Naujoje LRT studijoje matysime net robotus ir dramblius

LRT televizijos naujienų tarnyba trečiadienį oficialiai pristatė savo naująją studiją. Pasak LRT atstovų, tai – vienintelė tokia ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Hibridine vadinamoje studijoje judės kameros-robotai, o televizijos žiūrovai galės joje matyti ir egzotinių gyvūnų arba kartu su vedėju leistis į kelionę, pvz., į Uralo kalnus.

„LRT televizijos naujienų tarnybos studijoje galėsime matyti ne tik gyvą dramblį, o iš principo bet ką – net ir greitą kelionę iki Uralo ir atgal kartu su vedėju. Žiūrovas matys augančius 3D objektus: dramblius, mašinas, kalnus, planetas ir t. t. Viską darome tam, kad žiūrovui būtų įdomu, kad jis įsijungtų televizorių ir sakytų: o, įdomu, pažiūrėsiu dar“, – sako LRT televizijos vyresnysis režisierius Justas Puluikis.

Studijoje galėsime matyti ne tik gyvą dramblį, o iš principo bet ką – net ir greitą kelionę iki Uralo ir atgal kartu su vedėju. Žiūrovas matys augančius 3D objektus.

Jo teigimu, tai – vienintelė studija Lietuvoje, kuri turės robotizuotas kameras. „Nei viena televizija tokių neturi. Tikimės, kad žiūrovui rodysime modernesnį ir įdomesnį vaizdą, su daugiau judesio“, – sako režisierius.

Naujienų tarnybos studija taip pat turi virtualių objektų rodymo galimybę, kurią panaudojus, LRT išsiskirs iš kitų naujienų tarnybų, mat, kaip sako LRT inovacijų vadovas Arnas Zuikis, tokios hibridinės studijos niekas neturi ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse.

„Tai yra hibridinė studija – realioje studijoje naudojami virtualūs objektai. Tikra studija – tai stalas, kėdės, ant kurių gali atsisėsti. Virtualiose studijose vedėjas stovi žaliame fone, ten nėra nieko tikro, o hibridinė studija yra ta, kurioje yra realūs baldai, objektai, tačiau ji turi papildytos realybės objektų“, – aiškina LRT inovacijų vadovas.

Pasak A. Zuikio, pasaulyje tokio tipo studijos – visiška sensacija ir naujiena, technologijų ir kitų sričių tobulybė. Jo teigimu, tokių studijų galima aptikti tik pas didžiųjų valstybių transliuotojus: Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje.

Studija atnaujinta iš pagrindų

Studijoje atnaujinti ir kiti dalykai: padidintas studijos plotas, pakeista apšvietimo sistema, taip pat yra du dideli itin aukštos raiškos ekranai, įdiegta ir viena pažangiausių pasaulyje orų atvaizdavimo sistemų. „Studija atrodo labai moderniai. Įėjus tiesiog malonu būti: tvarkinga, švaru, nauja, blizga. Galima keisti apšvietimus, stalą, važinėja robotizuotos kameros. Vienu žodžiu, ateini į studiją ir sakai – modernu“, – džiaugiasi vyresnysis LRT režisierius.

Studijos atnaujinimo idėjai įgyvendinti prireikė daugiau nei metų. „Viskas prasidėjo nuo projekto, kaip galėtų atrodyti studija. Mano užduotis – kaip padaryti, kad ji ne tik gerai atrodytų, bet ir būtų funkcionali ir daug metų neatsiliktume nuo naujovių“, – pasakoja A. Zuikis.

Jo teigimu, teko ilgai galvoti, ką pakeisti ne tik vizualiai, bet ir techniškai, kokias inovacijas pritaikyti. „Ieškojome, kas galėtų būti funkcionalu, kad studija galėtų kisti. Šią studiją gali perdaryti piršto spragtelėjimu, pvz., uždėti kokias tik nori lubas ir jos atrodys kaip tikros arba perdažyti sienas“, – privalumus vardija inovacijų vadovas.

Studijos stalas taip pat neatsilieka funkcionalumu – sudarytas iš daugybės detalių jis gali keisti spalvas, būti sumažinamas ar didinamas. Studijos dizainą, kaip ir ankstesnės naujienų studijos, kūrė dailininkas Egmontas Bžeskas.

Ankstesnė LRT naujienų studija:

Darbo – daugiau

Vis dėlto atnaujinta studija – džiaugsmas žiūrovų akims, tačiau papildoma užduotis su naujienomis dirbančiai komandai. „Daugėja darbo. Robotizuotos kameros pereina režisieriaus kontrolėn, tad reikės pačiam galvoti, kada paleisti robotą, jausti ir prisiminti, kur robotas važiuoja, kad neužgautų gyvo operatoriaus ar svečio ir padarytų tai, ko tu tikiesi“, – pasakoja J. Puluikis.

Daugiau darbo atsiranda ir laidos vedėjams. „Pokyčių bus, ypač tais atvejais, kai rodysime virtualius objektus, kurių realiai patys vedėjai nemato. Tokius objektus jie matys tik žiūrėdami į televizoriaus ekraną, o bendrauti su jais juk vis tiek reikės. Jeigu mes, tarkime, sugalvosime parodyti gyvą dramblį, kuris kartas nuo karto pažiūrės į vedėją, tai vedėjas taip pat turės sureaguoti ir pažiūrėti į tą dramblį, nes kitaip nebus kontakto“, – šypsosi vyresnysis LRT režisierius.

Naujoji studija:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių