Druskininkietė pensininkės gyvenimą gimtinėje iškeitė į Paryžių

  • Teksto dydis:

Dažnai sakoma, jog tikroji meilė tėvynei gimsta tuomet, kai ją palieki. Šį antradienį socialinės dokumentikos laidoje „Emigrantai“ per LRT televiziją – neeilinė į Paryžių emigravusios pensininkės Stanislavos iš Druskininkų istorija.

Stanislava keletą dešimtmečių dirbo muitininke ir į užtarnautą pensiją eiti neskubėjo. Netekus darbo moterį ėmė pulti ligos, teko gultis po medikų skalpeliu. Po operacijos Stanislava ligoninėje išgulėjo tris mėnesius, per kuriuos suprato, jog atėjo metas... veikti. Netrukus moteris įgijo socialinės pedagogikos specialybę ir su sūnumi, Lietuvoje žinomu baleto artistu Aurimu Sibirsku, planavo atidaryti baleto mokyklą Druskininkuose.

Deja, šio plano įgyvendinti nepavyko, tad moteris ryžosi emigracijai. Iš pradžių, kaip ir dauguma tautiečių, Stanislava išbandė juodus darbus Anglijoje. Iš pradžių dirbo vaisių ir daržovių perrinkėja. Šį laikotarpį moteris prisimena kaip vergystę ir nuolatinį pažeminimą. Netikėtai moteris gavo pasiūlymą vykti į Prancūzijos sostinę lietuvių šeimoje dirbti dvynukų aukle. Nemokėdama užsienio kalbų, Stanislava visgi ryžosi jį priimti. Šiandien dvynukai ūgtelėję ir auklės jiems jau nebereikia, tačiau Stanislava tebėra Prancūzijos sostinėje. Trykšdama optimizmu prie „Eifelio“ bokšto ji sako: „Paryžius – mano namai“.

Tuo tarpu Airiją savo namais laiko apie pusketvirto tūkstančio lietuvių. Laida „Emigrantai“ lankėsi kasmetiniame Airijos lietuvių sąskrydyje. Cepelinai, gira, lietuviška muzika, atributika, kalba ir žmonės – galima pagalvoti, kad reportažas iš Lietuvos. Kas sieja Airijos lietuvius? „Emigrantų“ atsakymas – ilgesys. D. Šarkauskienė Lietuvą paliko dėl pinigų, o čia gyvendama ilgisi artimųjų. A. Janutienė kasdien svajoja apie tai, kad po įvairias šalis išsibarsčiusi šeima vieną dieną ims gyventi drauge.

M. Kavaliauskas, užaugęs vaikų namuose, šiandien į Lietuvą savo lėšomis tiekia labdarą sunkiai gyvenančioms šeimoms. V. Ūselis Airijoje gyvena 13 metų, čia visa jo šeima, tačiau vyras labai ilgisi Lietuvos. Šventei cepelinus virusi Asta sako, jog didžiausia paguoda gyvenant Airijoje – pinigai ir jų suteikiama laisvė. Sigitas ir Raimundas, arba grupė „Rasidu group“, Airijoje rengia koncertus, į kuriuos susirenka pilnos salės lietuvių. Ar galima paneigti, jog jų meilė tėvynei stipresnė, nei tų, kurie gyvena Lietuvoje?

„Emigrantai“ – antradienį 18.50 val. per LRT televiziją. Reportažus rengė Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė. Laidos įrašą galite rasti LRT.lt „Mediatekoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Amerika-mano namai ,Paryzius mano namai,Anglija-mano namai,tai tuose,,namuose" ir laidokites,o ne Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių