Už draugės nužudymą kalėjęs B. Cantat nebekoncertuos festivaliuose

  • Teksto dydis:

Lietuvoje už savo gyvenimo draugės nužudymą kalėjęs prancūzų roko atlikėjas  Bertrand'as Cantat (Bertranas Kanta) pirmadienį paskelbė nerengsiantis pasirodymų jokiuose vasaros muzikos festivaliuose, žmogaus teisių aktyvistams pasipiktinus jo planais pasirodyti garsioje muzikos fiestoje.

Daugiau nei 70 tūkst. žmonių pasirašė interneto peticiją, raginančią Normandijoje vykstančio muzikos festivalio „Papillons de Nuit“ organizatorius išbraukti iš renginyje pasirodysiančių atlikėjų sąrašo B. Cantat. Pasak peticijos iniciatorių, kviesdami B. Cantat pasirodyti festivalyje, jo organizatoriai „normalizuoja smurtą prieš moteris“.

Pasirodžius šiai peticijai, imta vis garsiau raginti B. Cantat atšaukti virtinę numatytų pasirodymų. Prie to nemažai prisidėjo ir per visą pasaulį nusiritusi pasipiktinimo dėl smurto prieš moteris banga, kurią išprovokavo Holivudo magnato Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) seksualinio priekabiavimo skandalas.

Du muzikos festivaliai patys nusprendė atšaukti numatytus 54 metų B. Cantat, buvusio garsios prancūzų roko grupės „Noir Desir“ lyderio, pasirodymus. 

B. Cantat naujienų agentūrai AFP sakė, kad tęs savo solinių dainų albumo pristatymo turą, tačiau atšaukia visus numatytus pasirodymus muzikos festivaliuose, kad „padarytų galą šiai kontroversijai ir išvaduotų nuo spaudimo jų organizatorius“. 

B. Cantat buvo nuteistas už savo draugės, 41 metų aktorės Marie Trintignant (Mari Tritinjan) mirtiną sumušimą viešbučio kambaryje Vilniuje 2003 metais. Konfliktas kilo, kai dainininką ištiko pavydo priepuolis dėl M. Trintignant mobiliojo ryšio telefone aptiktos jos buvusio vyro žinutės.

Rokeris buvo nuteistas kalėti nuteistas kalėti aštuonerius metus. Už grotų jis praleido ketverius metus ir 2007-aisiais buvo paleistas lygtinai.

M. Trintignant nužudymas sukrėtė Prancūziją, kur B. Cantat garsėjo kaip socialinių klausimų aktyvistas.

B. Cantat papiktino M. Trintignant šeimą savo sprendimu grįžti į muzikos sceną. Savo koncertinę veiklą jis atnaujino 2013 metais su  nauja grupe „Detroit“.

„Kaip jis gali tai daryti? Visi žino, kad jis yra žudikas“, – sakė nužudytos aktorės motina Nadine (Naden) interviu televizijai, parodytame pirmadienio vakarą.

„Kaip jis drįsta? Mano požiūriu, tai, kad jis lipa į sceną, yra gėdinga, nepadoru, bjauru“, – sakė ji.

B. Cantat savo pirmojo solinių dainų albumo „Amor Fati“ pristatymo turą pradėjo kovo 1 dieną. Pirmadienį vakare jis turėjo pasirodyti Monpeljė, o gegužės 29 ir 30 dienomis numatyti jo koncertai Paryžiuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių