Lietuvė Olandijoje atidavė savo sūnų juodaodžių šeimai

  • Teksto dydis:

Socialinės dokumentikos laida „Emigrantai“ per LRT televiziją šį antradienį jaudins skaudžiomis gyvenimo peripetijomis. Ne visada emigrantų istorijos baigiasi sėkmingai, ne visada pasiteisina lūkestis užsidirbti pinigų ir gyventi sotų, aprūpintą gyvenimą.

Silvija Hagoje, Olandijoje gyvena jau penkerius metus, tačiau moteriai niekaip nepavyksta susirasti darbo ir įsitvirtinti. Lietuvė yra penkių vaikų, kurių tėvai – trys skirtingi vyrai, motina. Paskutiniojo, pagranduko Jauniaus, tėvas išvyko į Angliją užsidirbti ir paslaptingai dingo. Silvija pati ryžosi emigruoti ir, palikusi vaikus buvusiam sutuoktiniui ir savo mamai, išvyko į Olandiją. Ten turėjo pakuoti vaisius ir daržoves. Deja, Lietuvoje sutikto turko darbo pasiūlymas nepasiteisino – darbo nebuvo, o atsivežtos santaupos kaip mat ištirpo.

Kartą moterį gatvėje užkalbino juodaodis. Silvija, nemokėdama nei angliškai, nei olandiškai, jam išaiškino, jog yra alkana. Vyras ją parsivedė namo, pamaitino ir priėmė gyventi. Netrukus moteris gavo žinią iš Lietuvos, jog apsirgusi mama nebegali prižiūrėti Jauniaus. Teko dvejų metų vaiką atsivežti pas save. Į kilnaus juodaodžio namus greit prisistatė socialiniai darbuotojai teigdami, jog šie namai netinkami mažam vaikui, mat namų šeimininkas turi kriminalinę praeitį.

Laimei, jog Silviją priėmė vienuolių prieglaudos namai moterims. Čia lietuvė veltui nesėdėjo: padėjo vienuolėms, tvarkėsi, gamino maistą bei ieškojo darbo. Po pusmečio pavyko įsidarbinti viešbutyje valytoja, o bosas net pasiūlė apsigyventi jo nuomojamame bute. Taip mama su sūnumi gyveno tvarkingą gyvenimą, kuris truko vienerius metus. Vieną dieną turkų kilmės viršininkas pareiškė, kad pametė svarbius lietuvės dokumentus. Kilo konfliktas ir Silvija neteko ne tik darbo, bet ir būsto...

Šiandien lietuvė vis dar ieško darbo, o Jaunių, savo mažąjį sūnelį, atidavė laikinai globoti juodaodžių šeimai. Visi kantriai trejus metus laukia, kada moteris atsistos ant kojų ir pati galės išlaikyti savo vaiką.

„Emigrantai“ – antradienį 18.50 val. per LRT televiziją. Reportažus rengė Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė. Laidos įrašą galite rasti LRT.lt „Mediatekoje“.

Laidos anonsas: 


Šiame straipsnyje: emigrantaisūnusdarbasužsienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių