Airijoje įamžino F. Vaitkaus žygdarbį

Airijos lietuviai pagerbė lakūną Feliksą Vaitkų, kuris 1935 m. vienintelis vienui vienas įveikė Atlantą, tapęs pirmuoju tokiu lietuviu ir šeštuoju pilotu pasaulyje. F.Vaitkus pilotavo dabar jau istorinę "Lituanica II". Būtent jai – baltajai paukštei, prieš 80 metų patyrusiai nedidelę avariją šalia Balinrobo miestelio, Airijos lietuvių bendruomenė savo lėšomis pastatė paminklą.

Anot Airijos lietuvių bendruomenės aktyvios narės Jūratės Gimbutienės, Balinrobo miestelis tapo didžiule lietuvių kolonija – Lietuvos vėliavos spalvomis švytėjo miestelio gatvės ir parduotuvėlių langai. Į paminklo atidengimo iškilmes atėjo ne tik lietuviai, bet ir airiai, o kai kurie iš jų net dalijosi savo tėvų, buvojusių lėktuvo nedidelės avarijos vietoje, prisiminimais.

Šventinės eitynės pajudėjo iš centrinės Balinrobo aikštės. Renginio dalyvių priekyje žygiavo airių kariškiai, dūdmaišininkų, vilkėjusių tautiniais drabužiais, orkestras. Jiems iš paskos ėjo iš Lietuvos atvykę Vyriausybės atstovai, paminklo kūrėjai ir dovanotojai – Lietuvių tarptautinio heraldikos fondo atstovai.

Vietos gyventojai, sustoję ant šaligatvių, sveikino spalvingas ir džiugias eitynes, kurios dalyviai užpildė vieną iš Balinrobo aikščių. Joje buvo atidengtas paminklas istoriniam skrydžiui atminti – tris kartus sumažintas "Lituanica II" modelis. Paminklo marmurinį postamentą puošė Šarūno Gimbučio sukurtas lakūno portretas ir trumpas skrydžio aprašymas lietuvių, airių ir anglų kalbomis. Šventiniame renginyje dalyvavo iš Lietuvos atvykusi F.Vaitkaus giminės atstovė Birutė Vaitkutė, Lietuvos ambasadorė Airijoje Rasa Adomaitienė, Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius, Airijos ir Balinrobo valdžios atstovai.

Itin šiltai šventės dalyviai sutiko F.Vaitkaus skrydžio ankstesnių minėjimų rengėjų ir pradininkų Patsy Murphy ir Davido Hallo pasisakymus, Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo telegramą, atidžiai išklausė žurnalistės Gražinos Sviderskytės pranešimą. Paminklą pašventino kunigas Egidijus Arnašius ir tėvas Conalą Eustace'ą.


Šiame straipsnyje: AirijaFeliksas Vaitkuslietuviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių