Už nesufokusuotas A. Tarkovskio nuotraukas tikisi gauti 0,5 mln. svarų

Nors Andrejus Tarkovskis geriausiai žinomas kaip rusų kino režisierius, jis į rankas paimdavo ir fotoaparatą. Jo fotografijų darbai bus parduoti aukcione, skelbia britų dienraštis „The Guardian“.

Spėjama, kad fotografijos bus parduotus už daugiau nei 500 tūkst. svarų.  Išblukusios ir nesufokusuotos nuotraukos padarytos „Polaroid“ fotoaparatu gimtojoje Tarkovskio Rusijoje ir Italijoje, kai ten režisierius dirbo 1983 m. ir filmavo pripažinimo sulaukusį filmą „Nostalgija“.

Menotyrininkai spėja, kad daugelis nuotraukų, kurios profesionalių fotografų būtų įvertintos kaip nekokybiškos ar techniškai ydingos, bus tarp labiausiai geidžiamų įsigyti A. Tarkovskio fotografijų. Kūrėjo nuotraukos dažnai nesufokusuotos, o užfiksuotų žmonių ar daiktų spalvos tiesiog susilieja su aplinka. Ekspertai pastebi, kad A. Tarkovskio nuotraukos, kaip ir jo paties filmai, išryškina mistinę atmosferą. 

Meno kritikai teigia, kad šios fotografijos buvo ypač artimos menininkui. A. Tarkovskio draugai prisimena, kad, kai kūrėjas atrado „Polaroid“ fotoaparatą, jo nebepaleido iš rankų ir nuolatos fiksavo įvarius gyvenimo momentus. Kino kūrėjo sūnus atskleidžia, kad jo tėvas į keliones visada pasiimdavo fotoaparatą.

Kiekvienas vaizdas, kurį užfiksuodavo menininkas, sulaukdavo vėlesnio jo įvertinimo. Nepatikusias nuotraukas A. Tarkovskis tiesiog sudegindavo. Italų scenaristas Tonino Guerra, dirbęs kartu su A. Tarkovskiu, yra sakęs, kad menininkas savo kadruose užfiksuodavo paprastas gyvenimo akimirkas, tačiau nuotraukose sustabdytas laikas atskleisdavo tų gyvenimo akimirkų grožį ir svarbą.

257 A. Tarkovskio fotografijos suskirstytos pagal 29 temas. Visų jų kaina, spėjama, sieks daugiau nei 500 tūkst. svarų. Nuotraukas suskirstyti pagal temas nuspręsta, nes manoma, kad visų fotografijų pirkėjai neišgalėtų įsigyti. A. Tarkovskio fotografijas aukcione nusprendė parduoti jo sūnus. Jis tikisi, kad nuotraukas nusipirks koks nors muziejus ar kino institutas.

A. Tarkovskis pasaulinę šlovę pelnė su filmais „Soliaris“, „Ivano vaikystė“, „Veidrodis“, „Stalkeris“ ir kitais. Jį įvertino ne tik meno kritikai, bet ir kiti kino kūrėjai. Pavyzdžiui, Ingmaras Bergmanas A. Tarkovskį yra pavadinęs geriausiu kino kūrėju, o danų režisierius Larsas von Trieras savo filmą „Antikristas“ paskyrė A. Tarkovskiui.

A. Tarkovskis mirė 1986 m., būdamas 54-erių. Jis palaidotas Paryžiuje, Genevieve kapinėse, o ant jo antkapio iškalti žodžiai „Žmogui, kuris matė angelą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių