Trakų miesto šventėje vešliai sulapos pasaulio gyvybės medžiai

  • Teksto dydis:

Trakai triukšmingai sutinka vasaros sezoną, kurį pradeda birželio 2–5 dienomis nugriaudėsianti  miesto šventė „Trakų vasara 2016“.  Šiemet ji plačiai atlapoja duris skirtingoms tautoms ir kultūroms su programa „Pasaulio gyvybės medžiai”.

Nuo seno daugiakultūris kunigaikščių Kęstučio ir Vytauto miestas sulauks svečių ir iš saulėtosios Turkijos. Trakuose viešės marga, spalvinga  vieno žymiausių šios šalies kurortų Alanijos delegacija. Senąją sostinę su Alanija sieja 10 metų tarptautinis bendradarbiavimas, tad šia proga vyks Alanijos kultūros dienos, kurių metu bus susipažįstama su turkų istorija, kultūra, amatais.

„Trakų vasara 2016“ prasidės birželio 2 dienos vakare parodos  „Alanijos šilkas: iš praeities į ateitį“ atidarymu Trakų salos pilyje. Birželio 3 dieną, pavadintą „Gyvybės vanduo“, Galvės ežere bus galima pasigėrėti  tarptautine buriavimo regata „Galvės taurė 2016”.

Vakare, nuo 20 val. apžvalgos aikštelėje priešais pilį, defiliuos „Galvės karnavalas”, kuriame pasirodys visos įmanomos ir neįmanomos plaukimo priemonės, ūš vandens pramogos, dangų raižys akrobatinio skraidymo asas Robertas Noreika su draugais. Krentant sutemoms  koncertuos  svečiai iš Turkijos bei Trakų meno kolektyvai. Renginio kulminacija išmuš lygiai vidurnaktį, kai Galvės ežeras prieš salos pilį virs milžniška scena. Joje siaus ugnies, šviesos ir muzikos  spektaklis „Žeme, nepalik mūsų”. Šis reginys, kurio laukiama visus metus, nepaliks nė vieno abejingo.

Birželio 4-ąją, pavadintą „Šakomis į saulę” , nuo pat ryto dūzgens Rotušės turgus, kuriame savo amatus ir kulinarinį paveldą demonstruos ir svečiai iš saulėtosios Alanijos. Bus sudėtinga vienu metu suspėti į gausybę renginių: vyks tarptautinis vaikų futbolo turnyras, MTB dviračių krosas, rajono seniūnijų sporto, vaikų kanupolo, irklenčių varžybos, skirtingose miesto erdvėse koncertuos rajono meno mėgėjai, pasirodys tarptautinio festivalio „Mūza“ dalyviai.

Pirmąkart Trakuose visi šalies kurortai dosniai pažers  paslaugų ir pramogų įvairovę. Improvizuotame kurortų kiemelyje ( Karaimų g. 41) prie I-ojo tilto į pilį bus galima sužinoti daugybę naujovių, kuriomis šiemet stebins visi  Lietuvos kurortai ir kurortinės teritorijos.     

Trakų – istorinio miesto šlovę primins 14.30 val. pajudėsiančios teatralizuotos eitynės nuo Vytauto Didžiojo gimnazijos iki Rotušės turgaus. Nešini Gedimino stulpais rikiuosis riteriai, kiti istoriniai veikėjai, už jų - rajono seniūnijų, įmonių, organizacijų atstovai, policijos pajėgos, meno mėgėjų kolektyvai. Šventėje taip pat dalyvaus nemažai užsienio šalių, su kurių miestais bendradarbiauja Trakai, atstovų delegacijų. Visą dieną scenoje skambės lietuvių, rusų, lenkų, žydų, kitų tautų  meno mėgėjų kolektyvų pasirodymai, o vakare koncertuos atlikėjos Vaida Genytė, Vilija Matačiūnaitė su pučiamųjų instrumentų orkestrais iš televizijos  projekto „Vario audra”,  Tadas Juodsnukis su grupe, linksmins iš Alanijos atvykęs didžėjus.

Birželio 5-ąją, pavadintą „Sprogstantys žedai”, karaliaus sportas ir vaikai. Vyks bėgimo varžybos, šeimų žygis ir maratonas, finišuos regata „Galvės taurė 2016”, tarptautinis vaikų futbolo turnyras, koncertuos vaikų meno kolektyvai.

Po birželio 3 ir 4 dienos naktinių programų bus galimybė viešuoju transportu iš Trakų sugrįžti į Vilnių ir Lentvarį. Tam bus skirti specialūs bendrovės „Trakų autobusai” reisai iš Trakų autobusų stoties.

Beje, visomis šventės dienomis bendrovė „Lietuvos geležinkeliai” į Trakus veš už pusę kainos.

Šventės dienomis senamiestyje kai kuriose gatvėse dalinai bus ribojamas eismas,  o Karaimų g. nuo sankirtos su Kranto g. iki sankirtos su Trakų g. ( ties pažvalgos aikštele prieš Salos pilį)  nuo birželio 4 d. 7 val. iki 5 d. 22 val. eimas  bus draudžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių