Šokiai – kelias į sveiką kūną ir tvirtą charakterį

Muzikos ritmas ir šokio magija prieš dvidešimt metų taip užbūrė kaunietę Justiną Karvelytę, kad gyvenimo be jų neįsivaizduoja ir šiandien. "Tėvai man mažytei į lovytę dėdavo magnetofoną, užmigdavau su muzika. Turbūt dėl to iki šiol ir nepaleidžiu muzikos bei šokių", – šypsodamasi sako žavi jauna moteris.

Laukia ir mažiausiųjų

Dar vaikystėje išbandžiusi savo jėgas kaip pramoginių-sportinių šokių šokėja, vėliau Justina atrado gatvės šokius. Trenerės darbo ragauti pradėjo šešiolikos, o vėliau susimąstė, kodėl neįkūrus ir savos šokių studijos. Netrukus Justinos vadovaujamai studijai UP, kurioje šiuo metu darbuojasi drauge su trenere Gabriele, sukaks septyneri.

Paklausta, kuo jos šokių studija išsiskiria iš daugybės kitų, sportininkė įvardija keletą pranašumų: "Turbūt nedaug studijų gali pasigirti, kad yra įsikūrusios pačiame miesto centre. Patogu pasiekti iš visų pusių, o susisiekimo klausimas labai aktualus ir vyresniems vaikams, kurie į užsiėmimus atvyksta patys. Be to, pro studijos langus atsiveria žavingas Šv.Gertrūdos bažnyčios vaizdas."

Kitas reikšmingas dalykas – jauki ir maloni atmosfera. "Man labai svarbu, kad studijoje vaikai jaustųsi tarsi namie, pasitikėtų savimi. Dėl to stengiamės bet kokius iškylančius nesutarimus iškart spręsti draugiškai. Mokau vaikus atsipalaiduoti, skatinu, kad nebijotų bandyti šokti, net jei anksčiau niekada to nėra darę", – sako Justina.

Studijoje UP gali lankytis rekordiškai jauni šokėjai. "Įprastai šokti vaikai priimami nuo 4–6 metų. Mūsų studija suteikia galimybę šokio žingsnelių mokytis ir gerokai mažesniems – 2–3 metų vaikučiams", – sako žinoma trenerė.

Nors su tokio amžiaus mažaisiais sportininkais tenka įveikti nemažai iššūkių, Justina tikina, kad visus sunkumus atperka rezultatai ir nuoširdžios vaikų šypsenos. O ir energijos vaikus labai mylinti moteris sako įsikraunanti daugiau, negu išeikvojanti.

Prasmingas užimtumas

Tokių užsiėmimų paklausa didžiulė. "Ši idėja atsirado iš didžiulio tėvelių noro, – prisimena sportininkė. – Kai mano sesės vaikui buvo dveji metukai, namuose pradėjau su juo šokti, mačiau, kaip jam smagu, kaip bando atkartoti mano judesius. Susimąsčiau, kodėl ir studijoje nepabandžius organizuoti užsiėmimų mažiesiems?"


Tiesa, šokant su pačiais mažiausiais, kyla ir keblumų. Pasak trenerės, nors pasitaiko be tėvų treniruotėje ramiausiai pasiliekančių dvimečių, kai kuriems mažyliams dar baugu skirtis su mama ar tėčiu. Todėl Justina rado šaunią išeitį ir įkūrė vieną grupę, kurioje vaikai gali šokti padedami tėvų.

Iš tėvų teko girdėti gerų atsiliepimų, kad tai puikus šeimyniškas užsiėmimas, galimybė linksmai praleisti laiką su vaiku, kartu ir pasportuoti.

"Į šias treniruotes ateina kažkuris iš tėvelių, padeda vaikams, jie atkartoja judesius – treniruotė kiek kitokia negu įprasta, bet tikrai smagu. Iš tėvų teko girdėti gerų atsiliepimų, kad tai puikus šeimyniškas užsiėmimas, galimybė linksmai praleisti laiką su vaiku, kartu ir pasportuoti", – džiaugiasi moteris.

Justinos manymu, bet koks sportas naudingas vaikui. Daug laiko prie kompiuterio praleidžiantiems vaikams svarbu gauti fizinio krūvio, progų judėti, išlieti energiją. Be to, sportinė veikla naudinga ne tik kūno, bet ir charakteriui formuotis.

"Prisimenu, man pačiai vaikystėje svarbiau buvo eiti į treniruotę, o ne į kiemą su draugais, – šypsosi moteris, įsitikinusi, kad toks prasmingas užimtumas – puiki betikslio laiko švaistymo prevencija. – Treniruotės išmoko disciplinos, kuri vėliau praverčia ir mokykloje, ir gyvenime. Ne kartą teko iš tėvų girdėti, kad, vaikui pradėjus šokti, su juo lengviau susikalbėti ir namuose. Manau, kuo anksčiau to išmokstama, tuo geriau."

Sportininkė vardija ir kitus gerus dalykus, į vaikų gyvenimą ateinančius kartu su šokiais: nauji bičiuliai, augantis pasitikėjimas savimi ir komunikabilumas, sugebėjimai dirbti komandoje, stengtis ne vien dėl savęs, bet ir dėl bendro tikslo.

Skatina laimėjimai

Komandinę dvasią itin sužadina įvairios pergalės. "Laimimos prizinės vietos, gaunami medaliai vaikams yra be galo svarbūs. Tai motyvacija dar labiau tobulėti, kad galėtume vykti ir į pasaulio čempionatus, aplankyti kitas šalis", – apie šokio svarbą treniruojamų vaikų gyvenime kalba studijos vadovė.

Žinoma, varžybos ir treniruotės joms ruošiantis nėra vienintelė paskata lankyti šokius. Pasak Justinos, šokių studija UP dažnai dalyvauja įvairiuose viešuose renginiuose, sulaukia kvietimų iš įmonių pasirodyti privačiuose jų renginiuose.

"Vaikams organizuojame teminius vakarėlius, planuojame ir kino vakarus bei sezono šventes kartu su tėveliais", – smagias veiklas vardija ji. Nors trenerė tikina, kad dažnai vaikų užklasinės veiklos pasirinkimas priklauso nuo tėvų norų, geriausias būdas suprasti, ko reikia būtent jūsų vaikui, – tiesiog leisti jam pabandyti.

"Vyksta daug mugių, kuriose galima susipažinti su įvairiomis sporto šakomis. Mūsų studijoje pirmoji treniruotė – nemokama. Visuomet laukiame norinčiųjų išbandyti savo jėgas, pažiūrėti, galbūt tai, ką veikiame, labai patiks", – šypsosi J.Karvelytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių