Laisvės premiją siūlo skirti V. Landsbergiui

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį pateikė pirmojo nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovo Vytauto Landsbergio kandidatūrą pernai Seimo įsteigtai Laisvės premijai gauti.

Teikime ministras Audronius Ažubalis rašo, kad V.Landsbergis ir jo veikla tapo neatsiejamu Lietuvos ir viso Rytų Europos regiono kovos už laisvą tautų apsisprendimą, nepriklausomybę ir suverenitetą simboliu.

„Gebėjimas suderinti ryžtingus sprendimus su taikiomis priemonėmis, valia atsispirti provokacijoms ir į smurtą peraugusiam spaudimui nulėmė Dainuojančios revoliucijos sėkmę, tautos išsivadavimą iš sovietinės okupacijos ir nepriklausomos valstybės atkūrimą“, – pažymi ministras.

V.Landsbergis, kuriam praeitą savaitę sukako 80 metų, vadovavo Aukščiausiajai Tarybai 1990 metais priimant Kovo 11-osios aktą, kuriuo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Jo vadovavimo metu Lietuva sugebėjo atsispirti Sovietų Sąjungos ekonominei blokadai ir įgijo tarptautinį pripažinimą.

Pirmoji Laisvės premija šiemet įteikta Rusijos disidentui, žmogaus teisių gynėjui Sergejui Kovaliovui.

Pagal įstatymą, premija kasmet teikiama sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną. Seimo nutarimu ji paskiriama iki gruodžio 23 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
vempt vercia kai ziuriu i ta dveseliena,tautos geda ir nelaime

nezinomas

nezinomas portretas
alio kuokie premija skirti jis tik tautai grazina visa auksa ir pinigus lietuvai blin.

      portretas
Dingo ožys,išskirtiniai bruožai-groja pianinu. Atsilyginsiu ožkos pienu.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių