UNICEF misija Malavyje: D. Montvydo ir Jazzu dienoraštis

  • Teksto dydis:

Šiemet į septintą kartą UNICEF Lietuva ir TV3 rengiamą gerumo misiją „Už kiekvieną vaiką“ iškeliavę atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu ir dainininkas Donatas Montvydas dienoraščiuose išdėstė savo įspūdžius.

Donatas Montvydas: „Tai buvo labiausiai mano širdį sujaudinusi istorija“

Šiandien mūsų kelionė truko ilgiausiai, nuvykome net iki paties Mozambiko pasienio. Reikia paminėti, kad Nsandže apskritis yra ir viena karščiausių vietų Malavyje. Šiandien temperatūra siekė 35 laipsnius.

Mano tikslas buvo susitikti su šeima, tiksliau, kas iš jos liko – su sūnumi ir dviem sesutėmis, kurių tėvai ir dar dvi sesės žuvo didžiulio potvynio metu. Istorija graudi, nes vaikai maži, nepilnamečiai ir neteko tėvelių. Likusiam paaugliui vardu Mande – vyriausiam sūnui ir broliui – ant pečių gulė didelė atsakomybė, kaip išmaitinti, išlaikyti ir pasirūpinti sesutėmis, nes teta, kuri priglaudė našlaičiais likusius sūnėną ir dukterėčias, pati sunkiai gyvena. Per visą šią misiją, tai buvo labiausiai mano širdį sujaudinusi istorija. Nes tiems vaikams asmenys, kurie jiems buvo didžiausi autoritetai, kurie juos įkvėpdavo gyventi ir siekti jų – tėvai – jų nebeliko.

Nepaisant to, kad jie nieko neturi – nei galimybių, nei atrakcijų, nei pramogų – jie vertina gyvenimą labiau nei mes, nors turime viską.

Pasakodami istoriją vaikai buvo ramūs, išlaikyti ir visiškai nepasiduodantys emocijoms... Jiems tikrai skaudu, jie išgyvena, bet to neparodo. Nepaisant to, kad tai buvo didelė tragedija jiems visiems, jie supranta, kad kitą dieną reikės pamaitinti vienam kitą, padėti. Kai tėvų nebeliko, jie suaugo daug greičiau...

Vaikai supranta, koks svarbus švietimas jų gyvenime. Ne veltui savo mokyklose jie yra ne tik stropūs, bet ir vieni iš gabiausių mokinių. Šie vaikai labai protingi, o neturint tėvų, jiems tenka adaptuotis prie visiškai kitokių (iš)gyvenimo sąlygų. Jie iš naujo perdėlioja savo tikslus ir savo planus dėl maisto ir mokslų. To, ko nedarė anksčiau, jiems reikia daryti dabar.

Mande – sūnus ir tuo pačiu brolis, kuriam dabar yra 16 metų, labai aiškiai pasakė, ko jis siekia. Jo didžiausia svajonė – tapti mokytoju. Kai paklausiau kodėl, jis pasakė, kad jo šalyje daug bemokslių ir jis nori juos mokyti, nes jaučia, kad tai gali padėti jo kraštui atsitiesti.

Dienos metu ėjome aplankyti upės, kurioje per potvynį nuskendo jo tėvai. Ten praleidome nemažai laiko. Jis buvo vienas iš nedaugelio, kuris išsigelbėjo, jis prisipažino, kad tai buvo pirmas kartas, kai po tragedijos atėjo prie upės. Jis sakė, kad jam plyšta širdis, nes jis puikiai atsimena, kaip jo tėvai su sesutėmis nuskendo jo akyse. Taip ėmė ir vieną akimirką dingo pats svarbiausias jo pagrindas – meilė, saugumo jausmas, autoritetas.

Bendraudamas su vaikais supratau, kad mama ir tėtis – jie abu – vaikams buvo labai svarbūs. Kai jų neteko, šie vaikai pasiklydo rūke. Jų akys kažkur... Jie tikrai pasiklydę... Jiems tėvai yra nepakeičiami. Asmenys, kurių niekas negali atstoti. Kaip ir mums visiems.

Tačiau nepaisant šio sukrėtimo, šie vaikai labai vertina gyvenimą ir gyvybę. Jie sako, kad yra laimingi, jei yra tiesiog... gyvi. Net mirus tėvams ir dviem seserims, likusiai šeimai nėra pasirinkimo, nes gyvenimas toliau tęsiasi. Jie myli gyvenimą ir jie bando susitaikyti, kad reikia eiti pirmyn. Mūsų krašte ne vienas panirtų į depresiją, vaistus ar alkoholį, bet jų atveju viskas kitaip. Mande – šešiolikmetis – supranta, kad gyvenimas yra svarbus, kad svarbios jo seserys. Čia žmonės neiškeičia savo gyvenimo į ego. Jie eina ir viską sprendžia, nes jie nori gyventi. Nepaisant to, kad jie nieko neturi – nei galimybių, nei atrakcijų, nei pramogų – jie vertina gyvenimą labiau nei mes, nors turime viską. Jie ne šiaip teoriškai, o iš tikrųjų labai vertina viską, ką turi, nors tai yra labai labai mažai.

Kai tu esi žemiau skurdo ribos, kai esi arti mirties, tavo išlikimas kiekvieną mielą dieną yra be galo vertingas. Mes Lietuvoje atsikeliame ramūs, sveiki, laimingi, pilnais šaldytuvais, ateina savaitės pabaiga, galime sau leisti važiuoti kažkur pailsėti. Malavyje, manau, tas skurdo kraštutinumas lemia, kad jie gerokai labiau nei mes vertina atėjusią naują dieną. Būtent to gali pasimokyti šiuolaikinis žmogus.

Aš nuo mažų dienų, dėka savo tėvų ir prigimtinio noro svarstyti, analizuoti, jaučiau, kad manyje noras gyventi yra irgi labai stiprus, tačiau šiandien UNICEF misijos dėka dar kartą priminiau sau, ką reiškia vertinti gyvenimą, ką reiškia tėvai vaikams, ką reiškia pagalba svetimam... O tai reiškia, kad imu ir darau, padedu. Man tai – ne naujos pamokos, bet primintas ir dar labiau sustiprintas noras padėti visam pasauliui. UNICEF misija – tik penkios dienos, bet aš žinau, kad su šia misija mano gerumas nesibaigs, aš tiesiog noriu būti geras žmogus, kažką po savęs palikti. Ir tai tikrai ne apdovanojimai ir ne vien dainos, o pagalba tam, kam jos labiau reikia.

Kalbant apie pasikeitimus mūsų grupėje, šiandien reikėjo atsisveikinti su Ričardu Doveika ir Virginija Kochanskyte. Jie išskrido ir buvo labai liūdna, nes užmezgėme puikų ryšį, kurio dėka mūsų misija buvo dar ypatingesnė. Todėl apsikabinę, prisipažinę vienas kitam meilėje, labai gražiai atsisveikinome ir išlydėjome juos... Tačiau visą dieną susirašinėjome, lyg nebūtume išsiskyrę. Mes tikrai užmezgėme tą sunkiai nupasakojamą ryšį UNICEF misijos pagalba, kuris nenutrūks ateityje.

...BET juos pakeitė nauja pamaina. Atvyko Justė Arlauskaitė-Jazzu. Pagalvojome, kad būtų labai smagu, jei būtume VISI kartu. Papasakojome Justei, ką darome, koks režimas ir disciplina, koks mūsų planas. Kažkuria prasme Justė mus perjungė atvykdama iš mūsų namų, nes mes visas dienas įsijausdami į vaikų istorijas, dėl miego trūkumo buvome pamiršę save. Justė buvo it gurkšnis namų ir Lietuvos nuotaikos.

Šioje misijoje jaučiu kažkiek išėjęs iš savo komforto zonos. Jau savaitę laiko nemačiau šeimos, man tai didžiausias diskomfortas – nematyti savo vaikų, ypač čia būnant, bendraujat su vaikais. Pirmą kartą šeimą palikau savaitei. Čia pasijunti, kiek vaikams galima duoti. Atrodo, praradau savaitę. Dėl išgyvenimų ir pamatymo tų istorijų (nors mažai kas šiais laikais mane gali nustebinti), labiau reaguoju į tai, kaip aš pats reaguoju į tai, ką išgirstu ir pamatau. Analizuoju, koks mano atsakas į visa tai, ar pakankamai jaučiu atjautą. Mano diskomforto zona tame, kad kontroliuoju save... Ir klausiu savęs, ar esu sąžiningas UNICEF misijos atžvilgiu. Ar esu sąžiningas sau misijos atžvilgiu, nes suprantu, kad visada gali duoti daugiau vaikams.

Kai lieka tik viena, dvi dienos, nori nuteikti save atiduoti vaikams viską. Noriu maksimaliai atsiduoti, nors jau jaučiu nuovargį. Nenoriu pasiduoti. Esu vienintelis, kuris Malavyje būna visą misijos laiką. Turiu pateisinti laiką, kad jis man būtų prasmingas...

Ir jei tik mes turime rankas, kuriomis galime apglėbti, kojas, kuriomis galime nueiti ir apkabinti, akis, į kurias galime pažvelgti, sielas, kurios gali atrasti bendrą skambėjimą, bet kokių resursų, kurių tiesiog turime daugiau – duokime vienas kitam.

Justės Arlauskaitės-Jazzu: Pirmą kartą jaučiuosi tokia stipri ir ypatinga

Baigėsi koncertas ir galvojau, kad eisiu miegoti. Ir nuėjau, bet užmigti nepavyko. Ir štai – aš Vilniaus oro uoste, glėbyje mylimų žmonių ir su krūva dovanų. Vykstu ten, kur pasaulis kitoks, ir aš tą puikiai suvokiu, bet nežinau, koks jis yra iš tikrųjų. Iš tiesų, aš nieko nežinau. O ką žinojau, viskas pasikeitė.

Kelionė buvo ilga. Ilgai žiūrėjau pro langą, vaizdai keitė vaizdus, kol pamačiau raudoną žemę. Ir smėlio upę. Ir namus, kurie yra toli vienas nuo kito. Kur nesuvokiama civilizacija... Tada nusileidau Malavio žemėje, toje raudonoje, kaip kraujas, kaip širdis, kuri čia miršta ir vėl atsigauna, pradeda plakti, o venos įsitempia, nes staiga supranti, kad tu čia ne veltui, ne be priežasties, kad gyvenimas atveda tave ten, kur turi būti, bent dienai. Dienai, kuri pakeis tavo gyvenimą.

Važiuoju keliais, dulkės kyla į viršų, akyse – rūkas. Viskas kaip vaikystėje, kai skaitei Alibaba Plėšiką, nes viskas, ką pasakoja vairuotojas, yra apie tai, kaip viskas skiriasi nuo tavo realybės. Galvėse pilna vaikų. Atrodo, kad tai – vaikų šalis! Jie kelia pabūklus, pardavinėja neprinokusius mango vaisius, valkiojasi gatvėmis, nieko neveikia, bet yra tokie išraiškingi, kad kai pažiūri į akis, net pravažiuojant, atrodo, gyvenimas lekia šuoliais. Pasakų šalis, pasakyčiau. Deja...

Daug spalvų, daug gražių moterų. Jos tokios gražios! Įsivaizduoju, labai retai tai girdi. Pradedu galvoti apie religiją... Apie sociumą. Apie priežastingumą. Ir nebesuprantu. Viskas, ką girdėjau, virsta sapnu. Ir staiga atsimerkiu... Aš nebesapnuoju. Mane pasitinka UNICEF komanda. Mes juokiamės, vakarieniaujame, o manęs neapleidžia mintis, ką aš pamatysiu rytoj. Jie kaip susitarę man nieko nepasakoja. Nežinau kodėl, gal todėl, kad jausdami vienas kitam begalinį prielankumą, jausdami, kodėl čia esame, suprantame, kas bus rytoj, poryt, kitais metais. Jie man nieko nesako, bet iš jų akių ir kiek isteriško juoko suprantu, kad jie jau kitokie. Arba tie patys, tie patys – kokie mes, aš ir tu. Mes visi esame vieni. Žingsniais matuojame vienatvę savo kambaryje, savo šalyje, savyje, kituose. Ir kai kurie mes turime save, o kai kurie – savęs nerandame, nes neturime progų ieškoti. Savom kojom vaikščioti, savo galva galvoti, savo vaidmenį gerti, savo šeimą mylėti... Ir jei tik mes turime rankas, kuriomis galime apglėbti, kojas, kuriomis galime nueiti ir apkabinti, akis, į kurias galime pažvelgti, sielas, kurios gali atrasti bendrą skambėjimą, bet kokių resursų, kurių tiesiog turime daugiau – duokime vienas kitam. Duokime ir dalinkimės.

Aš neturiu vaikų, bet pati esu vaikas. Man nieko nereikėjo. Man reikėjo mylimiausio žaislo, mamos paglostymo, draugo spyrio žaidžiant kvadrato žaidimą, seilėto miego, gražios pasakos. Ir tikėjimo, kad bus geriau. Iki šiol esu vaikas, kuris tiki, kad rytoj bus geriau. Bet dabar žinau, kad atvažiavus čia viskas bus geriau, nes aš būsiu geresnė. Nes yra daug gerų žmonių, nes mes rūpime vienas kitam. VISI VAIKAI YRA MŪSŲ VAIKAI. Tą reikia prisiminti. Nes jei kažkas manimi nebūtų patikėjęs – tėvai, draugai, aplinka – gal aš dabar nedainuočiau, nebetikėčiau, gal manęs net nebebūtų. O mes turime būti. Jei nėra tėvų, draugų, nieko – būkime mes. Suteikime svajones, nes bent svajoti – jau kelio pradžia. O pradžia turi ir pabaigą. Tikėkimės, kad ji bus sėkminga. Sielos skambės, vaikai turės tai, kas išsipildys jų svajones. Jos kartais tokios mažos mums, o jiems – kainuoja gyvenimą...

Gaila, kad prasilenkėme su kunigu Ričardu Doveika, nes susitikę oro uoste (buvau atvykusi išlydėti misijos dalyvių) iškart pajautėme mūsų visų bendrystę. Ir su Virginija Kochanskyte, ir Jovita, ir Juste. Ir su Donatu, su kuriuo jaučiu, kad neišsiskirsime, nes mūsų keliai kertasi, bet šis kelias – ypatingiausias. Visi jie prisidėjo prie mano svajonės, prie vizijos apie geresnę ateitį, kurią mes visi kartu galime kurti.

Pirmą kartą jaučiuosi tokia stipri ir ypatinga. Esu stipri (kartais galvoju, kad atrodau stipresnė, nei esu iš tiesų), tikiu, kad visi tokie esame, taip pat ir ypatingi. Ir jei esu čia, esu ne veltui. Ir ką sutiksiu rytoj, tikiu, kad pakeisime vienas kito gyvenimą. Kaip jį keičia muzika, pokalbiai, atvirumas, prisilietimas, žvilgsnis.


Šiame straipsnyje: UNIFECDonatas MontvydasJazzu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių