Teisėjas nusprendė: Shakiros hitas „Loca“ yra plagiatas

  • Teksto dydis:

Kolumbijos popmuzikos žvaigždės Shakiros (Šakiros) hitas „Loca“ yra vieno Dominikos muzikanto 1998 metais parašytos dainos plagiatas, trečiadienį išaiškino JAV teisėjas.

Kolumbijos popmuzikos žvaigždės Shakiros (Šakiros) hitas „Loca“ yra vieno Dominikos muzikanto 1998 metais parašytos dainos plagiatas, trečiadienį išaiškino JAV teisėjas.

40 puslapių teismo išvadose teisėjas Alvinas Hellersteinas (Alvians Heleršteinas) nurodė, kad ši daina yra kompozitoriaus Ramono Ariaso Vasquezo (Ramono Ariaso Vaskeso), dar žinomo kaip Arias, kūrinio kopija.

Liepos mėnesį 11 dienų trukusiame bylos nagrinėjime Arias sakė šią dainą parašęs laikotarpiu tarp 1996 ir 1998 metų, ir net pats atliko ją teismo salėje.

Teisme kaip įrodymas buvo pateikta į kasetę įrašyta jo dainos versija.

Ši daina tapo tikru hitu Dominikos Respublikoje, kai vėliau 2007 metais ją atliko kitas atlikėjas Eduardas Edwinas Pellou Pou (Eduardas Edvinas Pelu Pu), žinomas kaip El Cata. Šis su įrašų kompanija „Sony“ dirbantis atlikėjas tuo metu sakė pats sukūręs šią dainą.

Shakiros 2010 metų albume „Sale el Sol“ (The Sun Comes Out) yra įdėtos angliška ir ispaniška El Cata priskiriamo kūrinio versijos; beje, jis ir dar keli atlikėjai taip pat skamba šiame albume.

Kompanija „Mayimba Music“, kuriai priklauso teisės į Arias dainas, pateikė ieškinį kompanijai „Sony“, tiksliau keliems jos padaliniams, dėl autorinių teisių pažeidimo 2012 metais.

Tačiau teisėjas nusprendė, kad dėl autorinių teisių pažeidimo yra kalti tik du „Sony“ padaliniai: „Sony/ATV Latin“ ir „Sony/ATV Discos“.

Daina „Loca“ tapo hitu, kurio buvo parduota milijonai kopijų.

 


Šiame straipsnyje: Shakirahitasdainaplagiatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių