- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
Sostinės širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai „Épernay“ neseniai atšventė savo pirmąjį gimtadienį. Pirmieji metai buvo išties sėkmingi – suburtas lojalių klientų ratas ir tuo pačiu pelnytas neoficialus mažosios Prancūzijos titulas. Šventės metu buvo pristatytas ir naujasis virtuvės šefas – Šarūnas Lietuvininkas.
Jau nuo mažų dienų žinojęs, jog maisto gaminimas – jo pašaukimas, šiandien Šarūnas skaičiuoja 10-tuosius darbo virtuvėje metus. Per šį laikotarpį jam teko padirbėti ir anapus Atlanto bei susipažinti su skirtingų šalių virtuvėmis.
– Papasakok, kaip nusprendei savo ateitį sieti su maisto gamyba? Ar niekada nebuvo kilę kitokių minčių?
– Dar būdamas 12-likos metų laikraštyje pamačiau lazanijos nuotrauką. Pabandžiau ją pagaminti – pavyko ir patiko, tad nusprendžiau, kad gaminsiu visą gyvenimą (juokiasi). Manau, kad tiesiog savo laiku patekau į savo vietą – virtuvę, tad niekuomet ir nebuvo minčių, kad reikėtų kažką keisti ar išbandyti kitą profesiją, kadangi būtų gaila visų virtuvėje praleistų metų, įgytos patirties ir įdėto darbo.
– Ar namuose taip pat mėgsti gaminti, ar šį procesą perleidi kam nors kitam?
– Mėgstu gaminti ir namuose, tad draugus dažnai kviečiuosi vakarienės. Pirmoji mano pagaminta lazanija galiausiai tapo firminiu mano patiekalu, tad ja dažniausiai ir vaišinu svečius. Vis dėl to, mėgstu ruošti ir kitus pagrindinius patiekalus – mėsą ar žuvį, o ypač patinka bičiulius nustebinti receptais iš prancūziškos virtuvės.
– Minėjai, jog teko padirbėti užsienyje. Kaip manai, kuo skiriasi amerikiečių ir lietuvių požiūris į restoranus ir valgymo kultūrą?
– Amerikoje žmonės kur kas dažniau išeina vakarieniauti į miestą, daugiau dėmesio skiria kokybiškam maistui. Tiesa, ten daugiausiai vyrauja įvairūs griliaus patiekalai.
– O kaip yra Lietuvoje? Kokius pokyčius pastebėjai per pastarąjį dešimtmetį?
– Anksčiau visiems užtekdavo paprastesnio maisto ir patiekalų, o dabar žmonės nori kažko įdomesnio, išbandyti naują skonį. Atsidarė daug naujų vietų, kurios įnešė naujų bangų, galų gale, laikui bėgant, visos sritys tobulėja, tad reikia naujienų ir skonio atžvilgiu.
– Panašu, kad XXI a. žmogų nustebinti netrukus bus neįmanoma?
– Nustebinti visuomet įmanoma, virtuvėje nėra ribų fantazijai (šypsosi).
– Kaip tau pačiam kyla naujos patiekalų idėjos? Kur semiesi įkvėpimo?
– Naujos idėjos dažniausiai kyla virtuvėje, gaminimo eigoje, eksperimentuojant ir keičiant tam tikrus ingredientus ar patį paruošimo būdą. Ne visuomet gaminu tai, kas yra meniu. Ruošiu maistą ir draugams, ir kolegoms, tai ir bandausi – kažkas gaunasi, kažkas nesigauna. Mėgstu skaityti literatūrą, žiūrėti maisto nuotraukas – taip ir gimsta nauji patiekalai.
– Šiuo metu dirbi šampano ir austrių namuose "Épernay". Kuo ypatingas tavo sudarytas meniu?
– Visiems patiekalams naudojame tik šviežią produkciją ir stengiamės, jog kiekvienas klientas liktų maloniai nustebintas. Mano nuomone, klasikinė prancūziška virtuvė pasižymi labai įdomiais produktais – antiena, jautiena, padažai iš vyno. Tokie įdomesni dalykai, ne kiekvieną dieną susidursi su tokia virtuve. Todėl kavinėje kiekvienas galės atrasti kažkokį naują skonį – tokių patiekalų nėra kitur, jie visi sukurti naujai. Žodžiu, bus skanu, gražu ir šviežia (šypsosi).
– Kam skyrei daugiausiai dėmesio sudarydamas naująjį meniu?
– Daugiausiai dėmesio buvo skiriama garnyro ir pagrindinio patiekalo – mėsos ar žuvies – suderinamumui, šviežumui ir, žinoma, – vaizdui, nes, mano nuomone, žmogus pirmiausia valgo akimis, o tik po to ragauja. Jeigu atneši negražų patiekalą, tai jis iškart ir susidarys nuomonę, kad gal tai yra ir nelabai skanu.
– Kokiais savo sugalvotais patiekalais labiausiai didžiuojiesi?
– Išskirti keletą pakankamai sunku, tačiau jeigu reikėtų, rekomenduočiau išbandyti tuno „Tartare“, jūros šukutes šampano padaže ir anties kepenėles „Foie gras“ su blyneliais ir gervuogių padažu.
– Kokiu pagrindiniu moto vadovaujiesi dirbdamas virtuvėje?
– Niekuomet nebijok improvizuoti.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Netrukus gimdysianti A. Zuokė: nesitikėjome, kad pavyks taip greitai9
Augusta Zuokė – smuikininkė, NIKO ansamblio koncertmeisterė ir Artūro Zuoko žmona – jau greitai taps mama. Šeima netrukus susilauks pirmojo bendro kūdikio – namus papildys mergytė. ...
-
Su G. Kirkilu atsisveikina buvę kolegos ir politiniai oponentai: jis buvo valstybės žmogus24
Vilniuje atsisveikinti su mirusiu buvusiu Ministru pirmininku Gediminu Kirkilu renkasi kolegos ir politiniai oponentai. ...
-
Gera žinia vietos bendruomenei: „YIT Lietuva“ pradeda ilgai lauktą Kazbėjų tilto remontą1
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infra...
-
Ruošimasis ekstremalioms situacijoms: kalta ne tik pasenusi įranga2
Kovo pabaigoje dalis vilniečių turėjo gauti įspėjamuosius pranešimus apie Panerių gatvėje kilusį didžiulį gaisrą automobilių laužyne. Tačiau socialiniuose tinkluose kilo sostinės gyventojų pasipiktinimas: dalis negirdėjo sirenų ir nesu...
-
Pokyčių gatvėje Fabijoniškėse – žalioji bendruomenės diena1
Balandžio 25 dieną, nuo 17 val. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Salomėjos Nėries ir aplinkinių gatvių gyventojus ir kitus vilniečius į bendruomenės šventę. ...
-
Vilniuje atsisveikinama su buvusiu Lietuvos premjeru G. Kirkilu41
Antradienį nuo vidurdienio sostinėje galima atsisveikinti su savaitgalį mirusiu buvusiu premjeru Gediminu Kirkilu. ...
-
Sostinės Pilaitės rajone įmonė neteisėtai iškirto 34 medžius: teks atlyginti per 11 tūkst. eurų žalą7
Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) informuoja, kad sostinės Pilaitės rajone įmonė neteisėtai iškirto 34 saugotinus medžius. ...
-
Protesto akcijoje susirinkusieji solidarizavosi su M. Simanynu: „Trupink žiedus, o ne žandikaulius“7
Pirmadienį Nepriklausomybės aikštėje kelios dešimtys žmonių susirinko į protesto akciją, skirtą solidarizuotis su už prekyba kanapių produktais nuteistu Martynu Simanynu. ...
-
Vilniaus savivaldybės atstovas: šildymu turėtų pasirūpinti ir gyventojai4
Pirmadienį Vilniaus miestui pasekus kitų savivaldybių pavyzdžiu ir atnaujinus šildymo sezoną, sostinės savivaldybės atstovas sako, kad patys gyventojai turėtų spręsti, kada pradėti ar nutraukti šilumos tiekimą. ...
-
A. Avulis: nežinau, kaip pastatyti Nacionalinį stadioną už mažesnę kainą17
Nacionalinį stadioną iš „BaltCap“ perimančios „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako ir po Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pastabų vis dar tikintis, kad dėl projekto galima rasti susitarimą. Tačiau jis tikino jau pa...