jo pajamos per mėnesį siekia 5 tūkst. eurų. Vienas – jo svajonių darbas informatikos srityje. Kitas – asmeninis lietuvio verslas: plėvelių klijavimas ant automobilių. Paulius jau dešimtmetį gyvena su savo širdies drauge, kuri iš Lietuvos atvažiavo paskui mylimąjį. Pora gyvena Bergene, mažame gamtos apsuptame namelyje, kurį planuoja parduoti, nes savo rankomis jau statosi kitą, erdvesnį būstą.

„Emigrantai“ – šį antradienį 19.30 val. per LRT televiziją. Reportažus rengia Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė.


Šiame straipsnyje: emigrantaiemigracijaNorvegija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių