TV šou seksizmas: nėščia ar stora ir moters iš Rytų Europos pranašumai

Skandalai, paskui kuriuos nuvilnija ne juoko bangos, o pasipiktinimo ratilai, įprastas televizijų – ne tik Lietuvos – "džiaugsmas". Atsiprašinėti už išsprūdusius keiksmažodžius, seksizmą, cinizmą, diskriminaciją bei kitus eterio triukus tenka visame pasaulyje.

Rinkis moterį iš Rytų Europos

Po sausį nuskambėjusio incidento LRT televizijoje, kai aktorė Asta Baukutė rodė Adolfą Hitlerį vaizduojančius ženklus, muzikinis žaidimas "Atspėk dainą" buvo iškart pašalintas iš programų tinklelio.

Tokio paties galo, tik ne dėl antisemitizmo, o dėl seksizmo praėjusį mėnesį sulaukė Italijos televizijos "Rai 1" pokalbių laida "Parliamone Sabato" ("Pakalbėkime apie tai šeštadienį"). Nuo rugsėjo sėkmingai ėjusi laida, vedama Paolos Perego, užsitraukė gėdą ir įaudrino žiūrovus pasiūliusi debatus, kodėl verta rinktis moterį iš Rytų Europos.

Čia pat ekrane buvo pateikti šeši Rytų europietės pranašumai: 1. visos jos mamos, bet pagimdžiusios susigrąžina savo formas; 2. jos visad seksualios – jokių treningų ar pižamų; 3. jos atleidžia neištikimybę; 4. jos leidžia vyrams vadovauti; 5. jos tobulos namų šeimininkės – tvarkyti namus išmoksta nuo mažens; 6. jos neverkšlena, "neprilimpa" ir neįsižeidinėja.

 

 

Moterys pristatomos kaip naminiai gyvūnai, kurie vertinami už paklusnumą, supratingumą ir nuolankumą.

Italijos Deputatų rūmų pirmininkė Laura Boldrini pasmerkė gėdingą sąrašą. "Facebook" paskyroje ji parašė: "Nepriimtina tai, kad televizijos laidoje moterys pristatomos kaip naminiai gyvūnai, kurie vertinami už paklusnumą, supratingumą ir nuolankumą. <…> Su šia laida visuomenė atrodo žengusi visą amžių atgal. Tokiu sąrašu tik siūlomi pasenę, prieš dešimtmečius vyravę stereotipai." Atsiprašymus netruko išplatinti tiek "Rai" generalinis direktorius Antonio Campo Dall’Orto, tiek "Rai 1" direktorius Andrea Fabiano, tiek kanalo prezidentė Monica Maggioni, incidentą pavadinusi kvaila ir nepriimtina klaida, dėl kurios, pati būdama moteris, ypač apgailestauja. Taip pat pranešta, kad pokalbių laida yra nutraukiama.

Nėščia ar stora?

Praėjusią savaitę pribloškė ir Nyderlandų kanalas NPO3. TV žaidime "Neem Je Zwemspullen Mee" ("Atsineškite "maudymuką") keturiems vyrams pasiūlyta laimėti pinigų, jei šie atspės, ar į studiją pakviesta apvalių formų moteris yra nėščia ar tiesiog stora. Seksistinę ir tiesiog apgailėtiną laidos koncepciją internautai netruko sukritikuoti ir pasmerkti. Beje, tai jau ne pirmas diskriminaciją kurstantis "triukas" šiame žaidime. Praėjusį sezoną vyrai bandė įveikti tokius galvosūkius kaip "tikra moters krūtinė ar silikoninė", laidos viešnia yra kinė ar japonė, o svečias – verslininkas ar nusikaltėlis.

 

 

Televizija priekaištus atrėmė išdėsčiusi, kad laida kuriama satyros pagrindu, kad ji skleidžia žinią apie išankstinės nuomonės susidarymą, iš ko juokiamasi kalbant bet kokia tema, kaip ir iš įvairiausių išankstinio pasmerkimo, nuteisimo formų. Žaidimo kūrėjai aiškina turį tikslą kalbėti apie stereotipus ir tabu bei iš jų pasišaipyti. Visgi žiūrovams tai neatrodo taip juokinga – šou žiūrimumas tėra 4,5 proc. visos auditorijos, o ir tie, kurie laidą matė, surengė peticiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istorija

Istorija portretas
Prisiminkim Akvariumą ir Raudonos "triukus po koldra". Manau Europą mes taip seniai perspjovėme, kad net nejuokinga. Garliavos istorija-šiandienos pogromas su penkiais lavonais ir viena "neapklausiama" liudytoja - vertas Oskaro už režisūrą. O paskui dar stebimės, kodėl jaunimas bėga iš Lietuvos neatsigręždamas.

Kad

Kad portretas
bent vienas laikraštpalaikis vakar būtų skaitytojus pasveikinęs su Velykomis. Ne,kur tau. Už viską svarbiau seksizmas.

Sena kaunietė

Sena kaunietė portretas
Būtų galima stebėtis ir smerkti vakarietišką TV, jei mes patys jos nemėgdžiotume. Prisiminkime, kokie tvirkinantys ir žeminantys moterį straipsniai buvo užtvindę mūsų internetinę žiniasklaidą po Nepriklausomybės atkūrimo. Turbūt gėda prisiminti ir patiems žiniasklaidininkams. Ir dar tų nešvankių rašliavų pabaigoje būdavo primenama, kad būtinai turime TAI išbandyti! Na, be abejo, atsirado ir tokių klusnių skaitytojų, kurie TUOS RECEPTUS išbandė... Meilės sąvokos neliko. Kaip nekeista, ji tapatinama su seksu! Didesnio pasityčiojimo iš Meilės nebegali būti. Moralė sutrypta. Jeigu dar atsiranda tuo besipiktinančių, jie apšaukiami davatkomis. Tarsi davatka būti gėdingiau negu moraliai žlugusiu asmeniu. Taip žiniasklaidos "auklėjama" užaugo nauja karta. Ir kas dėl to kaltas? Kaltų kaip visada nėra!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių