Stano: tautai reikia išmokti mąstyti pačiai

  • Teksto dydis:

Dainininkas Stanislovas-Stano Stavickis pastaruoju metu skina laurus televizijos projektuose: laimėjo "Dainų dainą" LRT ir "Chorų karus" TV3. Jis pateisina ir tuščias laidas kuriančias komercines televizijas.

– Kas jums yra televizija? Galimybė reklamuotis?

– Ne. Pirmiausia tai informacijos šaltinis ir žinios.

– Kokios televizijos laidos patenka tarp S.Stavickio geriausiųjų?

– Žiūriu pažintines laidas. Pirmoje vietoje be konkurencijos – "Discovery." Labiausiai patinka filosofinės, egzistencinės, kosmologinės laidos apie kosmosą, žmoniją, jos galimybes ir vietą visatoje.

– Kiti geriausieji?

– (Juokiasi) Daugiau laidų tarp geriausiųjų nėra. Kitas laidas žiūri mano žmona.

– O Lietuvos televizijų kanalai?

– Nepatinka keista konkurencija tarp pagrindinių komercinių kanalų, kai tuo pat metu rodo tokio pat turinio laidas. Tai  labai stebina. Nesuprantu, kas laimi. Tikrai pralaimi žiūrovas.

Pranašumai? Turbūt reta šalis pasaulyje už tokius nedidelius pinigus, kuriuos turi lietuviškos komercinės televizijos, sugebėtų kurti tokias neblogas laidas.

Nors žmonės mėgsta peikti mūsų laidas, tačiau sužinoję biudžetą užsienio prodiuseriai negali patikėti, ką pavyksta sukurti. Tų pačių "X faktorius" ar "Balsas" laidų biudžetai, kaip sakė užsienio prodiuseriai, pas juos didesni 100 kartų. Lietuvoje turime gerų žmogiškųjų išteklių ir protingų prodiuserių.

– Kokias lietuviškas laidas žiūrite, nors neįtraukėte tarp savo geriausiųjų?

– Patinka analitinės laidos. Ypač per LRT, vedamos Edmundo Jakilaičio, taip pat laidos per "Lietuvos ryto" televiziją.

– Akmens į Lietuvos televizijų laidas nemetate? Ką atsakytumėte tiems, kurie mano, kad jose daugėja tuštybės ir laidos bukina?

– Televizija, kaip ir parduotuvės, kiti komerciniai objektai ar pelno siekiančios organizacijos, "daro" pinigus. Žiūrovai turi suprasti, kad tuos pinigus uždirba iš jų. Ir nieko nemokamo televizijoje nebūna – vienaip ar kitaip susimoki.

Kažkam, ypač vyresnei kartai, atrodo, kad komercinės televizijos privalo pataikauti žiūrovams. Nieko jos neprivalo. Jos – komercinės ir daro tai, ką žiūrite. Todėl stebiuosi, kai skundžiasi dėl blogo turinio. Kuo blogesnis turinys – tuo didesnė auditorija. Ir 90 proc. dėl to kalti patys žmonės. Nenorite žiūrėti, kaip Radžis ieško žmonos? Išjunkite! Ir niekas tokios laidos nekurs. Bet dauguma žiūri, kyla laidos reitingas, tad televizijos kuria tokias laidas.

– Kitoje barikadų pusėje yra LRT. Jus tenkina jos laidos?

– LRT – kita kalba. Čia galime reikalauti, nes tai daroma už mūsų pinigus.

LRT eina teisinga linkme. Labai džiaugiuosi, kad ji atsisakė reklamos. Pažiūrėti filmą ar laidą be reklamos man buvo pirma žavinga patirtis gyvenime. Gyvenusieji tarybiniais laikais tai turbūt pamena. Ko dar palinkėčiau LRT? Daugiau nuomonių įvairovės. Tarkim, kalbant apie Rusijos ir Ukrainos klausimus ar ES aktualijas.

– Jaučiate proamerikietišką tendenciją?

– Tiesiog jaučiu tendenciją. Nesvarbu kokią. O svarbu, kad jos nebūtų. Šiandien palaikau proeuropietišką, man teisingą požiūrį. Bet išeis, pavyzdžiui, Siaurusevičius, pasikeis taryba, ateis kiti žmonės su savo požiūriu, paveiks kaimynai dideliais pinigais ir tai keisis.

Tendencija pavojinga tuo, kad žmonės pratinami nemąstyti, jiems suformuojama neva teisinga nuomonė. Bijau, kad tai nesuveiktų lazdos principu – kitu galu. Reikia išmokyti tautą mąstyti ir pačiai daryti išvadas, suprasti, kas yra gerai, o kas – blogai.

– Jūsų vyresniam sūnui Ričardui penkeri. Ką jis žiūri?

– Jis turi savo mėgstamą animacinių filmukų kanalą. Ypač mėgsta serialą "Adventure Time". Turintieji vaikų žino. Nors aš nežinau, Jakesas – šuo ar katinas. Mano vaikystėje animaciniuose filmuose šuo buvo panašus į šunį.

Žinoma, visko sūnui neleidžiame: tėvai turi padėti atsirinkti. Tačiau džiaugiuosi, kad televizija nėra jo pagrindinis tikslas. Tiesa, blogiau su mobiliaisiais telefonais.

– Kalbėdamas apie Lietuvos televizijas užsiminėte apie E.Jakilaitį. Jis – jums geriausias laidų vedėjas Lietuvoje?

– Nesakau, kad geriausias. Vienas iš jų. Imponuoja ir Andrius Tapinas, kuris pagal formatą neva mažai žiūrimą laidą padarė įdomią. Būna, vedėjas turi labai griežtą savo nuomonę ir pagal ją formuoja laidą, pokalbį. Tai blogai. E.Jakilaitis, žinoma, turi savo nuomonę, bet jis sugeba atskleisti ir pašnekovo poziciją.

– Stano – laidos prodiuseris, vedėjas, turintis neribotą biudžetą. Apie ką tai būtų laida?

– (Ilgiausia pauzė) Hm... Man labai imponuoja Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus idėja keliauti po pasaulį ir filmuoti. Turbūt daryčiau kažką panašaus.

– Kokia būtų pirmoji šalis?

– Lietuva. Rimtai! Mūsų šalyje yra labai daug nuostabių dalykų ir daugeliui tai būtų egzotika. Daugelis nesuvokia, kad tai mes turime!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių