E. Masiulis apie pareigūnų atlyginimų didinimą: problema – pažadai

Statutinių pareigūnų kantrybė senka – nesulaukę didesnio finansavimo šie grasina protestais, kurių pirmasis jau nuvilnijo penktadienį. A. Butkevičius didesnio finansavimo galimybę mato tik ateinančiais metais.

Net ir didžiausia kantrybė turi ribas, o šios jau peržengtos, sako statutiniai pareigūnai. Pareigūnų profsąjungos duomenimis nuo 2008 m. statutinių įstaigų finansavimas Lietuvoje mažėjo daugiau nei 350 mln. litų. Per paskutinius ketverius metus tarnybą paliko daugiau nei 3,5 tūkst. pareigūnų, iš jų daugiau kaip tūkstantis per 2012 metus, o tai jau panašu į masinį bėgimą. Prezidentė sako, kad Vyriausybė turi ieškoti būdų, kaip grąžinti per krizę sumažintą finansavimą.  Ministras Pirmininkas tikina, kad tai pavyks padaryti tik kitąmet. Dar šią savaitę Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo atstovai parlamento vadovui Vydui Gedvilui pabrėžė, kad jei politikai nepradės ieškoti būdų, kaip išspręsti teisėsaugos sistemos problemas, jie surengs protestų virtinę per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Vienas pirmųjų protestų įvyko šį penktadienį.

Į Vilniaus oro uostą atvykusias užsienio delegacijas pasitiko policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai, kiti statutiniai pareigūnai, kurie reikalauja didinti atlyginimus, suteikti geresnių socialinių garantijų.

Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamanauskas.

Šiandien pareigūnų bendruomenė jaučiasi nesaugi, jaučiasi nepakankamai politikų prižiūrima  ir finansai ir teisės aktai reikalingi, ir iš principo požiūris mūsų politikų labai neigiamas į bendruomenės problemas.

„Reikalavimai – atstatyti 2008-ųjų metų finansavimą. Bent 30 procentų padidinti atlyginimus“, – aiškino ugniagesys gelbėtojas Robertas Baltuška.

Į nepavydėtiną padėtį šalies pareigūnai pateko dar 2008-siais. Tuomet pasaulį užklupusi ekonominė krizė palietė ir Lietuvą. Finansavimas ugniagesiams, policininkams, pasieniečiams ir kitoms tarnyboms buvo sumažintas beveik ketvirtadaliu. Dėl lėšų stokos jau pasitaikė atvejų, kai pareigūnai nespėja užkirsti kelio nusikaltimams, dėl to žūsta žmonės, o politikai, nors teigia, kad ekonominė Lietuvos padėtis gerėja, papildomų pinigų pareigūnams kol kas nežada.

„Visiškai netikslinga organizuoti protesto akcijų dėl to, kad biudžetas jau buvo patvirtintas praeitais metais. Asignavimai šiems metams jau žinomi ir biudžetas šiais metais tikrai nebus tikslinamas“, – teigė  Ministras Pirmininkas Andrius Butkevičius.

Kaip jau tampa įprasta, Vidaus reikalų ministras tikina priešingai nei Vyriausybės vadovas ir sako, kad dar rudenį bus svarstomas pareigūnų algų didinimo klausimas.

„Yra sutarta, kad nuo 1 iki 10 kategorijos atlyginimus galvojama padidinti iki 10 procentų, o nuo 11 iki 12 kategorijos pareigūnams – 5 procentais. Dabar nutarimas yra toks. Mes prie šio klausimo grįšime rudenį. Tai žino ir profsąjungos“, – kalbėjo vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

„Naujoji Vyriausybė, naujasis vidaus reikalų ministras yra viešai neatsargiai pasisakęs dėl geresnių materialinių sąlygų. Pažadai duoti, žmonėms sukelti lūkesčiai. Tie pažadai nevykdomi. Iš esmės čia ir slypi problema: kai kurie neatsakingi vidaus reikalų ministro pažadai lemia tai, kad žmonės sudirgę, pikti“, - dėstė Lietuvos liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas Eligijus Masiulis.

Liepos 9-ąją protestus žada ir Lietuvos bei išorines sienas saugantys pasieniečiai. Esą šį kartą jis bus nebe įspėjamasis, kaip pernai, ir gali užtrukti net keletą dienų. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovas sako, kad jo nestebina pavaldinių nepasitenkinimas. Esą keletą pastarųjų metų dėl sumažėjusių finansinių išteklių pareigūnus, dirbančius sunkų ir pavojingą darbą, tenka nuolat motyvuoti, nors ne visuomet tai pavyksta. Vien pernai darbą paliko beveik 400 žmonių ir tai, pasak vadovo, nenuostabu – žemiausios grandies pareigūno atlyginimas siekia vos pusantro tūkstančio litų, o valstybė jų net padoriomis uniformomis nesugeba aprūpinti.

„Jau ketverius metus apranga aprūpinami tik naujai atėję į tarnybą. Šiaip pareigūnai praktiškai jau ketverius metus negauna naujos aprangos. Lopo, siuva ir stengiasi atrodyti tvarkingai. Kiek įmanoma, stengiamės atrodyti tvarkingai, bet juk viskas yra ribos. Resursai praktiškai viršyti“, – sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas gen. Vainius Butinas.

Pasak vado, mažesnės lėšos lėmė ir tai, kad vis sunkiau užtikrinti išorinių sienų su Baltarusija ir Rusija apsaugą. Šioje situacijoje gelbėja tik Europos Sąjungos skirtos lėšos, už kurias buvo įrengtos modernios sienų stebėjimo sistemos – naktinio ir dieninio matymo kameros, termovizoriai, radarai, seisminiai davikliai. Tiesa, dėl lėšų trūkumo sunku pradėti naujus projektus, kuriuos remtų ES, pavyzdžiui, Baltarusijos pasienyje vis dar nėra iki galo įrengta techninių stebėjimo priemonių sistema. Be to, vado manymu, net ir naujausios technologijos nepadės, jei neliks dirbančių pareigūnų.

„Esame bendravę ir su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu, ir premjeru. Vyksta nuolatinis dialogas su ministerija. Deja jau keletą metų tos problemos labai sunkiai sprendžiamos“, – apgailestavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas gen. Vainius Butinas.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininką stebina pasigirdusios politikų kalbos, kad neva pareigūnams nereikėjo pradėti protestų, kai Lietuva pirmininkauja ES Tarybai. Esą jie protestus rengė visus pastaruosius šešerius metus, pirmininkavimas tikrai nėra išskirtinė proga, tad kodėl to nedaryti. Profsajungos atstovas skaičiuoja: per pastaruosius penkerius metus tarnybą paliko daugiau nei pusketvirto tūkstančio ugniagesių, policininkų, pasieniečių, muitininkų ir tokią padėtį esą jau galima vadinti masiniu bėgimu.

„Esmė ne vien atlyginimuose. Yra ir socialinių garantijų paketas, yra gerovės paketas, kuris turėtų būti adekvatus tam, kad žmogus rinktųsi tą profesiją. Turime situaciją, kai profesijos nesirenka arba renkasi labai mažai“, – dėstė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Valdimiras Banelis.

„Dabartinė Vyriausybė, sudarydama 2014 m. biudžetą, turi labai aiškiai apsispręsti, kur sumažinti finansavimą, tam, kad padidintų pareigūnų atlyginimus. Turi nusistatyti labai aiškius prioritetus, visur viskam didinti, kaip žada A. Butkevičius, nėra jokių galimybių“, – atkreipė dėmesį Lietuvos liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas Eligijus Masiulis.

Profsajungos nurimti nežada. Protestuoti pareigūnai ketina tol, kol į jų raginimus bus atsižvelgta. Esą jie yra atviri bet kokiems pasiūlymams. Tiesa, susitarimai turi būti patvirtinti raštu, o ne eiliniais pažadais, kuriais jie maitinami jau keletą pastarųjų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šlykštus skirstymas

šlykštus skirstymas portretas
Gana žmones skirstyti i valdininkus, statutinius,mokytojus,bibliotekininkus ir t.t.Vieniems atlyginimai keliami kosminiu greičiu, kitų stovi kaip stovėję ištisus dešimtmečius, jau "pasiekė" minimumą.Kainos kyla visiems vienodai, tai jei didiname 100 litų, tai didinkime vienodai visiems dirbantiems (ir pensininkams), jei 5 litais, tai vėlgi visiems vienodai, o pas mus kaip, kas gauna kelis tūkstančius, tam didina tūkstančiais, kas gauna minimumą,ar vos daugiau,- tam špyga taukuota

yyu

yyu portretas
Po Garliavos pogromo, šlykštūs milicininkai, atlyginimo mokėjimas jums visiems apskritai privalėjo būti nutrauktas. Net nepriminsiu Klaipėdos rajone ir Šakiuose mirusių moterų, kurios šaukėsi jūsų pagalbos, bet taip jos ir nesulaukė.

As

As  portretas
Masiullio vietoje reiketu patyleti ,patys ateme pensijas atlyginimus o dabar tauskia nesamones zmones sudirge ,ir taip drista sakyti,bet matyt priprates draskyti kitiems akis .Turbut gaudamas didely atlyginima dar ima ir uz vaikus .Tiesiog jo pasisakymai jau igrise ,taip sunkiai susitaiko su ministro kedes praradimu
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Lietuvoje      laikysis    šilti      orai
    Lietuvoje laikysis šilti orai

    Meteorologų duomenimis, Lietuvoje artimiausiomis dienomis bus šilta, beveik nelis. Antradienį lietaus nenumatoma, naktį laikysis 11-16 laipsnių temperatūra, o dieną oras sušils iki 20-25 laipsnių. Žymesnio lietaus nenumatoma. Vakariniuose rajonuose...

  • V. Mazuronis: aukščiausių prokurorų apsauga - nereikalinga
    V. Mazuronis: aukščiausių prokurorų apsauga - nereikalinga

    Vidaus reikalų ministerija (VRM) turės parengti Prokuratūros įstatymo pataisas patikslindama, kokia apimti ir kada turi būti saugomas generalinis prokuroras bei jo pavaduotojai, sako ministerijos kancleris Nerijus Rudaitis. Tuo metu aplinkos ministras ...

    1
  • Aplinkos ministras V. Mazuronis žvejams žada rojų
    Aplinkos ministras V. Mazuronis žvejams žada rojų

    „Lietuvoje norime sukurti specialią žvejybos zoną ir mūsų šalies, ir užsienio žvejams mėgėjams, kad norintiesiems sugauti trofėjinių žuvų nebereikėtų vykti į Norvegiją, Švediją ar kitas Skandinavijos šalis. Ir tas laikas nebe už kaln...

    2
  • Atidaryti trečdalį milijardo litų kainavę Valdovų rūmai
    Atidaryti trečdalį milijardo litų kainavę Valdovų rūmai

    Apie 337 mln. litų kainavę Valdovų rūmai šeštadienį – Mindaugo karūnavimo dieną – atvėrė vartus visuomenei. Šalies valstybingumo simbolis Ne vieną amžių Valdovų rūmuose  buvo spendžiamas Lietuvos likimas. O dėl to, ar tikrai reikia j...

    15
  • V.Gedvilas: ar piliečiai balsuos EP rinkimuose, priklauso nuo politikų
    V.Gedvilas: ar piliečiai balsuos EP rinkimuose, priklauso nuo politikų

    Europos politikų darbai ir iniciatyvos turės tiesioginės įtakos, ar Europos Sąjungos piliečiai balsuos per Europos Parlamento (EP) rinkimus kitąmet, teigia Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Tai parlamento vadovas pirmadienį sakė sveikindamas Seime vy...

    2
  • Generaliniam prokurorui ir jo pavaduotojams siūloma skirti apsaugą
    Generaliniam prokurorui ir jo pavaduotojams siūloma skirti apsaugą

    Siūloma, kad generaliniam prokurorui ir jo pavaduotojams apsauga būtų skiriama jiems jos raštiškai paprašius, o jų šeimos nariams apsauga būtų skiriama tik esant „realiai grėsmei“. Vyriausybė pasitarime pirmadienį svarstys Vidaus reikalų min...

    6
  • D. Valys jaučiasi kompetentingesnis už Atrankos komisiją?
    D. Valys jaučiasi kompetentingesnis už Atrankos komisiją?

    Sekmadienį LRT televizijos laidos „Savaitė“ studijoje – Generalinis prokuroras Darius Valys, kurio pateiktai meteinei ataskaitai Seimas nusprendė nepritarti. Generalinis prokuroras Darius Valys, regis, išgyvena ne patį geriausią savo vadovavimo p...

    6
  • Lietuvos ministrai Briuselyje pristatys pirmininkavimo prioritetus
    Lietuvos ministrai Briuselyje pristatys pirmininkavimo prioritetus

    Lietuvos ministrai Europos Parlamento (EP) komitetuose šią savaitę išsamiai pristatys Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus. Ministrų pristatymai skirti pradėti diskusijas su EP komitetų atstovais dėl esminių darbų, kuri...

    1
  • „Tautiška giesmė“ kelionę aplink pasaulį baigė Havajuose
    „Tautiška giesmė“ kelionę aplink pasaulį baigė Havajuose

    Šeštadienio vakarą „Tautiška giesmė“ savo kelionę aplink pasaulį baigė Ramiajame vandenyne, Havajų Kauai saloje. Iškėlusios Lietuvos vėliavas, lygiai 21 val. vietos laiku himną giedojo dvi baltomis suknelėmis ir gėlių vainikais pasipuošus...

    6
  • Vyriausioji rinkimų komisija pamalonins kandidatus ir partijas
    Vyriausioji rinkimų komisija pamalonins kandidatus ir partijas

    Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šią savaitę priėmė sprendimą grąžinti pakartotinių Seimo rinkimų užstatus aštuonioms partijoms ir 21 kandidatui. Iš viso kandidatams ir partijoms VRK grąžins 88 tūkst. 314 litų. Po 6462 litų atgaus Libera...

    1
Daugiau straipsnių