Baltarusijos lietuviai Kalėdas švenčia drauge

  • Teksto dydis:

Kalėdų tradicijų nepamiršta ir Baltarusijoje gyvenantys mūsų tautiečiai. Skaičiuojama, kad kaimyninėje šalyje lietuviškų šaknų turi apie 30 tūkst. žmonių. Aktyviausių lietuvių bendruomenių jaunimui tradiciškai per Kalėdas rengiama šventė mūsų šalies ambasadoje Minske.

 

Pelesos lietuviškos mokyklos moksleiviai kasmet, kaip ir iš kitur – Minsko, Rimdžiūnų ar Lydos – atvykęs jaunimas, Kalėdas pasitinka drauge. Šoka, dainuoja, iš Kalėdų senio gauna dovanų. Išsaugoti tradicijas ir papročius lengviau lietuviškose salelėse, Pelesoje ar Gervėčiuose, netoli Lietuvos-Baltarusijos sienos, kur šimtmečius gyvena mūsų tautiečiai.

Vienintelės Baltarusijoje lietuviškos mokyklos Pelesoje direktorius sako, kad vaikų, besimokančių lietuviškai, šiemet daugiau negu pernai – per 100. Akivaizdu – Lietuvos pastangos išlaikyti mokyklą pasiteisina.

Skaičiuojama, kad Baltarusijoje gyvena apie 30 tūkst. lietuviškų šaknų turinčių žmonių, apie 2 tūkst.  – aktyvūs kultūrinių ir visuomeninių bendruomenių nariai. Tokių bendruomenių Baltarusijoje – 7. Siekiant puoselėti lietuvybę, atskiros bendruomenės kviečiamos jungtis į kuriamą bendruomenių sąjungą.

Plačiau apie tai – Rūtos Lankininkaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
O MES JŲ LAUKTUME LIETUVOJE. GRĮŽKITE.

Raimondas M.

Raimondas M. portretas
Sveikinimai Baltarusijos lietuviams!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių