Trečiame „Dainų dainos“ pusfinalyje sėkmė šypsojosi vyresniems kompozitoriams

„Dainų daina“ jau pasiekė pusfinalių etapą ir kaskart į finalą patenka tik po tris kūrinius. Žiūrovų ir komisijos sprendimu, toliau dėl „Dainų dainos“ vardo kovoja šie kūriniai: „Antilopė“, „Mūsų čia žemė“ ir „Žvaigždė rūke“.

Vyresniųjų kompozitorių pusėje – Ovidijus Vyšniauskas, Alvydas Jegelevičius, Robertas Stanionis, Mikalojus Novikas ir Vytautas Šiškauskas. Jaunesnieji kompozitoriai, vertinantys pusfinalio dainas, – Mia, Deivydas Zvonkus, Laura Remeikienė, Gintarė Karaliūnaitė ir Vudis.

Savo dainą „Dar ne vasara“ V. Šiškauskas atliko pats. Jaunieji kompozitoriai kūrinį vertino labai palankiai. „Buvo labai gera klausyti ir žiūrėti, ir nesvarbu, kad kelnės – nuo kito kostiumo“, – šmaikštavo G. Karaliūnaitė. D. Zvonkus pastebėjo, kad kūrinys – nutolęs nuo standartinių V. Šiškausko dainų. „Dainų dainoje  išgirdau tiek jūsų dainų, o kiekviena daina – daug kūrėjo vidaus. Taip netiesiogiai jus ir pažinau“, – kalbėjo L. Remeikienė. Vudis prisipažino kūrinį girdėjęs pirmą kartą, o Mia gyrė atlikimo laisvumą ir natūralumą.

L. Remeikienė ir Rolandas Jonušas dainą „Ką aš padariau“ šį kartą pateikė kitaip. O. Vyšniausko teigimu, sunku pasakyti, kuri kūrinio versija geresnė. „Man patinka tavo kūryba, ji – aukšto lygio“, – įvertino kompozitorius. A. Jegelevičiaus manymu, tai – puikus, gerą nuotaiką skleidžiantis šlageris. „Šiam kūriniui linkiu sėkmės ir ji tikrai bus“, – tikino A. Jegelevičius. Gerų žodžių negailėjo net M. Novikas. „Palaikau kolegų nuomonę:  linksma melodinga daina, įsimenama“, – vertino jis.

R. Dambrauskas atliko vyriškąją D. Zvonkaus kūrinio „Per vėlai“ versiją. Kompozitorius atskleidė, kad vyriškas kūrinio atlikimas nustebino ir jį patį. Griežtumu garsėjantis M.Novikas kūriniui negailėjo komplimentų, jo manymu, tai – rimta, gerai išvystyta ir kulminaciją turinti daina. Jam antrino ir R. Stanionis: „Pusfinalyje jau nėra prastų dainų, visos jos – geros.“ A. Jegelevičius ir O. Vyšniauskas stebėjosi, kad kūrinys sukurtas D. Zvonkaus – jiems pasirodė, kad daina – R. Dambrausko darbas.

O. Vyšniauskas pristatė savo kūrinį „Žvaigždė rūke“. Mios teigimu, O. Vyšniauskui ir jo kūrybai neįmanoma likti abejingam. L. Remeikienė tikino, kad lengvai atpažįsta šio kompozitoriaus kūrybą, o tai – labai geras bruožas. „Atrodo, kad jūsų dainos – įkvėptos vienos mūzos“, – pastebėjo ji.

E. Sipavičius scenoje pasirodė R. Stanionio kūriniu „Antilopė“. G. Karaliūnaitė įsitikinusi, kad tai – nemirtinga ir nesenstanti daina. „Tikiuosi, kad kūrinys pateks į finalą“,  – vylėsi Vudis. Su komisijos kolegomis sutiko ir G. Karaliūnaitė: „Tai – viena geriausių šio projekto dainų ir neįsivaizduoju, kas atliktų ją geriau“. „Nuo senų senovės dievinu šią dainą, o Egidijus – išskirtinis Lietuvos atlikėjas“, – pridėjo Mia.

Stasys Liupkevičius ir Eva pasirodė su M. Noviko daina „Dzūkija“. Beveik lietuvių liaudies daina laikomą kūrinį gyrė visa komisija. „Valsų lietuviams niekada nebus per daug“, –  tikino  Zvonkus. „Manau, kad šį kūrinį liaudis jau seniai išrinko savo daina. Truputį nesąžininga, kad ji čia varžosi, ji – jau dainų daina“,  – kalbėjo Mia.

V. Šiškauskas ir vėl savo kūrinį pristatė pats. Šį kartą su daina „Mūsų čia žemė“ jam talkino VGTU ansamblis „Vingis“. Mia nutarė, kad anksčiau kompozitoriai buvo labiau atsidavę Lietuvai, dabar patriotiškų kūrinių trūksta. G. Karaliūnaitė pritarė, kad patriotinės dainos – reikalingos ir visada gražios, o V. Šiškauskas – vienas retų atlikėjų, kuris moka tokius kūrinius atlikti. „Eilinį kartą – puiki, jūsiška daina“, – pridėjo L. Remeikienė.

Liepaičių choras scenoje pasirodė su O. Vyšniausku. Kartu jie atliko dar vieną patriotišką kūrinį – „Gimę mes Lietuvoj“. Mios teigimu, šis kūrinys kiek panašus įį kitus skambėjusius šiame pusfinalyje. D. Zvonkus kalbėjo, kad šį kūrinį jau gyrė aną kartą. „Nėra tokios dainos kurią galėtum sugadinti, Ovidijau, tačiau tu man pasirodei ne toks tikras, koks gali būti. Tačiau daina labai gera, tekstas – įspūdingas“, –kalbėjo. G. Karaliūnaitė.

Vyresniųjų komisija liko sužavėta choro „Chameleonas“ pristatytu L. Remeikienės kūriniu „Paukštis ir žuvytė“. V. Šiškauskas dainoje įžvelgė miuziklo elementų, o pasirodymą įvertino tarsi mažą spektaklį. Jam pritarė ir R. Stanionis, kurio teigimu, vien kūrinio pavadinimas – „užkabinantis“. „Buvo ramu,  užtikrinta. Kūrinys atliktas apsvarstant kiekvieną natelę, posūkį melodijoje harmonijoje. Esu sužavėtas“, – kalbėjo A. Jegelevičius. Vis dėlto M. Novikas kūrinį vertino kiek kitaip. „Geras sceninis veikalas, vokalinis ir choreografinis paveikslas, bet tai nėra daina, ir tuo labiau – ne dainų daina“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių