Žinomos moterys – apie vestuvių ir krikštynų dovanas

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjus šiltajam sezonui prasideda tikras didžiųjų švenčių – vestuvių, krikštynų – maratonas. Neretai sukame galvas, ką įsimintino ir autentiško galėtume padovanoti šventės kaltininkams.

Nuo seno populiariausiomis lietuvių šeimos švenčių dovanomis yra tapę namus puošiantys lininiai daiktai, rašoma pranešime spaudai.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, ar kvietime nėra nurodyta informacija dėl dovanų. Jei jaunieji prašo leisti dovaną pasirinkti patiems, tuomet nereikėtų sukti galvos, o tiesiog išpildyti jų prašymą. Tačiau jei nėra tokio sakinio, tada galima parinkti dovaną, kuri primintų porai apie jų vestuves“, – pataria vestuvių ir renginių organizatorė Karolina Meginytė.

Karolina Meginytė

Pasak pašnekovės, kadangi vis daugėja mišrių santuokų, lino dovanų neatsisakoma ir šiandien, nes norima priminti lietuviškas šaknis, šalies tradicijas, papročius. Tai – praktiškos, lengvai namuose pritaikomos dovanos. Pasak vestuvių planuotojos, dovanos jaunųjų tėvams šiais laikais nėra dažnos, tačiau, jei dovanos teikiamos ir jiems, paprastai tai būna lino staltiesės. Renginių organizatorė mano, kad per krikštynas krikštijamam vaikeliui idealiai tinka dovanoti ne tik kryželius, šaukštelius, angeliukus, bet ir lino rankšluostį ar pagalvėlę. 

Per krikštynas vaikeliui idealiai tinka dovanoti ne tik kryželius, šaukštelius, angeliukus, bet ir lino rankšluostį ar pagalvėlę.

Kaip pasakojo etnomuzikologė, televizijos laidos „Duokim garo!“ vedėja Loreta Sungailienė, dažniausios dovanos jauniesiems nuo seno būdavo tekstilės gaminiai – įvairūs buityje panaudojami arba puošybiniai audiniai, padabinti, padailinti tradiciniais raštais, kurie priklausė nuo vietinės tradicijos.

– Loreta, ar tiesa, kad gaminiai iš lino (patalynė, rankšluosčiai, staltiesės) nuo seno buvo bene pagrindinės lietuvių dovanos per vestuves, krikštynas, įkurtuves?

– Savaime suprantama, kad lino audiniai buvo pagrindiniai tekstilės gaminiai, naudojami lietuvių kasdieniame ir šventiniame gyvenime. Per vestuves, krikštynas, įkurtuves dovanota lininė patalynė, rankšluosčiai, staltiesės, lino drobės, tinkamos marškiniams, prijuostėms, nuometams siūti, rietimai. Nuotaka jaunikiui dovanoja lino marškinius, o šis jai atsilygina pinigais ar kita dovana.

Krikšto mama savo krikšto vaikui pasiūdavo ar siūdindavo krikšto marškinėlius iš balinto lino. Tai pat krikšto tėvai paruošdavo vaikeliui simbolinių dovanėlių – į atskirus nedidelius lino maišelius įdėdavo gabalėlį duonos, kruopų (kad visada būtų sotus), pinigėlį ir adatą su siūlu (kad būtų apsirengęs), cukraus (kad netrūktų saldumo), česnako skiltelę (kad piktosios dvasios nekibtų), šermukšnio šakelę (nuo nužiūrėjimo), vilnones kojines (kad sveikas būtų), muilo ir lininį rankšluostį (kad būtų švarus ir tvarkingas).

–  Nuotakos kraitį sudarydavę būtent lininiai daiktai?

- Turtingesnės merginos turėdavo po keletą skrynių. Į vieną viada pridėdavo audeklų ritimų ir tai daugiausia būdavo lininės drobės, šiek tiek ritinių būdavo ir iš pakulinės drobės. Kitose skyniose būdavo sudedami jaunosios rūbai: sijoni, švarkai, futros, skarelės, marškiniai ir kt. Taip pat jaunajai būdavo privalu turėtų vieną lovą su pilnu paklojimu: keliomis paklodėmis, pagalvių užvalkalais ir patalais su užvalkalais, divonais (lovatiesėmis).

Loreta Sungailienė su šeima.

–  Ar per jūsų su vyru Daliumi vestuves svečiai dovanojo lininių dovanų?

– Ne tik per vestuves, bet ir kitomis progomis esame gavę lino patalynės rinkinių, lininių staltiesių, lininių stalo takelių.

–  O per vaikų krikštynas, ar esate gave lininių dovanėlių?

- Jauniausias sūnus per krikštynas buvo aprengtas baltu lino kostiumėliu, o iš krikšto tėvų gavo tų simbolinių dovanėlių lininiuose maišeliuose. Balta linine suknele buvo papuošta ir dukra Liepa per savo krikštynas.

–  Ar patys artimiesiems Lietuvoje bei užsienyje dovanojate lininių gaminių?

– Artimiesiems, bičiuliams Lietuvoje ir užsienyje gana dažnai parenkame ir dovanojame lininių gaminių – staltiesių, patalynės rinkinių, virtuvinių prijuosčių, rankšluostėlių ir kt. Ansambliečių šeimos įkurtuvėms ilgai ieškojau didelių išmatavimų baltos išsiuvinėtos staltiesės, bet radau subtiliai siuvinėtą ir gražaus kreminio baltumo spalvos staltiesę. Šeimininkams ji labai patiko ir mielai ją naudoja ypatingoms progoms.

_________________

„Šiais laikais daugelis mūsų artimųjų ar draugų gyvena užsienio šalyse, tad ieškome autentiškų dovanų, kurios būtų lietuviškos, tradicinės, nepabodę. Patalynė su nėriniais atrodo ypač prabangiai, pledai tinka namuose ar terasoje vėsiais vasaros vakarais įsisupti, o stalo gaminiai gali būti naudojami tiek ištaiginguose valgomuosiuose, tiek virtuvėje ant stalo užtiesti“, –  apie modernias lino dovanų idėjas sako „Lino dovanos“ atstovė Vilita Skersienė,. Pasak V. Skersienės, vestuvių proga bene dažniausiai visi dovanoja pinigus, tačiau bėda ta, kad iš išleistų pinigėlių nebelieka prisiminimo, kad būtent šis daiktas buvo gautas kaip vestuvinė dovana. 

Įdomu, ką vestuvių, krikštynų ar kitomis progomis yra gavę žinomos moterys ir jų šeimos nariai? Verslininkė, grupės „Patruliai“ lyderio Algirdo Radzevičiaus žmona Milisandra Kvaraciejūtė-Radzevičienė sakė, kad vestuvių ir krikštynų proga jų šeima yra gavusi baltų linininių staltiesių, margintų spalvotais raštais. „Šias staltieses naudojame ypatingoms šventėms pažymėti, nes tai brangios mūsų artimųjų dovanos. Na, o patys savo vestuvių ir vaikučių krikšto proga buvome paruošę svečiams simbolinių dovanėlių: į lininius baltus maišelius įdėjome angelėlio skulptūrą bei saldžius gardėsius su mūsų šeimos atvaizdais“, – prisimena M. Kvaraciejūtė-Radzevičienė. Žinoma moteris sakė, kad jai yra tekę studijų laikų draugei į užsienį siūsti lietuvišką lininę suknelę, kuria bičiulė puošėsi krikštynų proga, nes būtent lino drabužiai ir buvo šventės aprangos kodas. Radzevičių šeimai taipogi patinka lino drabužiai, ypač šeimos vyrai mėgsta lininius marškinius, kelnes. „Mūsų sūnus Rokas dabar ruošiasi šv. Komunijos ceremonijai: jį taipogi planuojame papuošti lininiais šventiškais drabužėliais“, – šventiniais šeimos planais dalijosi Milisandra.

Milisandra Kvaraciejūtė-Radzevičienė su šeima

Lininius maišelius su duona, druska, cukrumi ir kitais simboliniais dalykėliais, atspindinčiais gyvenimo prasmę, draugams per vestuves yra dovanojusi ir aktorė Sandra Daukšaitė-Petrulienė. Per krikštynas dukrą Elzę moteris puošė taipogi lininiais drabužėliais bei stilinga kepuraite. „Su vyru Aurimu iš savo močiučių esame gavę nuostabių lininių staltiesių. Paprastai jomis dengiame Kūčių stalą“, – apie šeimos tradicijas sakė S. Daukšaitė-Petrulienė, lininių gaminių kaip dovanų ne kartą yra vežusi kolegoms į užsienį.

Aktorė ir psichologė Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė mano, kad bėgant laikui keičiasi ne tik žmogaus išorė, pokyčiai vyksta ir jo viduje. „Mano pomėgiai ne išimtis. Vieni jų išliko, kitus pakeitė nauji. Tačiau mano meilė lininiam audiniui vis dar išlieka tokia pati stipri“, – atvirai sako Lina, prisiminusi, kad per jos su Ričardu vestuves, gera bičiulė dizainerė Vilija Daugirdaitė-Livija, kurdama vestuvinę suknelę, šventinio apdaro audinį pasirinko neatsitiktinai.

„Glamžytas suknelės audinys išties priminė liną. Lininėmis, išsiuvinėtomis mūsų inicialais, audeklo skiautelėmis buvo dengtos ir nedidukės medaus statinaitės, kurias dovanojome vestuvių svečiams“, – maloniais prisiminimais dalijosi aktorė. Pasak moters, pati brangiausia jos širdžiai lininė dovana, tai – anapilin iškeliavusios močiutės, jos pačios rankomis siuvinėta, lininė staltiesė. „Man – tai neįkainojamas šeimos palikimas“, – nedvejodama sako L. Bražinskaitė-Tupikovskienė, kuriai lininiai drabužiai tapo neatsiejama pagrindinio vasaros garderobo dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių