Vaikų ir jaunimo filmų festivalis kviečia patyrinėti savo ribas

  • Teksto dydis:

Jau vienuoliktus metus iš eilės ruduo moksleiviams asocijuojasi ne tik su mokykline rutina, bet ir su jiems skirtais prasmingais filmais.

Šiemet Tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis spalio 7–16 d. Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Varėnos žiūrovus kvies susipažinti su naujausiais įvairių jaunimo kino festivalių favoritais bei kelti svarbius gyvenimo klausimus, ieškoti universalių ir asmeninių reikšmių. „Į savo pasaulio kraštą!“ – ragina leistis šiųmečio festivalio programa, kurioje – 12 įvairiais kino apdovanojimais ir nominacijomis įvertintų filmų.

Reikia valios ir drąsos: programa nuo 6 m.

Tradiciškai jauniausiems pradinių klasių žiūrovams festivalis paruošė įkvepiantį ir nuotykių kupiną repertuarą. Filmas „Abulele“ (Izraelis, 2015) į vaikų kasdienybės šviesą ištraukia mitinius baubus. Tai – linksma, bet jautri istorija apie uždaro berniuko Adamo ir legendinio gauruoto monstro, vadinamo Abulele, draugystę, kuri išsklaido visas baimes ir prietarus.

Tokią stiprią draugystės galią patvirtina ir istorija apie mokytoją „Tamstą Varlių“ (Nyderlandai, Belgija, 2016). Klasės gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis, kai vaikai sužino, kad jų mokytojas kartais pavirsta varle. Mažoji Sita yra pasiryžusi viskam, kad jį apgintų nuo tykančių pavojų.

Nepaprastą misiją pasirenka ir filmo „Slaptoji draugija“ (Estija, Suomija, 2015) herojai. Darboholikų tėvų apleisti vaikai įkuria slaptą žaidimų draugiją, kuriai netikėtai tenka nelengva užduotis – atkerėti suaugusiuosius! O pasakiškoje istorijoje „Septyni varnai“ (Čekija, Slovakija, 2015) herojė mergaitė ryžtasi išgelbėti užburtus brolius. Kadangi tikslas yra už savų galimybių ribos, čia prireiks valios ir drąsos šią ribą peržengti bei taip praplėsti savo pasaulį.

Įtvirtinti savo ribas: programa nuo 10 m.

Vyresniųjų moksleivių iššūkiai susiję su savasties paieškomis ir įsitvirtinimu pasaulyje, kuris ne visada toks draugiškas ir palankus, kaip norėtųsi. Filmas „Naujokas“ (Prancūzija, 2015) pasakoja apie keturiolikmečio Benua rūpesčius atsikrausčius į naują miestą ir mokyklą. Patirtos nesėkmės susidraugauti laužo įsigalėjusius stereotipus.

Juostoje „Aikštelė“ (Rusija, 2015) savo vertę turi įrodyti eilinių gatvės draugų būrelis. Vietos futbolo aikštelę jiems teks atsikovoti susirungus su profesionalių žaidėjų komanda.

Filmas „Panelė Rūgštynė“ (Prancūzija, 2016) pasakoja apie maksimalistines trylikametės Auroros ambicijas ir jos akimis tokią nykiai ribotą supančią aplinką. Kas ką įveiks: ar Aurorai teks „susiprastinti“, ar jos aplinkai – prasiplėsti?

Gyvenamo pasaulio reliatyvumas ypač akivaizdus kompiuteriniuose žaidimuose. Filme „Labirintas“ (Belgija, 2014) žaidimų asą sukrečia moralinis klausimas: žaisti ar nežaisti naują netikėtą žaidimą, kuriame veikia paslaptingai į virtualų žaidimo labirintą patekę artimi žmonės ir gyvūnai?

Konfrontacija su tikrove: programa nuo 14 m.

Vyriausiam mokykliniam jaunimui – festivalio filmai apie svarbius gyvenimo pasirinkimus ir įtemptą konfrontaciją ties savo ir tikrovės riba. Istorija „Smuiko mokytojas“ (Brazilija, 2015) parodo, kaip, užsivėrus durims, netikėtai atsiveria langas ir galbūt – tikrasis tavo kelias.

Filme „Išsaugotas“ (Belgija, Šveicarija, 2015) penkiolikmečius įsimylėjėlius šokiruoja žinia apie nėštumą. Vaikinas ryžtasi įtikintį draugę išsaugoti kūdikį. Ar tai reiškia išgriauti savo ligšiolinio vaikiško pasaulio ribas ir tvirtinti naujas?

Realybės sienų ir ribų nenori paisyti parkūru užsiimanti penkiolikmetė Laura juostoje „Pasvajok!“ (Čekija, Slovakija, Bulgarija, 2016). Norėdama pasislėpti nuo kasdienio gyvenimo problemų ir įtampos, ji savo vaizduotėje kuria kitokį pasaulį. O kūrybingų paauglių šutvė, pasivadinusi „Skarmalių sąjunga“, filme tokiu pačiu pavadinimu (Skarmalių sąjunga, Rusija, 2015) kitokį pasaulį kuria ne vaizduotėje, bet realybėje. Meniškos protesto akcijos – jų būdas pranešti apie save.

Kaip rodo vienuolikos metų festivalio patirtis, moksleiviško amžiaus auditorijai skirti filmai – tai būdas kalbėti apie kiekvieno vaiko ir paauglio rūpesčius jiems priimtina kalba. Kinas leidžia pažiūrėti įvairioms grėsmėms į akis, nepatiriant realaus pavojaus. Todėl šių metų festivalio tema „Į savo pasaulio kraštą!“ kviečia leistis į kupiną įtampos, bet saugią kelionę, tyrinėjant savo ribas: kur baigiasi savas pasaulis ir kur prasideda Kito „žemė“.

Kvietimas tapti kino žiuri nariais

Kaip ir kasmet, festivalis kviečia moksleivius su visa klase, draugais ar po vieną dalyvauti kino žiuri. Visame pasaulyje vykstančiuose festivaliuose vaikų ir jaunimo žiuri yra ypatingas akcentas. Jaunųjų kritikų komanda vertina festivalio filmus, aptaria, diskutuoja, renka favoritus.

Tapti festivalio žiūri nariu gali kiekviena(s) 7–18 m. moksleivė(-is). Tereikia parašyti motyvacinį laišką, kodėl kiekvienas asmeniškai nori dalyvauti festivalio žiuri veikloje. Motyvaciniai laiškai laukiami adresu kinoziuri@gmail.com iki spalio 3 d. Būtina nurodyti savo telefoną ir amžių. Patys smalsiausi ir labiausiai motyvuoti filmų vertintojai turės galimybę po festivalio lankyti nemokamą tarpkultūrinio pažinimo kino programą „Kinas atveria duris“, kuri truks iki gruodžio mėnesio ir bus rengiama kartu su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomene.

Spalio 7–16 dienomis Vilniuje filmai bus rodomi kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Forum cinemas Vingis“, Klaipėdoje „Kultūros fabrike“, Panevėžyje kino centre „Garsas“, Šiauliuose kino teatre „Forum Cinemas“, Varėnoje Kultūros centro Kino ir parodų salėje, Kaune kino centre „Romuva“.

Daugiau – www.kidsfestival.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių