Žurnalistė apie „Oskarus“: Holivudas – baltaodžių vyrų industrija

Daugiau nei 90 proc. Kino meno ir mokslo akademijos narių yra baltaodžiai, o 70 proc. jų – vyrai, skelbia „The Los Angeles Times“. Anot žurnalo „Slate“ kultūros žurnalistės Aishos Harris, tokia situacija vyrauja ir Holivude, kuris tapo baltaodžių vyrų industrija, o jų kuriami filmai net skatina tokių organizacijų, kaip Kukluksklanas atsiradimą.

Lytis, rasė ir seksualinė orientacija

Paskelbus pretendentus į visas „Oskarų“ kategorijas, žiniasklaidoje iki šiandien verda diskusijos, tačiau daugiausiai kalbų įžiebė ne tai, ar paskelbti nominantai tikrai verti laimėti, bet ar Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimai vėl netapo „pernelyg balti“.

Kino akademijos prezidentė Cheryl Boone Isaacs teigė esanti nusivylusi, kad šiemet tarp pretendentų gauti „Oskaro“ statulėlę vėl atsidūrė tik baltaodžiai aktoriai. Vadovė sakė, kad akademijai reikia permainų. Nors jau prieš ketverius metus, priimant narius, buvo nuspręsta labiau atsižvelgti į rasę, seksualinę orientaciją ar lytį, C. Boone Isaacs pripažįsta, kad pokyčiai nevyksta taip greitai, kaip tikėtasi, ir artimiausiu metu Akademija turės dar griežčiau peržiūrėti savo narių sudėtį.

Britų dienraštis „The Guardian“ rašo, kad pernai kino akademijos nariais pretendavo tapti rekordinis skaičius moterų ir etninių mažumų atstovų. Tarp kandidačių moterų buvo ir filmo „Selma“ režisierė Ava DuVernay, kuri sakė pasijutusi pažeminta, kai anksčiau nebuvo nominuota „Oskarui“ kaip geriausia režisierė.

Nors akademija neskelbia savo narių sąrašo, spėjama, kad įvairovės trūkumas šių metų pretendentų sąraše atspindi ir pačios akademijos sudėtį. Kiek anksčiau „The Los Angeles Times“ skelbė, kad daugiau nei 90 proc. akademijos narių yra baltaodžiai. Daugiau nei 70 proc. jų – vyrai.

Nė vieno juodaodžio

Jau ne pirmą kartą pasigirdus kritikai dėl nominantų, šiemet dalis aktorių ir kino industrijos atstovų socialiniuose tinkluose paragino boikotuoti „Oskarų“ ceremoniją. Kino menininkas režisierius Spike Lee socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė negalintis palaikyti „baltųjų lelijų“ apdovanojimų.

„Per dvejus metus tarp 40-ies „Oskarams“ nominuotų aktorių neatsidūrė nė vienas juodaodis. Ar mes nesugebame vaidinti?“ – retoriškai klausė S. Lee. Kino aktorė ir dainų autorė Jada Pinket Smith socialiniame tinkle „Facebook“ kreipėsi į gerbėjus sakydama, kad pripažinimo maldavimas ar prašymas menkina orumą.

Britų transliuotojo BBC kalbinta žurnalo „Slate“ kultūros temų autorė Aisha Harris tvirtina, kad iki šiol dauguma juodaodžių kino kūrėjų pelnė „Oskarų“ statules už filmus, kuriuose buvo vaizduojama vergija ir kitos dėl rasės kylančios problemos.

„Jei pažvelgtume į akademijos apdovanojimų istoriją, didžioji dauguma filmų, kurie buvo nominuoti ar laimėjo, buvo filmai apie juodaodžių skausmą ir išgyvenimus. Žinoma, dėl to negalime kaltinti tik Kino akademijos. Reikėtų kalbėti apie patį Holivudą. Holivudas vis dar išlieka baltaodžių vyrų industrija. Holivude iki šiol režisierėmis, scenarijaus autorėmis ar prodiuserėmis nedirba daug moterų“, – tvirtina A. Harris.

Ieško pusiausvyros

A. Harris teigimu, televizija, spauda formuoja visuomenės nuomonę, įskaitant nuomonę apie juodaodžius. „Pavyzdžiui, filmas „The Birth of the Nation“ („Tautos gimimas“), pastatytas 1915-aisiais, iš dalies atsakingas už Kukluksklano ir stereotipų apie juodaodžius atsiradimą. Dėl to labai svarbu kalbėti apie įvairovę ir reikalauti, kad tokių pasakojimų būtų daugiau“, – sako kultūros žurnalistė A. Harris.

Vis dėlto, šiemet nuspręsta, kad „Oskarų“ ceremoniją ves juodaodis aktorius Chrisas Rockas. Taip, pasak dalies kino kritikų, bus išlaikyta kino industrijos įvairovė. Užsienio žiniasklaida primena, kad per visą „Oskarų“ istoriją vos kiek daugiau nei 6,5 proc. „Oskarų“ už vaidybą atiteko juodaodžiams menininkams. Tik penki juodaodžiai aktoriai pelnė prestižinę statulėlę už geriausią pagrindinį vaidmenį.

Kino kritikai taip pat iškėlė abejonių ir dėl pasirinktų filmų. Pavyzdžiui, tokios juostos kaip „Krydas: gimęs kovoti“ („Creed“), „Gatvės balsas“ („Straight Outta Compton“) ar „Kerol“ („Carol“) nepateko tarp aštuonių geriausių filmų.

Tarp pretendentų kai kurie tikėjosi išvyksti ir daugiausiai kada nors už parduotus bilietus uždirbusį filmą „Žvaigždžių karai. Galia nubunda“ („Star Wars: The Force Awakens“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių