Emigrantas: Dubajuje, kitaip nei Londone, vertinami lietuviški diplomai

„Emigrantai“ pradeda reportažų seriją iš tikro Artimųjų Rytų perlo – Jungtinių Arabų Emyratų, o tiksliau – iš paties pagrindinio, visame pasaulyje populiaraus Dubajaus emyrato.

Egzotiškas, musulmoniškas, bet kartu vakarietiškas, labai prabangus – toks yra Dubajus. Gyvenimas čia neprimena nė vieno pasaulio krašto. Pritapti nėra sunku, tačiau būtina žinoti daugybę svarbių niuansų.

Pirmoji istorija – apie pirmuosius žingsnius šiame milijoniniame mieste žengiančią lietuvių porelę. Dubajuje jie – tik savaitę, kol kas neturintys tvirto pagrindo po kojomis, vis dar bandantys įsigilinti į vietos taisykles ir tikintys, kad šiose arabiškose žemėse jų gyvenimas taps geresnis, nei buvo iki šiol.

Kultūrinio šoko nepatyrė

Tadas ir Mingailė Gailiūnai susitikti su „Emigrantų“ kūrybine grupe pasirinko vieną prabangiausių Dubajaus rajonų – Mariną. Čia į padangę stiebiasi dangoraižiai, o visai greta vyksta ramus pajūrio zonos gyvenimas. Žmonės deginasi paplūdimiuose, žvejoja, vieni plaukioja ištaigingomis jachtomis, kiti kuklesnėmis valtelėmis. Dubajaus Marina yra vieta, kur miestelėnai dažniausiai suplūsta savaitgaliais. 

Deja, degintis ir ramiai vaikštinėti po šias vietas iš mūsų šalies atvykę naujakuriai dar negali. Didžiausias rūpestis čia emigruoti sugalvojusiam Tadui dabar yra darbo paieškos.

„Lietuvoje dirbau šefu, o keliauti sumaniau, nes pagalvojau, kad noriu pamatyti pasaulio, kad reikėtų padirbėti šitoje srityje [kitur]. Lietuvoje viskas buvo tikrai gerai, buvo komforto zona, iš pradžių buvo sunku iš jos išlipti, bet dabar esu patenkintas“, – tvirtina Tadas.

Viename prabangiausių Vilniaus restoranų virtuvės šefu dirbęs Tadas labai netikėtai, besibaigiant vasarai, nusprendė, kad šiltu ir, svarbiausia, saulėtu oru nori mėgautis ilgiau nei tik tris mėnesius per metus, todėl reikia kažką keisti.

„Dubajus apskritai tarp kitko papuolė. Norėjosi, kur šilta, ir atsirado tas Dubajus. Tai buvo pirma vieta, kur nusprendėme emigruoti, ir kitų galimybių nesvarstėme“, – pasakoja Tadas.

Jo žmona Mingailė taip pat sako, kad norėjosi važiuoti ten, kur šilta: „Lietuvoje aš visą laiką mokiausi universitete ir po šešerių metų – bakalauro ir magistro studijų – atėjo laikas, kai norėjosi pertraukos. Sako – važiuojame, sakau – važiuojame, bet vienintelė mano sąlyga – ten, kur šilta.“

Po savaitės patirties Dubajuje Tadas sako, kad jame nejaučia didesnių kultūrinių skirtumų nei kažkur kitur: „Nėra čia jau viskas taip skirtinga negu kažkur kitur, – po savaitės patirties Dubajuje sako Tadas. – Aš pats dvejus metus gyvenau Londone. Ten irgi yra kultūrų skirtumas, daug žmonių gyvena, pirmas įspūdis toks ir buvo, kad atvažiavau į arabų kraštą, o čia, ypač centre, tikrai nepasakyčiau, kad čia yra arabų kraštas.“

Dubajus pastarąjį dešimtmetį laikomas vienu patraukliausių pasaulio miestų. Todėl nenuostabu, kad kasmet auga ne tik šiame emyrate apsilankančių turistų skaičius, bet sparčiai daugėja ir norinčių čia apsigyventi ir dirbti.

„Labai patinka, kad švaru, saugu ir gražu. Gerai jautiesi gražioje aplinkoje“, – sako Tadas.


Šiame straipsnyje: emigrantaiDubajusišsilavinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių