Kokių staigmenų šiemet žada „X faktorius“?

Penktasis "X faktoriaus" sezonas spėjo prie ekranų prikaustyti TV3 televizijos žiūrovus. Muzikinio projekto teisėjai Saulius Urbonavičius-Samas, Marijonas Mikutavičius, Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Saulius Prūsaitis tikina, kad jubiliejinis sezonas išties bus išskirtinis, ir dalijasi tuo, kas lieka už kadro.

– Per keturis "X faktoriaus" sezonus tikriausiai girdėjote ir matėte visko. Ar šį sezoną yra dalykų, kurie vis dar stebina?

Samas: Tuo ir nuostabus šis projektas – nors atrodo, jog esi senas vilkas, bet tau vėl atvimpa žandikaulis ir tu negali patikėti tuo, ką girdi iš dalyvių. Kiekvieną sezoną bijai, kad nebebus to jausmo, kai susižavi kažkuo nauju, nes tikrai atrodo, kad tiek visko jau girdėjai. Bet yra kuo žavėtis iš naujo, ir tas labai maloniai stebina.

Marijonas: Ne. Aš senas, mane sunku nustebinti.

Jazzu: Man tai yra trečias "X faktoriaus" sezonas. Ir gyvenime, ir projekte, mane labiausiai stebina žmonės. Ir mes vienas kitą stebiname. Turime labai labai nuostabią komandą, visi labai kūrybingi ir meniški, bebaimiai. Pusę metų mes gyvename tik "X faktoriumi", kuriame būna visko. Atrodo, kad jau matėme tiek spalvingų žmonių, ir tiek talentų, bet ateina dar ir dar kažkas. Ir atrodo, kad Lietuva yra talentų šalis.

Saulius: Kiekvienas žmogus yra unikalus, kiekvienas tuo ir stebina.

– Ko reikia atlikėjui, kad jam ištartumėte "taip"?

Samas: Iš profesionalios pusės viskas aišku – jis turi "pataikyti į natą", turi gerai skambėti ir gerai atrodyti. Bet tai nebūtini dalykai. Kad žmogus turi klausą ir dainuoja, kartais nieko nereiškia, nes klausytojams jis gali būti tiesiog neįdomus, iš jo niekas nespinduliuoja. Tai tie dalykai, apie ką yra "X faktorius" – tu turi pamatyti ir pajausti nematomus dalykus, kas gali žavėti žiūrovus, ir tai yra vienas iš svarbiausių dalykų. Gali turėti ne patį stipriausią balsą ir ne ypač gerai dainuoti – viso to išmokstama ir visa tai išlavinama. Bet jei neturi charizmos, tu niekada nieko šou versle nepasieksi.

Marijonas: Pasirodyti geriau negu daugelis kitų. Tai yra tiesiog aišku, ir viskas. Visada sakiau – geriausia, kai žmogus scenoje yra gražus, talentingas, turintis stebuklingą vokalą, turi seksualumo, sugeba pats kurti muziką ir sugeba šokti. Ir dar gali liūtus tramdyti – tada išvis labai gerai. Bet jeigu nesugeba kurti muzikos ir tramdyti liūtų, negali gerai dainuoti, tegul būna bent jau gražus.

Jazzu: Balsas yra privalomas dalykas, ir, jei žmogus jį turi, tada mes jį praleidžiame į kitą etapą. Bet tai nereiškia, kad žmogus nepaslys, nes vien tik balso neužtenka. Labai svarbu kūrybiškas žvilgsnis į save, identitetas ir pasaulėžiūra. Tai atsispindi visame kame, nes kai žmogus yra scenoje, tu nori jo klausyti, nori į jį žiūrėti, bendrauti, tau įdomu, ką jis veikė vakar, jis jaučia muziką, yra kitoks…

Mes kaip niekada stiprūs ir patrakėliškai jaučiamės.

Saulius: Noras nuginkluoja. Kartais matyti, kad dalyviai taip nori būti šitame žaidime, kad net nemoka dainuoti, bet taip moka pakalbėti, kad mes tiesiog iškišame liežuvius, mus apvynioja aplink pirštą ir kaip lapė pramauna į kitą etapą. Reikia ištransliuoti norą. Žinoma, apie mokėjimą dainuoti ir šokti net nekalbame, bet pradžioje yra noras.

– Kuo kitoks penktasis "X faktoriaus" sezonas?

Samas: Visą laiką savęs klausiame, kaip bus, gal bus nuobodu. Bet ateina žmonių, kurie parodo visiškai kitą laisvės ir scenos supratimą. Tokių šiemet turime. Kai išeina į sceną, žmogus atrodo kaip koks baidyklė, bet kai dainuoja, tiesiog pribloškia. Džiugu, kad žmonės vis labiau supranta, ko jie ateina į "X faktorių", nes pirmuosiuose sezonuose girdėjome tik "atėjau išbandyti savęs". Tai pats kvailiausias pasakymas. Eidamas į "X faktorių" turi žinoti, kad jis gali nutiesti labai didelį kelią. Matome Moniką ir Iglę, jos tampa pripažintomis žvaigždėmis.

Marijonas: Visą laiką laukiu, kad vaikinai būtų stipresni, nes tai yra gana silpna grandis, palyginti su merginomis. Šiemet yra gerų vaikinų, į kuriuos dedame vilčių.

Jazzu: Atrodo, kad viskuo domiuosi, bet kartais pasirodo, kad nežinau kažkokių jaunimo dainų, nes daugiausia klausausi arba klasikos, arba džiazo. "X faktorius" man yra šiuolaikinio pasaulio pažinimas ir išėjimas iš savo pačios ribų ir kasdienybės.

Saulius: Norėčiau sužinoti, kas bus šio sezono nugalėtojas, tada uždirbčiau krūvą pinigų iš žurnalistų, bet nežinau (juokiasi). Mes kaip niekada stiprūs ir patrakėliškai jaučiamės. Komanda puikiai susidirbusi. Norime, kad šis sezonas būtų geriausias iš visų, kurie buvo. Per atrankas mes matėme stebuklų, bet kuo tas stebuklas pavirs – neaišku.

– Projekte esate ne tik žvaigždės, bet ir pedagogai. Ar sunkus šis vaidmuo?

Samas: Susišnekėti su kita karta kartais labai sudėtinga, nes jie mąsto visai kitaip. Tada turi perlaužti save, nes reikia išmokti šnekėti su jais taip, kad jie suprastų. Svarbiausia – per trumpą laiką jiems perteikti sceninę patirtį ir kad mes galėtume kiekvieną savaitgalį daryti stebuklus. Tai yra užkulisinis darbas.

Marijonas: Aš nesu pedagogas. Žinau dalykus, ko reikia scenoje, ir jei žmonės tai turi, aš galiu tik paplekšnoti per petį ir paskatinti, kad neišklystų iš kelio.

Jazzu: Niekada nenorėjau būti pedagoge. Noriu pati būti scenoje ir gal dar neatėjo tas laikas, kad norėčiau mokyti žmones. Bet kai prasidėjo "X faktorius", tie žmonės, kuriais aš rūpinuosi projekte, pradėjo sakyti, kad rezultatai gerėja. Darbas su žmonėmis visada yra labai sudėtingas: labai daug psichologijos, reikalauja žmogiškųjų ir kūrybinių resursų. Jeigu matau, kad galima užauginti talentą, aš padarysiu viską.

Saulius: Aišku, sunkus. Jeigu būtų lengvas, būtų 200 teisėjų (juokiasi). Mes dirbame su gyvais žmonėmis, sunku juos mokyti neįžeidžiant, argumentuotai, kartais griežčiau, bet neperžengiant ribų. Kartais norisi pasakyti: "Eik iš čia kuo toliau." Sunku. Nes norinčių dalyvauti yra labai daug – vieni ateina pažvengti, o kitiems to iš tikrųjų reikia, todėl reikia rinktis atsakingai.

– Kas dažniausiai lieka už kadro?

Samas: Už kadro lieka visas tas sunkus darbas, kuris vyksta praktiškai beveik visus metus, kol "X faktorius" pasirodo ekrane. O kai pasirodo ekrane, septynias dienas per savaitę ir dvidešimt keturias valandas per parą laukia darbas, išgyvenimas, kad žiūrovai gautų aukščiausio lygio produktą, jiems būtų smagu žiūrėti ir atrodytų, kad viskas yra paprasta, kaip trys kapeikos. Žiūrovai niekada nemato ir nepamatys, kiek įdedama darbo, bet jiems to ir nereikia žinoti.

"X faktorius" yra labai žmogiškas, mes visi ten susidraugaujame, nebijome nei ašarų, nei skausmo.

Marijonas: Kaip keikiamės. Žiūrovai nemato daug ko. Nemato, kai mes, teisėjai, pykstamės, pavyzdžiui, kai norime, kad mūsų atlikėjas dainuotų tą pačią dainą, ir tada kiekvienas giname savo poziciją, kodėl ta daina tinkamesnė mano mokiniui. Nemato tam tikrų niuansų, kurių būna tarp teisėjų ir dalyvių. Kartais būna įtemptų akimirkų, nes žmogui atrodo vienaip, teisėjui kitaip. Daugybė povandeninių dalykų lieka už kadro.

Jazzu: Žiūrovai gal kartais ir mato ašaras, bet neprivalo matyti to, kaip mes ruošiamės tam esminiam momentui sekmadienio vakarais. "X faktorius" yra labai žmogiškas, mes visi ten susidraugaujame, nebijome nei ašarų, nei skausmo, nes muzika yra apie viską, ir to nebandome nuslėpti. Tačiau visas pasiruošimas neturėtų būti kaip ant delno. Žiūrovai mato dalyvių darbą, bet ne mūsų.

Saulius: Jazzu labai keikiasi. Žiauriai keikiasi. Negirdėjau moters, kuri taip keiktųsi gyvenime. Geras atsakymas? (juokiasi).


Šiame straipsnyje: X faktorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių