Vynuogynai ir vyno ūkiai Lietuvoje: kai hobis tampa verslu

  • Teksto dydis:

Auginti vynuoges Lietuvoje – iššūkis. Lygiai toks pat iššūkis, o gal net didesnis – iš tų vynuogių gaminti lietuvišką vyną. Nėra dar nė dešimties metų, kai Aukštaitijoje du lietuviai – miškininkas Raimundas Nagelė ir verslininkas Gintaras Sinkus – užveisė savo vynuogynus.

Nors viskas prasidėjo nuo smalsumo, abu vyrai šiandien yra žinomi lietuviško vyno gamintojai, o jų įkurtos vyninės nė kiek nesiskiria nuo Italijoje, Ispanijoje ar Prancūzijoje matytų.

Vynuogės ant dolomito

Į Lietuvos pakraštį R. Nagelės šeima atsikraustė prieš 25 metus. Ką tik miškininkystės mokslus baigęs jaunuolis su žmona ir keturių mėnesių pirmagimiu Luku atvyko trumpam. „Manėm, pagyvensime, o paskui važiuosime kur nors arčiau miesto“, – pasakoja ir juokiasi, kad planas neišdegė, senoji Roksalos giria įtraukė ir suviliojo kurti šalia jos įdomų gyvenimą.

„Čia gamta, erdvės, grynas oras, o pasaulis juk šalia – sėdai į automobilį ir jau Vilniuje, nusipirkai lėktuvo bilietą – slidinėji kalnuose. Niekur iš čia nenoriu važiuoti“, – tikina.

Taručių kaime per dvidešimt penkerius metus atsirado ne tik nauja šeimos sodyba, bet ir svečių namai, vyninė, erdvus vyno rūsys ir gražiai eilėmis susodintas vynuogynas. „Vynuogių sodinukus parsivežiau iš Juodupės, kur gyveno daugelį lietuviškų veislių išvedęs Antanas Gailiūnas, – pasakoja R. Nagelė. – Sodinau jas, nes knietėjo pamėginti iš jų pagaminti lietuvišką vynuogių vyną.“

Vyną Raimundas gamina jau gal trisdešimtį metų. Pirmąjį prisipažįsta užraugęs iš vyno ir uogienės, kaip ir daugelis tais laikais. Tačiau niekuomet nemanęs, kad jo pomėgis taps rimtu užsiėmimu.

Šeimos vynuogynas, kurį Raimundas prižiūri su savo sūnumi Luku, dar tik sprogdina pirmuosius pumpurus. „Įdomu, kaip peržiemojo?“ – atsargiai liečia šakeles. Gerai prižiūrimi vynmedžiai, kaip žinia, auga daugiau nei šimtą metų, taigi Taručiuose, matyt, kelios kartos pasikeis, kol vynuogynas pasens. Kad tik būtų norinčių vynuoges auginti, prižiūrėti ir spausti iš jų vyną.

Raimundo sūnui Lukui tai labai įdomu, jis savo žinias gilina universitete, mokosi maisto technologijos ir uoliai seka tėvo pėdomis – ledo vyno, kuris gaminamas iš sušalusių obuolių, gamyba atiduota į sūnaus rankas.

Trisdešimties arų vynuogyną Raimundas užveisė pietiniame šlaite, kad vynuogės gautų kuo daugiau saulės. Kalva buvo supilta iš žemių, likusių iškasus tvenkinį. „Durpės vynuogėms nelabai patiko, trejus metus laukėme, kol įsišaknys“, – pasakoja ir juokauja, kad dar nežinantis, kokių savybių vynui suteikia po žeme glūdintys dolomito sluoksniai. Ilgos vynuogių šaknys dolomitą pasiekia.

Vynuogyne Taručiuose auga ir lietuviškos vynuogių veislės „Monika“, „Juodupė“, „Juvendana“, ir vokiškos „Regent“, „Soliaris“. Iš jų vynininkas gamina baltąjį ir raudonąjį vyną, tačiau jo vyno rūsyje galima rasti ir lietuviams labiau įprastų vynų iš vaisių ir uogų – septynerius metus išlaikyto juodųjų serbentų vyno, vyno iš agrastų, rabarbarų, miško aviečių.

„Praėjome daug etapų, mokėmės priimti kritiką, atidžiai stebėjome klaidas, nuolat ieškojome žinių ir labai daug investavome. Tikiuosi, kada nors mūsų pastangos atsipirks, kad ir kaip šiandien būtų sunku tuo patikėti“, – kalba nedidelę, elegantišką savo vyno „Roksala“ krautuvėlę šalia sodybos atidaręs vynininkas ir tikisi, kad jo vynuogynas taps dar vienu traukos objektu Rokiškio rajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gina Acampora

Gina Acampora portretas
Sveiki visi, Mano vardas yra Gina Acampora ir aš kalbu kaip laimingiausia asmeniui visai laukinių pasaulyje šiandien, ir aš sakė mano savarankiškai, kad bet koks, kad išgelbėti savo šeimą iš mūsų prastos situacijos skolintojas, aš jums pasakysiu vardą visai laukinių pasaulyje ir aš esu labai laimingas, galėdamas pasakyti, kad mano šeima grįžo į gera, nes man buvo reikalinga paskola $ 100,000 USD pradėti savo gyvenimą visame, nes mano profesija, kaip aš esu vieno mama, su 4 vaikais ir visas pasaulis atrodė kaip jis kabėjo ant manęs, kol sutikau Dievas atsiuntė paskolos bendrovė, kuri pakeitė mano gyvenimą ir mano šeimą, Dievas bijodamas įmonė Nora Mildred, ji buvo Dievo gelbėtojo išsiuntė gelbėti savo šeimą ir iš pradžių aš maniau jis buvo ne bus įmanoma, kol gavau paskolą $ 100,000 USD ir aš patars bet tas, kuris yra tikrą reikia paskolą susisiekite su ponia Nora Mildred elektroniniu paštu. noramildred.loan@hotmail.com nes jis yra labiausiai supratimas ir natūra Sirsnīgie Paskolos Pasl

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų 100 milijonų 10000 eurų, 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker

Edita

Edita portretas
Su didele ūkininkų kompanija lankėmės R.Nagelės sodyboje. Buvome sužavėti šeimininkų darbštumu, užsispyrimu ir darbo rezultatais. Turėjome gerą edukacinę programą apie vyno darymo, vartojimo tradicijas. Degustavome vyną, net braškių. Kas nori praleisti savaitgalį gerų draugų kompanijoje su gero vyno taure jaukioje aplinkoje, rekomenduoju. Lukui sėkmės! Atvyksime padegustuoti ledo vyno :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių